OVE SEZONE U PATROLI NA ZADARSKIM ULICAMA I POLICAJCI IZ KINE Policajci Xia Xiao i Chen Jin već dobili "kodna" dalmatinska imena - Mate i Šime!

OVE SEZONE U PATROLI NA ZADARSKIM ULICAMA I POLICAJCI IZ KINE

Uz policajce iz Poljske i Mađarske, zadarsko područje će ove turističke sezone pojačano čuvati i “plavci” iz Kine za koje se načelnik PU zadarske Anton Dražina na konferenciji za novinare u ponedjeljak našalio kako su već dobili "kodna" imena – Mate Šime. Xia Xiao i Chen Jin, dvojica kineskih policajaca prvi put su u Zadru. Pohvalili su se kako o Hrvatskoj najviše znaju zbog nogometa i serije "Igre prijestolja" koja se snimala na lokacijama u Hrvatskoj.

- Zbog toga, te povijesnih i prirodnih ljepota sve više Kineza i dolazi u Hrvatsku, rekao je Chen Jin, dodajući kako je prošle godine broj kineskih turista u Hrvatskoj narastao za oko 40 posto. U ovoj godini očekuje rekordne brojke, a vrlo je zadovoljan što je dio ovog projekta, te što će raditi na području Zadra.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina zaželio im je dobrodošlicu, te naveo kako strani turisti u izravnoj komunikaciji sa svojim sunarodnjacima- policajcima, imaju ne samo veći osjećaj slobode u razgovoru na materinjem jeziku već i sigurnosti.

- Ovakav model međunarodne suradnje je izuzetno dobro prihvaćen kako od same policije, tako i od turista. Zajedničke ophodnje hrvatskih i stranih policajaca postale su najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a to je ujedno i odlična promocija naše županije i Hrvatske u cjelini kao sigurne turističke zemlje - naveo je načelnik Dražina.

Osim Xiaoa i Jina zadarsko područje ove će sezone čuvati i Janos David i Maria Gajdos iz Mađarske, te Jakub Sowa i Karol Kszczotek iz Poljske. Strani policijski službenici službu će, kao i prijašnjih godina, obavljati u službenoj policijskoj odori države iz koje dolaze, bez naoružanja, u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima. a za vrijeme boravka na našem području biti će stalno dostupni stranim turistima, odnosno svojim sunarodnjacima.

Njihova uloga je ostvarivanje što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana, s ciljem ugodnijeg boravka i postizanja većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju, ali i izbjegavanja eventualnih konfliktnih situacija

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

KAOS NA OTOKU KOD ZADRA UMALO PRERASTAO U OPĆU TUČNJAVU Turisti od sinoć 'zarobljeni' na otoku: mjesta na brodu nije bilo iako su kupili karte! Odavno rezervirali mjesta u trajektu, a kad je uplovio, ispalo je da je pun!

Turisti od sinoć 'zarobljeni' na otoku: mjesta na brodu nije bilo iako su kupili karte! Odavno rezervirali mjesta u trajektu, a kad je uplovio, ispalo je da je pun!
Dvadesetak turista od sinoć je "zarobljeno" na otoku Istu u zadarskom arhipelagu jer se, pogreškom Jad...
Turisti od sinoć 'zarobljeni' na otoku: mjesta na brodu nije bilo iako su kupili karte! Odavno rezervirali mjesta u trajektu, a kad je uplovio, ispalo je da je pun!

FOTO: TEŠKO BOLESNOJ DJEVOJČICI IZ POLAČE TREBA POMOĆ Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!

Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!
Nitko tko to nije doživio, ne može shvatiti kroz što smo prošli, bila je kao biljka. Ona bi spavala, a ja sam jo...
Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!