StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVLJENO SUĐENJE BIVŠEM POLICAJCU I SVJETSKOM OPRVAKU U DŽIJU -DŽICU

Vedran Ikić: "Nisam pomagao Paraću u bijegu, niti sam bio upoznat s tim što je počinio. U tom sam periodu jedino pomogao policiji da se on preda pravdi!"

16. srpnja 2019. - 22:40
cc1

- Nisam kriv. Nisam pomagao Paraću u bijegu, niti sam bio upoznat s tim što je počinio. U tom sam periodu jedino pomogao policiji da se on preda pravdi - rekao je bivši policajac i svjetski prvak u džiju-džicu Vedran Ikić (45) u utorak na Općinskom sudu u Zadru gdje je završen dokazni dio kaznenog postupka u kojem se tereti da je pokojnom Denisu Paraću (41) pomagao u bijegu pred zakonom.

Parać se od kraja kolovoza prošle godine nalazio na potjernici zadarske policije osumnjičen za posjed droge, te napad automatskim oružjem i bombom na kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu. Svjedoci napada na kuću odvjetnika Sudinje tvrdili su da je napadač došao na bijelom motoru, vrlo sličnom onome kojeg je Ikić posudio Paraću. Potvrdili su i da je Parać u tom napadu imao pomagača, koji nije izravno sudjelovao u ispaljivanju 30 metaka iz automatske puške u parkirani automobil Volvo u vlasništvu odvjetnika Sudinje i bacanje bombe u dvorište, već mu je služio kao osiguranje i izvidnica.

Ikić se tereti za kazneno djelo pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Nakon što je na suđenje doveden s lisicama sutkinji Danijeli Zubčić Poljak se posebno obratio tražeći da mu ukine pritvor u kojem se nalazi od 7.svibnja, kada je uhićen.

- Otac sam troje malodobne djece i imam odgovornost u dvije tvrtke. Pritvor utječe na moje poslovanje. Moja egzistencija je narušena. Molim vas da mi ukinete pritvor ako možete - rekao je.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru koja je izmijenjena u utorak na ročištu sada se tereti da je nakon 31. siječnja 2019. do 6. travnja 2019. u Zadru Paraću dao na korištenje svoj motocikl marke Yamaha i motorističku kacigu kako bi se on tijekom bijega lakše skrivao i bježao od policije nakon čega je u noći sa 5. na 6. travnja na istom motociklu poginuo. Ranijom optužnicom Ikić se teretio da je Paraću pomagao od 13. studenog 2018. do 6. travnja 2019.
Opovrgavajući krivnju rekao je kako je njegov motor bio u garaži Paraćeve supruge Marijane Kolega, jednako kao i motoristička kaciga, te da je Parać sam, bez njegova znanja koristio motor. Za njihovo druženje u kući na Bokanjcu rekao je kako nije znao da će tamo biti i Parać.

- Bilo nas je nekoliko. Tek kada sam došao sam vidio da je i Parać tamo. Nisam to znao - rekao je.
Zastupnica optužbe Vanja Višković navela je kako je u dokaznom postupku nedvojbeno utvrđena njegova krivnja, te da njegova obrana usmjerena isključivo na otklanjanje krivnje.

- Optuženik je znao što je Parać učinio jer je to objavljeno u svim medijima. K tome je zajedno s njim i još jednom osobom osumnjičen za još jedno kazneno djelo. Njegova obrana i obrana Marijane Kolega neživotna je i neosnovana. Od kolovoza 2018. vlasnik je motora i ima garažu. Nevjerojatno je da je motor ostavio kod Paraćeve supruge baš onda kada je on bio u bijegu- rekla je Višković.

Paraćev odvjetnik Branimir Zorica u završnom je govoru naglasio kako je ovaj kazneni postupak teško opterećen predrasudama koji su u medijima stvoreni oko Ikića i Paraća.
- Obojica su se u medijima tretirali kao "loši momci" i zbog toga su bili na "lošem glasu". No, medijsko naklapanje je jedno, a pravo druga stvar. Iza ove priče stoji nešto drugo ali ne pada mi na pamet da tu temu otvaramo- rekao je Zorica.
Pojasnio je kako dati motor nekome ne znači osigurati mu i bijeg, niti da je moguće pokrenuti postupak protiv mrtve osobe.

- Dati nekome motor nije sredstvo za bijeg. Parać je šetao po trgovinama i kupovao. A nitko ga nije prijavio. S druge strane nema dokaza da je Parać počinio kaznena djela za koja se tereti - rekao je Zorica tražeći za Ikića oslobađajuću presudu ili zamjenu kazne s radom za opće dobro.

Sutkinja Danijela Zubčić Poljak najavila je donošenje presude za petak, 19. srpnja.

26. travanj 2024 17:57