StoryEditorOCM
4 kantunaJE LI PROPAO NOVI AMBICIOZNI PROJEKT DIREKTORA TRŽNICE TOMISLAVA LETINIĆA?

"Stara pijaca" otvorena na sva zvona, a sada na njoj "nema ni pasa"!

Piše MG
18. srpnja 2019. - 19:30
20190717_102709

- Do listopada će svakim danom od 8 do 15 sati obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa šireg zadarskog područja nuditi autohtone proizvode. Na ovaj način želimo spojiti poljoprivredu i turizam - izjavio je to 22. lipnja direktor Tržnice Zadar, Tomislav Letinić, na otvorenju projekta "Stare pijace" na gradskoj tržnici. Cilj je projekta podrška malim lokalnim proizvođačima koji štuju tradiciju. No, prema situaciji koji smo zatekli zadnjih nekoliko dana, ispada da se ta tradicija loše štuje.

Na prostoru koji je rezerviran narednih pet godina za spomenuti projekt "Stare pjace", nema nikoga, samo prazna scenografija koja sugerira da bi si se tu trebalo nešto dešavati, no zbilja je ipak drugačija. Ni jednog poljoprivrednika ni obrtnika Zadrani i njihovi gosti nisu mogli zateći u posljednje vrijeme, u tim jutarnjim satima, kada su zapravo najveće gužve na tržnici. Osim što prazni drveni štandovi izgledaju otužno, mnogobrojni cvjećari izgubili su svoja mjesta koja su do tad imali na tom povišenom platou. 

Upitali smo direktora Letinića što se dogodilo s tako entuzijastičnim projektom?
- Trenutno smo stopirali projekt jer nažalost imamo problem s dolaženjem poljoprivrednika. Naime, kako je ljeto, imaju kao puno angažmana po drugim, okolnim mjestima, sudjeluju na raznim manifestacijama, sajmovima i slično te nemaju vremena dolaziti svaki dan ovdje – priznao nam je direktor, ističući kako mu je žao da se to dogodilo jer je bio uvjeren da će projekt zaista zaživjeti.

Uostalom, tvrdi, to su napravili ponajviše radi njih samih te promocije tradicionalnih običaja i proizvoda zadarskog kraja poput maslinovog ulja, vina, rakija, maraschina, paškog sira, ninskog šokola, pršuta, ribljih proizvoda, meda, kozmetike, autohtonih suvenira i ostalih domaćih proizvoda .  

Ipak, najavio je kako već u sljedeći ponedjeljak na "Staroj pijaci" gostuju Slavonci, sa svojom autohtonom glazbom i gastro ponudom. Valjda kad već neće naši, ima tko će. 

- Nećemo tako lako odustati, projekt ide dalje, tako da krajem kolovoza i početkom lipnja imamo ideje za nove manifestacije koje će se održavati na "Staroj pijaci" ponajviše za mnogobrojne organizirane ture – zaključio je Letinić.  

27. travanj 2024 02:10