StoryEditorOCM
4 kantunaIKIĆ OSUĐEN NA BEZUVJETNU ZATVORSKU KAZNU I OSTAJE U PRITVORU

Sutkinja Danijela Zubčić Poljak: "Kazna je primjerena!"

19. srpnja 2019. - 23:30
presuda_ikic2-190719

Bivši policajac i svjetski prvak u džiju-džicu 44-godišnji Vedran Ikić, u petak je na Općinskom sudu u Zadru osuđen na bezuvjetnu kaznu od 18 mjeseci zatvora zbog pomaganja pokojnom Denisu Paraću (41) u bijegu pred zakonom.

Nepravomoćnom presudom sutkinje Danijele Zubčić Poljak ovaj suvlasnik tvrtke Sokol projekt koja je sve do 2017. godine vodila popularni lokal "Zara beach" na plaži Kolovare, proglašen je krivim za kazneno djelo protiv pravosuđa, odnosno pomaganja počinitelju kaznenog djela za koje je propisana kazna od pet i više godina zatvora.

Osuđen je jer je Paraću koji je bio osumnjičen za oružani napad na kuću odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu, te preprodaju narkotika, posudio motor marke Yamaha i motorističku kacigu. Parać je taj motor koristio prije pogibije 6. lipnja u Zadru, kada je bježeći od policije sletio s ceste.

- Općinsko državno odvjetništvo u Zadru uspjelo je dokazati sve navode iz optužnice i materijalnim i personalnim dokazima. Izrečena kazna je primjerena, a tu su i otegotne okolnosti - rekla je u obrazloženju presude sutkinja Zubčić Poljak.

Iako joj se Ikić na prošlom ročištu osobno obratio tražeći da mu ukine pritvor u kojem se nalazi od 7. svibnja, sutkinja mu je pritvor produžila. Pritvor mu je već jednom produžen, a ovaj put prema stavku tri članka 123. Zakona o kaznenom postupku.

Zakonodavac je tu mogućnost prije pravomoćnosti presude predvidio zbog osobitih okolnosti koje upućuju na to da bi okrivljenik na slobodi mogao ponoviti ili dovršiti kazneno djelo. Uz to se navodi i da bi na slobodi mogao počiniti i teže kazneno djelo za koje je moguće izreći kaznu od pet ili više godina ili da se radi o takvom djelu kojim okrivljenik prijeti.

Ikić je sa objave presude s lisicama na rukama dodatno pričvršćenih pojasom oko struka vraćen u ćeliju. Na odluku o produženju pritvora ima mogućnost žalbe u roku od 15 dana putem odvjetnika Branimira Zorice koji nije bio na izricanju presude.

Parać se od kraja kolovoza prošle godine nalazio na potjernici zadarske policije. Svjedoci napada na kuću odvjetnika Sudinje tvrdili su da je napadač došao na bijelom motoru, vrlo sličnom onome kojeg je Ikić posudio Paraću. Potvrdili su i da je Parać u tom napadu imao pomagača, koji nije izravno sudjelovao u ispaljivanju 30 metaka iz automatske puške u parkirani automobil Volvo u vlasništvu odvjetnika Sudinje i bacanje bombe u dvorište, već mu je služio kao osiguranje i izvidnica.

Policija je zbog toga sumnjala da je napad na kuću odvjetnika došao upravo iz redova bliskih Paraću, pogotovo zbog činjenice što je Sudinja kao zastupnik tvrtke Hoteli Zadar ozbiljno poremetio Ikićeve poslovne planove. Naime, Sudinja je u ime Hotela Zadar kao posjednika nekretnina na Kolovarama tužio Sokol projekt u vlasništvu Ikića za neispunjavanja ugovornih obveza o najmu. Prijavili su ih i carini koja je objekt "Zara beach" na Kolovarama nakon toga zatvorila i do danas ne radi.

Tužiteljica Vanja Višković na prošlom je ročištu naglasila kako je Ikićeva obrana bila usmjerena samo na otklanjanje krivnje. U svojoj je obrani rekao kako je motor I kacigu ostavio u Paraćevoj garaži jer u svojoj nije imao mjesta. To što je Parać vozio motor, pa i na servis u Šibenik gdje su ga snimile nadzorne kamere, rekao je da je napravio bez njegova znanja.

Njegov odvjetnik Branimir Zorica je istaknuo kako su Ikić i Parać proglašeni “lošim momcima” samo zbog utjecaja medija, a da je u cijelom ovom slučaju zapravo riječ o nekoj drugoj priči o kojoj on neće govoriti.

Ikić je dosad 14 puta prijavljivan za narušavanje javnog reda i mira. Još 2003. prijavljen je za prijetnju redaru u jednom zadarskom klubu, 2008. za iznudu, 2009. za silovanje i pokušaj ubojstva, 2014. za tešku tjelesnu ozljedu, a 2018. za skidanje i povredu službenog pečata na zatvorenom 'Zara beachu'. Ovo je prvi put da je nepravomoćno osuđen na sudu u Zadru.

17. travanj 2024 19:34