StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTARSTVO ZDRAVSTVA ZABRANILO PLIN "SMIJAVAC" NA ZRĆU

Slavko Sakoman: Ampule se prodaju uz sladoled i to djeci, što je nečuveno! Dušični oksidul - ili rajski plin, plin smijavac - laicima suptilno sugerira percepciju lakomislene zabave!

24. srpnja 2019. - 23:20
Party smijavac ampule

Zloupotreba ampula dušičnog oksida ili plina “smijavca” kojima su se partijaneri na Zrću masovno koristili za zabavu zabranilo je Ministarstvo zdravstva naredbom koja će na snazi biti do 30. rujna ove godine. Zabrana zloglasnih ampula koje su znale prekrivati čitave novaljske ulice, rezultat je višemjesečne borbe Ante Dabe, gradonačelnika Paga, Maria Bertine, bivšeg šefa PNUSKOK-a, te poznatog stručnjaka za ovisnost prof. dr. Slavka Sakomana.

- Zasad smo dobili bitku, ali ne i rat - izjavio je Bertina koji je još u veljači uz gradonačelnika Dabu i prof. dr. Sakomana na adresu ministra zdravstva Milana Kujundžića uputio dopis u kojem su izrazili zabrinutost zbog ugroze zdravlja i stanja sigurnosti zlouporabom plina dušikovog oksidula (N2O) na području Grada Novalje, ali i nekih drugih turističkih destinacija u Hrvatskoj s razvijenim festivalskim turizmom.

U dopisu su, među ostalim, naveli kako je prema javno dostupnim informacijama i stručnom mišljenju razvidno kako neadekvatna, nenamjerna ili pak namjerna prekomjerna inhalacija dušičnog oksidula može rezultirati gubitkom svijesti i smrću predoziranjem.

- Ovu smo sezonu izgubili, no zahvaljujući hrabrosti i susretljivosti Ministarstva zdravstva napravili smo veliki iskorak. Vjerujem da ćemo do iduće sezone uspjeti da se taj plin stavi na popis opojnih droga, te se uporaba te supstance zakonom zabrani – istaknuo je Bertina. Dodao je kako je zasad riječ samo o administrativnoj zabrani.

- Sve to je zasad još samo slovo na papiru. Prema sada važećim propisima morat ćemo vidjeti što i kako dalje. Kako će biti kaženjene osobe koje su zatečene u neovlaštenoj prodaji. Taj dio nije još riješen. To ćemo morati riješiti možda na nivou lokalne samouprave budući će to policije teško provoditi jer ta materija nije na popisu opojnih droga. Mogućnost je i angažiranje inspekcije, no još ćemo vidjeti – navodi novaljski pročelnik za sigurnost.

Apsurdnost cijele priče je u tome što isti taj plin, tijekom turističke sezone na području Grada Novalje, fizičke osobe mogu kupiti u ampulama namijenjenim za izradu šlaga i to na štandovima, u robnim kućama, kioscima, trgovinama ili na ulici, gdje im se prodaje zajedno sa tzv. „dozerima“ kojima pune balone i konzumiraju ga inhaliranjem dok šeću naseljem, na plažama, u lokalima i klubovima za zabavu.

Osim toga, nakon uporabe plina partijaneri ampule bacaju po ulicama, parkovima, te lokalima čime se remeti i ugrožava normalno odvijanje i sigurnost prometa na cestama, kao i sigurnost osoba koje prolaze na mjestima gdje su veće količine ampula razbacane po pješačkim i biciklističkim stazama.

- Ampule se prodaju uz sladoled i to djeci, što je nečuveno - istaknuo je prof.dr. Sakoman koji je u dopisu dao stručno mišljenje cijele situacije oko kontroverznih “bombica”.

- Dušični oksidul svojim sinonimima rajski plin, plin smijavac laicima suptilno sugerira percepciju lakomislene zabave tom „rajskom“ molekulom. Neadekvatna, nenamjerna ili pak namjerna prekomjerna inhalacija dušičnog oksidula rezultirat će sve izraženijom ošamućenošću do konačnog gubitka svijesti. Ukoliko se takva osoba nalazi u zatvorenom prostoru moguća je i smrt uslijed anoksije, odnosno nestašice kisika u tijelu - pojasnio je dr. Sakoman koji inače ljetuje u naselju Gajac na Pagu.

Navodi kako je dušični oksidul 35 puta topiviji od dušika, zbog čega ulazi u tjelesne šupljine ispunjene zrakom puno brže nego što dušik iz njih uspije izaći.

- Kao posljedica rijetko može doći do distenzije crijeva, oštećenja srednjeg uha i rupture bubnjića. Liječnici i farmaceuti su vrlo dobro upoznati s njegovim učincima i primjenom u profesionalne svrhe- rekao je Sakoman dodajući kako su pri izlaganju dušičnom oksidulu zabilježeni slučajevi toksičnog djelovanja s posljedičnim biokemijskim i kliničkim manifestacijama poput leukopenije, trombocitopenije, methemoglobinemije te megaloblastične anemije i polineuropatije.

26. travanj 2024 09:20