StoryEditorOCM
4 kantunaCIJELI IŽ POTPISAO PETICIJU ZA SVOG SVEĆENIKA I POSLAO JE ZADARSKOM NADBISKUPU

Otočani mole Puljića: Ostavite nam don Luku, povezao je staro i mlado, ušao je narodu u srce!

25. srpnja 2019. - 21:00
Luka Šustić_ređenje

Više od 500 stanovnika otoka Iža uputilo je u četvrtak peticiju zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću od kojeg traže da njihovog mladog svećenika, don Luku Šustića, ne premješta iz mjesne crkve Svetog Petra i Pavla. Kad se prije deseta dana pročula vijest da bi omiljeni don Luka mogao otići s Iža, nekoliko starijih Ižana odlučilo je sastaviti peticiju i ponuditi je mještanima na potpis, a sve s ciljem da nadbiskupa odvrate od svog nauma.

- Peticija je u četvrtak hitno i preporučeno poštom poslana nadbiskupu Želimiru Puljiću. Peticiju je potpisalo više od 500 osoba, više nego je stalnih stanovnika u Velom i Malom Ižu. Među potpisnicima ima i prijatelja otoka Iža, ali i nekih gostiju. Svi oni ne žele da se don Luku miče s otoka jer je ovdje postao omiljen – kaže Siniša Kulišić, predsjednik Mjesnog odbora u Velom Ižu.

- Svjesni samo da se ne možemo uplitati u crkvene odluke, niti želimo loše odnose s nadbiskupom, ali ovim putem, kroz peticiju, želimo mu poslati poruku da još jednom razmisli o svojoj odluci. Ne znam kako ju je donio, i čuo sam da je ona konačna, ali mislim da to nije najbolja odluka za otok Iž – uvjeren je Kulišić.

Za pomoć se obratio i gradonačelniku Zadra Branku Dukiću koji mu je rekao da će pomoći koliko može, na način da mu dogovori susret s nadbiskupom Puljićem.

Don Luka je na Iž došao prije godinu dana, kao mladi svećenik u prvoj službi, odmah nakon zaređenja u zadarskoj katedrali. Otočani su ga odlično prihvatili i ubrzo je postao "lijepak" za stare i mlade.

- Ovo je prvi put da je na Iž došao svećenik kojeg podjednako vole i stari i mladi. Od kada je on tu, crkva je nedjeljom puna, u njoj je preko sto ljudi. Nekidan, 29. lipnja, na Petrovo, u crkvi i ispred nje okupio se cijeli otok. Na samoj svetkovini bilo je oko 400 ljudi, a još i više na fešti. To, koliko ja pamtim, nikad nije bilo, a za to je zaslužan upravo don Luka – nastavlja Kulišić hvaliti mladog svećenika.

- Došao je među ljude, druži se sa njima, pomaže starijima, igra se s mladima. Ušao im je u srca. Blizak je svima, živi i diše s našim narodom na otoku. Ujedinio je sve, i one koje idu i one koji ne idu u crkvu. Svojim radom i ponašanjem kao da utjelovljuje onu izreku pape Franje da božji pastir mora smrdjeti po ovcama, a ne bježati od njih – slikovit je predsjednik Mjesnog odbora.

Peticija se, kaže, potpisivala osam dana u tri kafića, i cijeli otok je došao da bi je potpisao. Gdje će mladi svećenik biti upućen s Iža, Kulišić pouzdano ne zna, ali je čuo da se spominju Islam Latinski i Slivnica. Podsjeća na povijesne činjenice da je Iž kroz povijest dao 140 svećenika, i nikada nije ostao bez njega, iako svećenici na Ižu imaju sve manje posla oko krštenja, pričesti i krizmi, a sve više oko sprovoda i misa zadušnica. Neće ni sada ostati bez svećenika, ali će mladog popularnog svećenika navodno zamijeniti njegov stariji kolega, svećenik koji je već u crkvenoj mirovini.

- Ne znam koji će ga svećenik zamijeniti, a nije mi poznato ni gdje će don Luka biti premješten – kaže Ines Grbin, glasnogovornica Zadarske nadbiskupije, smirujući tenzije kako je odluka o premještaju don Luke Šustića nešto neuobičajeno, po kazni ili iz osvete, odnosno nekakva teorija zavjere...

- Riječ je naprosto o redovitim rotacijama svećenika unutar Crkve. Ovo je doba godine kada nadbiskupi takve stvari rade, da bi svećenici, najkasnije za Veliku Gospu, počeli sa službama u novim mjestima. Nije ovo ništa neuobičajeno ili drukčije nego svake godine. Ovo je običajno pravo u Crkvi i prirodna cirkulacija svećenika. Oni se nisu obavezali služiti u jednom mjestu, svećenik je poslanik Božji koji služi narodu. Oni ne mogu birati gdje će ići – objašnjava Grbić i dodaje da nadbiskup razumije kako su se vjernici na Ižu zbližili s don Lukom, ali riječ je, ponavlja, o redovitim premještajima unutar cijele Crkve, ne samo Zadarske nadbiskupije.


Na Ugljanu jedan svećenik drži tri župe
Manji broj svećenika poglavito na zadarskim otocima znači da svećenici ne mogu biti rezidenti u svakom mjestu, nego da neki svećenici moraju službu obavljati u nekoliko župa i otočnih mjesta. Takav je slučaj na otoku Ugljanu gdje svećenik don Boris Pedić opslužuje župe Preko, Ugljan i Sutomišćica-Poljana, dok je svećenik iz Kali zadužen i za župe u Kukljici i Lukoranu.
- Važno je da vjernici nisu zakinuti u primanju svojih sakramenata i da svećenici redovito obavljaju svoje dužnosti, a ne gdje koji svećenik živi. Nadbiskupija je u situaciji da ima manje svećenika nego mjesta gdje bi svećenici mogli biti, a svećeničku službu mora organizirati tako da nitko od vjernika ne bude uskraćen – kaže glasnogovornica Zadarske nadbiskupije Ines Grbin.

19. travanj 2024 21:10