StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: NEGATIVNO ISKUSTVO KORISNIKA PARKINGA U GAŽENICI KOJEG SVAKA KIŠA PRETVORI U BAZEN

Ostao sam satima zarobljen na parkiralištu jer automati za naplatu ne rade, a nema radnika, ni info telefona. I to u srcu sezone! Zašto se takav parking uopće naplaćuje?

30. srpnja 2019. - 00:25
parking_gazenica1-280719

- I vi ovo zovete parking! Pa ovo je neuredna, blatnjava kaljuža, koja se uopće ne bi smjela naplaćivati! – nazvao nas je ogorčeni vozač koji je sedam dana držao svoj automobil parkiran u novoj trajektnoj luci u Gaženici, nedaleko starog kontejnerskog terminala. Ali kada je u nedjelju došao s otoka po automobil, shvatio je da ne može izaći iz parkinga.

Rampa je bila spuštena, automat za naplatu parkinga nije radio, a drugi automat ne prima novčanice od 100 i 10 kuna. Čovjek kod sebe nije imao drugih novčanica i novac nije imao gdje razmijeniti. A kako na parkiralištu nitko ne radi, ostao je "zarobljen" iza rampe nekoliko sati, baš u vrijeme najveće kiše i nevremena koje je u nedjelju prijepodne pogodilo Zadar. Neasfaltirano parkiralište učas se pretovrilo u veliku baru, samo je kreket žaba još nedostajao. U sličnoj situaciji zateklo se još nekoliko automobila.

- Kad sam dolazi na parking htio sam kupiti mjesečnu parking kartu koja košta 150 kuna. Međutim, kad sam došao ovdje kartu nisam imao gdje kupiti, jer radnim danom iza 18 sati ništa ne radi, a u nedjelju pogotovo. Kako na parkiralištu nema nikoga zaposlenog, nemate se kome obratiti, a nigdje nije oglašenog ni info telefon na kojem bi se nekome mogli obratiti za pomoć. Nakon sedam dana dakle dolazim po auto, opet je nedjelja, i opet nema nikoga na parkingu. Jedan aparat za parking je pokvaren, a drugi ne prima novčanice od 100 i 10 kuna. I to su još lijepo napisali na komad papira i istaknuli! Molim vas lijepo, je li ovo srce turističke sezone?

Zašto na parkiralištu koje se naplaćuje 24 sata nitko ne radi? Zašto ja ne mogu platiti parking, nego moram k'o budala tu stajati i čekati da mi se netko smiluje?! – pita se ljutito naš sugovornik.

- Nisam bio jedini. U istoj su se koži našlo još nekoliko automobila, i većina su bili stranci. Vrtjeli su se uokolo kao muhe po onoj kiši ne znajući kome se mogu obratiti, gdje mogu dobiti informaciju. Ja kod sebe nisam imao "potrebne" novčanice, a nigdje ih nisam mogao razmijeniti. Tek kada je naišao jedan gospodin uspio sam novac usitniti u novčanice od 50 i 20 kuna koje je automat primio. Naime, račun mi je bio 216 kuna i nije stvarno problem račun, to sam uvijek spreman platiti, nego onoga što za taj novac dobijem. A dobio sam nikakvu uslugu, na neurednom parkiralištu punom lokvi, kaljuže i prljavštine.

Ne mogu shvatiti da se ovakva površina uopće može naplaćivati 24 sata a da na njoj nema niti jednog radnika, da o tim automobilima nitko ne vodi računa, da se neke osnovne informacije koje ljudima mogu biti od pomoći nigdje ne mogu dobiti. Sramota! – ogorčen je naš sugovornik ističući da su mu u poslovnici Jadrolinije rekli da taj dio parkinga nije koncesioniran, ali se svejedno naplaćuje.

Komentar smo zatražili iz službe za odnosne s javnošću Lučke uprave Zadar koju vodi Andreja Pavlović iz tvrtke Hauska&Partner. Odgovor smo dobili u rekordnom roku.

- U ime Lučke uprave Zadar izražavamo žaljenje zbog pretrpljenih neugodnosti korisnika parkinga koje je iznio u svojem obraćanju medijima. Dio parkinga koji se spominje je koncesioniran i prema informacijama sadašnjeg koncesionara u slučaju oborinskih nevremena ulaz i izlaz s parkirališta je slobodan i ne naplaćuje se. Napominjemo ipak da se upravo bira novi koncesionar. Izborom novog koncesionara, zatvorit će se privremeno parkirališne na neasfaltiranom prostoru koje je do otvaranja novog još uvijek u funkciji i pod važećom koncesijom. Novi koncesionar otvorit će dva nova asfaltirana i potpuno uređena parking prostora, koji će s asfaltiranim parkingom oko starog kontejnerskog terminala imati više od 380 parkirnih mjesta – odgovorili su nam iz LUZ-a uz napomenu za sve posjetitelje Gaženice da u novoj zgradi putničkog terminalu rade dvije mjenjačnice i tri bankomata, "pedeset metara od starog parkinga gdje se nalazi i recepcija Jadrolinije".

 

Svaka jača kiša parkiralište pretvori u bazen!

Pokvareni uređaj za naplatu parkiranja plus uređaj koji radi samo na određene novčanice nisu u nedjelju bili jedini problemi na parkiralištu u Gaženici. Obilna kiša cijeli je prostor parkinga ubrzo pretvorila u bazen pa većina vlasnika nije ni mogla doći do svojih vozila bez visokih gumenih čizama. Ne samo dok je padala kiša, nego i kasnije, kada smo snimili stanje u kojem automobili "plutaju" na parkiralištu kao brodovi. Ali tako je nakon svake veće kiše na ovom parkiralištu, od kada je otvoreno prije nekoliko godina, a nadležni ništa ne poduzimaju nego čekaju da novi koncesionar to riješi. Ako on to bude morao riješiti sigurno će morati i povećati cijene parkinga, tako da će na kraju sve opet platiti korisnici odnosno građani. Plati pa se žali!

19. travanj 2024 11:31