StoryEditorOCM
4 kantunaTREĆI STEČAJNI UPRAVITELJ NA ČELU TVRTKE KOJA JE BILA GLAVNI UVOZNIK FIATOVIH AUTOMOBILA

Kako se stečajni upravitelj Blaž Savić nezakonito obogatio na stečaju Zadarkomerca: sam sebi isplatio 1,6 milijuna kuna pa ga smijenio sud!

29. srpnja 2019. - 22:39
Savic_.PNG

Sudac Trgovačkog suda u Zadru Tomislav Jurlina razriješio je još jednog stečajnog upravitelja u postupku koji se od 2000. godine provodi nad “Zadarkomercom”, tvrtkom koja je sredinom 90-tih bila glavni uvoznik fiatovih automobila u Hrvatskoj i koja je na vrhuncu moći zapošljavala 1100 ljudi.

Stečaj je proglašen na traženje Hypo banke, a najveći dio dugova su bila potraživanja banaka kojima je Zadarkomerc po njihovom računu ostao dužan 711 milijuna kuna.

Za novog “voditelja” stečaja postavljen je Željko Vrkić iz Zadra nakon što je utvrđeno da je prethodni Ante Vukašina od 1990. do 1998. bio zaposlenik “Zadarkomerca”, o čemu je sam izvijestio sud podneskom od 22. srpnja.
To je već drugi stečajni upravitelj smijenjen sa čelnog mjesta stečaja nad tvrtkom od koje su vjerovnici potraživali milijardu i 180 milijuna kuna.

Stečajnog upravitelja mr. sc. Blaža Savića koji je upravljao stečajem od 2000., sudac Jurlina smijenio je sredinom srpnja nakon što je vještačenjem utvrđeno da je sebi isplatio višestruko veći iznos od onoga koji mu je zakonom i uredbom dopušteno. Od 13. travnja 2000. godine na ime nagrade za rad sebi je isplatio ukupan iznos od 1.595.033,40 kuna. Izvršeno je ukupno 196 isplata.

- Iz nalaza vještaka proizlazi da je stečajni upravitelj postupao protivno odobrenom predračunu troškova, posebno u dijelu koji se odnosi na isplatu svoje nagrade, odnosno naknade za rad, u kojem dijelu je sebi isplatio višestruko veći iznos od onoga koji mu je zakonom, i uredbom dopušten - naveo je u obrazloženju sudac Jurlina.
Naglasio je kako je vještačenjem utvrđeno da je Savić tijekom stečajnog postupka na ime različitih naknada i troškova isplaćivao značajne novčane iznose iz stečajne mase a da, nakon svega, vještak ne može utvrditi vjerodostojnost dokumentacije temeljem koje su isplate vršene.

- Iz svega navedenog sud zaključuje da je stečajni upravitelj mr. sc. Blaž Savić postupao protivno Zakonu i podzakonskim propisima koji reguliraju rad stečajnog upravitelja i time ostvario važan razloga za njegovo razrješenje - naveo je Jurlina.

Savić je u obrazloženju pojasnio da se u konkretnom slučaju radi o stečajnom dužniku koji je imao široki spektar poslovnih odnosa sa velikim brojem subjekata. Radi razjašnjenja svih odnosa i njihovog razrješenja naveo je kako je bilo potrebno angažirati i veći broj suradnika svih profila, posebno financijske, računovodstvene i bankarske struke.

19. travanj 2024 05:44