MALO SOLI NA REP... Genijalno! Daruvarac još nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne jer nije “digao” poštu, a odvjetnik mu je otišao – na godišnji odmor!

MALO SOLI NA REP...

Darko Kovačević Daruvarac (31) pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog teškog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke prošlog ljeta u kafiću "Chill out" na zadarskoj Meladi, još nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne jer nije “digao” poštu, a odvjetnik mu je otišao – na godišnji odmor.

Iako je rješenje o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne od 23. srpnja istog dana otpremljeno njemu i odvjetniku Borisu Radmanu, oni ga nisu zaprimili, čime to rješenje nije postalo izvršno, a time ni provedivo. Iako je nakon izlaska na slobodu iz istražnog zatvora odrješito govorio kako “neće bježati”, očito je kako će Kovačević ipak iskoristiti sve zakonske procedure koje mu, iako zvuče apsurdno, osiguravaju da još neko vrijeme provede na slobodi.

- Ni jedanaest dana od dana otpreme rješenja na sud se nije vratila dostavnica, koja je dokaz o tome da su osuđenik i njegov branitelj primili to rješenje. Ono što smo mi mogli dalje poduzeti prema zakonu jest to da smo ponovili dostavu na iste adrese, a što će se dalje dogoditi čekat ćemo i vidjeti - rekla je sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić. 

Ona je prethodno odbila Daruvarčevu molbu za odgodom izvršenja kazne zbog obiteljskih prilika, nakon što je od zadarskog Centra za socijalnu skrb primila izvješće. Odgodu izvršenja kazne mu je potom odbilo i Izavnraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.

- Osuđenik Darko Kovačević na izdržavanje kazne zatvora trebao bi stupiti po pravomoćnosti rješenja kojim mu je odbijena molba za odgodu. To rješenje postaje pravomoćno nakon što ga osuđenik primi i to u roku od tri dana, ukoliko se ne žali. Ako uloži žalbu onda nakon što Izvanraspravno kazneno vijeće ovog suda odluči po toj žalbi. Međutim, ovdje imamo situaciju da je 23. srpnja rješenje upućeno na Kovačevićevu zadarsku adresu,kao i njegovu branitelju. nije se vratila dostavnica, što je dokaz o tome da su osuđenik i njegov branitelj primili to rješenje, navela je Grancarić.

Još 21. lipnja na sud je došla službena obavijest odvjetničkog ureda Borisa Radmana u kojoj moli sud da ne zakazuju rasprave u predmetima u kojima zastupa stranke od 15. srpnja do 15. kolovoza jer je tada na - godišnjem odmoru.
Nemam komentara, na godišnjem sam odmoru - izjavio je kratko Radman.

Odvjetnik Branko Šerić pojašnjava kako u sličnim slučajevima postoje zakonska rješenja koja ipak osiguravaju da se osuđenik mora javiti na izdržavanje kazne.

- Ukoliko osuđenik i dalje nastavi ignorirati rješenja koja mu šalje sud, rješenje se objavljuje javno na e-oglasnoj ploči suda i to se onda smatra kao da mu je osobno uručeno. Ukoliko ni to ne bude uspješno, sudac izvršenja daje nalog za raspisivanje tjeralice. Osuđenik se locira, uhiti i transferira u zatvor - navodi šerić, te dodaje kako sudac izvršenja odlučuje koliko će puta slati rješenje osuđeniku na njegovu adresu, te kada će rješenje objaviti na oglasnoj ploči suda.

- Ta praksa u hrvatskom pravosuđu nažalost nije ujednačena. Često se događa da na taj način osuđenici ostaju na slobodi i do godinu dana, a zna se događati i bijeg u inozemstvo - pojašnjava Šerić.

Kovačević se već trebao uputiti u Centar za dijagnostiku u zagrebačkom Remetincu gdje je trebao boraviti četiri tjedna kako bi se obavila njegova medicinska, socijalna, psihološka, pedagoška i kriminološka obrada.
Još početkom lipnja splitski sud mu je smanjio kaznu s pet na četiri godine zatvora odbivši prethodno sve navode iz njegove žalbe u kojoj je tražio uvjetnu kaznu i novo suđenje zbog “političko- medijskog linča”.

Prilikom odabira vrste i mjere kazne splitski sud je u prvom redu imao u vidu njegovu iznimnu brutalnost, te da na Kovačevića nije utjecalo niti to da je žrtva bila mlada djevojka, koja s obzirom na svoju tjelesnu konstituciju i ponašanje kritične prigode nije za njega predstavljala opasnost,.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

KAOS NA OTOKU KOD ZADRA UMALO PRERASTAO U OPĆU TUČNJAVU Turisti od sinoć 'zarobljeni' na otoku: mjesta na brodu nije bilo iako su kupili karte! Odavno rezervirali mjesta u trajektu, a kad je uplovio, ispalo je da je pun!

Turisti od sinoć 'zarobljeni' na otoku: mjesta na brodu nije bilo iako su kupili karte! Odavno rezervirali mjesta u trajektu, a kad je uplovio, ispalo je da je pun!
Dvadesetak turista od sinoć je "zarobljeno" na otoku Istu u zadarskom arhipelagu jer se, pogreškom Jad...
Turisti od sinoć 'zarobljeni' na otoku: mjesta na brodu nije bilo iako su kupili karte! Odavno rezervirali mjesta u trajektu, a kad je uplovio, ispalo je da je pun!

FOTO: TEŠKO BOLESNOJ DJEVOJČICI IZ POLAČE TREBA POMOĆ Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!

Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!
Nitko tko to nije doživio, ne može shvatiti kroz što smo prošli, bila je kao biljka. Ona bi spavala, a ja sam jo...
Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!

FOTOGRAFIJE NAPADA "ZAŠTITARA" NA NIZOZEMSKE TURISTE KOD TRGA PET BUNARA Jedan ih udarao teleskopskom palicom, a drugi šakom u glavu! Robert: Nešto su nam dobacili, ali nisu znali da ja znam hrvatski! Policija privela dvojicu Zadrana od 38 i 32 godine!

Jedan ih udarao teleskopskom palicom, a drugi šakom u glavu! Robert: Nešto su nam dobacili, ali nisu znali da ja znam hrvatski! Policija privela dvojicu Zadrana od 38 i 32 godine!
Zadarska policija u četvrtak je privela dvojicu Zadrana u dobi od 38 i 32 godine koje se sumnjiči da su u r...
Jedan ih udarao teleskopskom palicom, a drugi šakom u glavu! Robert: Nešto su nam dobacili, ali nisu znali da ja znam hrvatski! Policija privela dvojicu Zadrana od 38 i 32 godine!