StoryEditorOCM
4 kantunaNITKO NE ZNA KOLIKO NOVCA TREBA DAVLJENIKU SA STANOVA

Branko Dukić: "Grad Zadar neće dizati nikakav kredit za NK Zadar!" Ali, Klub je uzeo milijun kuna kredita od Erste banke. Jamstvo je potpisao Branko Dukić...

6. kolovoza 2019. - 22:55
dukic3-141118

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća zadarski je gradonačelnik Branko Dukić po prvi put javno izgovorio da je odlazak u stečaj jedna od opcija pred kojom se nalazi Nogometni klub "Zadar". Na toj istoj sjednici, Dukić je odgovorio i na pitanje opozicijskog vijećnika Erola Gašija koji je rekao da novi klupski direktor igračima govori kako će zbog podmirenja njihovih zaostalih plaća Grad Zadar podići kredit, pa je gradonačelnika pitao je li to točno, kada će i koliki kredit Grad Zadar uzimati.

-Grad Zadar neće dizati nikakav kredit, odgovorio je tada Dukić navodeći da će se za sve dubioze u NK "Zadru" tražiti neko drugo rješenje.

Izgleda da je traženje rješenja uspješno okončano!

I to na način da je Nogometni klub "Zadar" od Erste banke uzeo pozajmicu od 950.000 kuna kojom ovih dana podmiruje dio zaostalih plaća, a jamac je – Grad Zadar! Jamstvo je potpisao gradonačelnik Branko Dukić.

Čemu taj kredit služi?

-Zatekli smo dugove za plaće za travanj, svibanj i lipanj, te neke tekuće zaostatke prema dobavljačima. Ukupan iznos tih dugovanja se kreće oko milijun i 150.000 kuna, ali u to ne spadaju prijašnja dugovanja prema bivšim igračima čija su potraživanja na arbitražama, kaže Damir Knežević, novi direktor NK "Zadra", objašnjavajući da svaki od tih igrača, ako ostane pri svom zahtjevu za isplatom punog iznosa duga, u svakom trenutku može blokirati Klub.

Knežević tvrdi da je u klupskoj dokumentaciji zaostaloj nakon smjene bivšeg direktora Svetka Ćustića pronašao arbitražne dogovore s trojicom igrača, te da situaciju s brojnim drugim igračima, ali i nekim trenerima kojima se duguje tek treba ustanoviti.

-Problem je i u tome što između mene i bivšeg direktora nije bilo klasične primopredaje, našao sam zaključan ured, a nismo imali niti šifre za pristup kompjutoru i društvenim mrežama, te službenom klupskom e-mailu, objašnjava direktor Knežević ilustrirajući time odnose koji su na Stanovima vladali u trenutku "prijenosa vlasti".

Ovih dana bit će isplaćene plaće za travanj i svibanj, a kroz kolovoz se planira pokriti i plaće za lipanj. Knežević je dobio upozorenje iz Porezne uprave da NK "Zadar" za doprinose duguje oko 250.000 kuna, a svoja potraživanja od oko 80.000 kuna želi i "Elektra". Bez obzira na to što Knežević navodi da je u klupsku blagajnu stigla uplata pulske "Istre", kao kompenzacija za potpis ugovora s jednim bivšim igračem "Zadra", te oko 10.000 eura iz belgijskog "Anderlechta" za transfer Ivana Santinija (od njegovog novog transfera u Kinu također će nešto kapnuti na Stanove), ipak je jasno da ni s kreditom od Erste banke NK "Zadar" ne može računati na financijski mirnu jesen. Dugoročno, tog mira sigurno neće biti.

Osim ako se ne računa na kontinuiranu prijateljsku pomoć Grada Zadra i gradonačelnika Branka Dukića, sličnu ovoj s jamčenjem za kredit Klubu koji je i bez vraćanja tog kredita Erste banci neprekidno na rubu blokade.

 

EROL GAŠI: Razočaran sam, gradonačelnik je obezvrijedio Gradsko vijeće u cjelini!

-Razočaran sam ovakvim raspletom događaja s obzirom da mi je gradonačelnik Dukić javno s govornice Gradskog vijeća rekao da se nikakav kredit za NK Zadar neće podizati. Ovo je nažalost samo još jedan u nizu slučajeva u zadarskom sportu gdje se pokazuje da sam bio u pravu, a da politika HDZ-a loše upravljanje nekih njihovih bivših struktura podmiruje novcem građana Grada Zadra. U situaciji kada mladi iseljavaju trbuhom za kruhom, kada zadarski obrtnici otvoreno govore o financijskom podbačaju turističke sezone i do 30 posto, Grad Zadar stoji iza još jednog kredita koji treba popuniti rupe iz prošlosti, bilo za KK ili sada za NK Zadar. Na izrečenu neistinu gradonačelnika na javno postavljeno vijećničko pitanje mogu samo reći kako je svojim činim obezvrijedio, ne mene, nego dignitet Gradskog vijeća u cjelini, kaže SDP-ov gradski vijećnik Erol Gaši.

 

Ovo je jedino "živo" gradsko jamstvo

Iz Upravnog odjela za financije dobili smo potvrdu da je Grad Zadar jamac za kredit NK "Zadra". Mogućnost kratkoročnih pozajmica uz jamstvo Grada imaju sva poduzeća u njegovom vlasništvu, pojašnjeno nam je, a jedino trenutno "važeće" jamstvo izdano je upravo NK "Zadru". Potpis pod sva takva jamstva stavlja aktualni gradonačelnik, a ne pročelnik za financije.

19. travanj 2024 02:32