StoryEditorOCM
4 kantunaPROZIVAJU KOLAN, A ZADAR ZABRANIO TIRAMOLE PRIJE 11 GODINA UZ KAZNU OD 500 DO 5000 KUNA!

Dr. Vrančić: Nisam za zabranu, ali ni da nam mudante vise iznad glava! Dujela: Zadrani, ne trebate se plašiti...

7. kolovoza 2019. - 23:25
tiramol2-171011

Šolta, Mljet, Kaštela, Rijeka, Kolan... našli su se na popisu gradova i općina koji su nedavno "zabranili tiramole", kako se u javnosti protumačila usvojena odluka o komunalnom redu kojom je "zabranjeno na prozorima, balkonima, ogradama i drugim dijelovima zgrade, okrenutim neposredno javnim površinama, vješati i izlagati rublje, posteljinu, tepihe i slično, čime se nagrđuje vanjski izgled zgrade, odnosno ulice naselja".

Tiramola (talijanizam: tira - povuci + mola – potegni) naziv je za napravu od dva kolutura i konopa razvučenog između kuća na kojoj se tradicionalno na Mediteranu suši roba, pa je govor o "zabrani tiramola" mnogima zazvučao kao obračun sa običajnim načinom života u Dalmaciji i još jedan prilog nepotrebnom normiranju svakodnevice koja ljudima uz more predstavlja točku identiteta i atak na specifičan stil života.

Manje je poznato da istu odluku u svom komunalnom redu već duže od deset godina ima i Grad Zadar te da je za prekršitelje predvidio novčanu kaznu u rasponu od 500 do 5000 kuna, ovisno jeste li obrtnik, pravna ili fizička osoba. Jednako tako je činjenica da se takva odluka ne primjenjuje i da se vrlo vjerojatno neće ni primjenivati.

- Citirani dio odluke u našem je komunalnom radu od 2008. godine, ali koliko je meni poznato, ona se nikad nije primijenila. Odnosno nitko zbog nje nije bio kažnjen – kaže nam Robertino Dujela, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti. Dodaje kako se tekst iste odluke nekidan našao pred gradskim vijećnicima zbog nekih izmjena i dopuna komunalnog reda koje se ipak nisu ticale "zabrane tiramola", pa su tako Zadrani doznali i da je i Grad Zadar, barem na papiru, protiv sušenja robe na ulici.

- Građani Zadra ne trebaju se plašiti da će im netko zabraniti sušiti robu na tiramolu ili da će zbog toga biti kažnjeni. Tamo gdje tradicija postoji treba je i sačuvati i poštovati, a ne prekidati – mišljenja je Dujela. Na naše pitanje zašto je onda takav odluka uopće i usvojena ako se ne misli provoditi, a i svjesni su da narušava tradicijski život, Dujela kaže da je vjerojatno bila donsesena u suglasnosti s konzervatorima, više kao mjera prevencije da nekome ne padne na pamet razvuči tiramolu preko Narodnog trga, nego kao namjera uvođenja zabrane sušenja robe iznad zadarskih kaleta na Polutoku.

Slično razmišlja i predsjednik Gradskog vijeća dr. Zvonimir Vrančić koji ne misli da treba zabranjivati tiramole. Usvojena odluka Gradskog vijeća još prije 11 godina služi zapravo da bi se bilo svjesno važnosti kumunalnog reda, da se ne može baš na svakom mjestu razvuči sušilica za robu.

- Treba voditi računa o komunalno redu, kao što je u povijesnim jezgrama potrebno zadržati dalmatinsko-mediterasnki štih. Nisam opet za to da nam svugdje na Poluotoku iznad glava vise mudante, već za jedno srednje rješenje: da se tradicija poštuje i održi, a ne da se propisima uguši – govori Vrančić kojem je još živo u siječanju prvi plakat za zadarske feštice petkom na kojem je bila otisnuta slika Varoške ulice s tiramolom.

- Tiramola ja dio dalmatinskog folklora i nemam ništa protiv nje, ali potrebno znati da ne može baš svugdje biti – zaključuje Vrančić.

 

Kolan: Zabranili sušila zbog sigurnosti u prometu

Načelnik Kolana Marin Pernjak kaže da su odluku o zabrani sušila za robu donijeli prošle godine u sklopu izmjena zakona o komunalnoj djelatnosti, ali ne zato da bi zabranili tiramole.

- Kolan je kao mjesto star gotovo pola milenija, i nikada, ali baš nikada, u njemu se roba nije sušila na tiramolu. On jednostavno nije u našoj tradiciji – kaže Pernjak, inače veliki poštovatelj i promicatelj kolanjskih tradicijskih vrijednosti.

- Neki u Dalmaciji kao instrument imaju diple, a neki gusle, neki sopile, neki tamburicu. Ja nisam protiv tiramola, i da ih mi u tradiciji imamo, nikad ih ne bi zabranjivao, ili tražio njihovo micanje. Ali mi nismo ni Trogir, ni Pag, ni Vis, ni Split, gdje su tiramoli iznad kala neizostavni dio ambijenta. Roba u Kolanu se tradicionalno uvijek sušila u dvorištu kuće, na konopu ili na oguljenim granama od šmrike – govori.

Odluka da uvedu zabranju sušenja robe bila je motivirana posve drugim razlozima.

- Većom sigurnosti u prometu! Naime, kroz samo mjesto Kolan prolazi županijska cesta. Ta cesta doslovne dotiče kuće, jako je uska, i nema mjesta za nogostupe. Kako je zadnjih godina i u tom dijelu mjesta dospio turizam, gosti znaju na prozorima staviti sušila za robu. U gotovo kilometar tijesnoj ulici, često se događalo da autobus ili kamion u prolazu zakači ta sušila. Na taj način dovode sebe u opasnost, a nanosi se i štetu vlasnicima kuća. Samo iz tog razloga smo zabranili sušenje robe na ulici, a da imamo tiramole, čuvali bi ih... - kaže načelnik Kolana

24. travanj 2024 06:13