StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO SE KAŽE...

Reakcija Miljenka Domijana: Ne kaže se 'u zadarskoj Varoši', nego 'u zadarskom Varošu'! Radi se ne samo o jezičnoj, već i o kulturološkoj značajci tog starog zadarskog kvarta!

8. kolovoza 2019. - 17:33
Mapa_

Miljenko Domijan, ugledni zadarski konzervator, povjesničar umjetnosti, dugogodišnji glavni državni konzervator, reagirao je na tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji "Varoš nam pretvorili u četvrt crvenih fenjera!".

Priznati zadarski autoritet u povijesti i umjetnosti grada nije reagirao zbog sadržaja članka već zboga - naziva starog gradskog kvarta Varoš!

- U svom ste članku naziv Varoš označili ženskim rodom, a on je Varoš. Znači, ne u Varoši, nego u Varošu. I to ste pogriješili u čitavom članku. Radi se ne samo o jezičnoj, već i o kulturološkoj značajci naziva tog starog zadarskog kvarta - ispravio nas je i s pravom podučio gosp. Domjan.

Za utjehu nam može poslužiti što se čak i slavni Tomislav Ivčić "zeznuo" pa u svojoj Kalelargi opjevao "u tihu Varoš" umjesto "u tihi Varoš". Slično je i sa splitskim Varošem, za razliku od Bosne i drugih kontinentalnih dijelova gdje je Varoš ženska, ali u Dalmaciji Varoš je u pravilu muškog roda.

Ispričavamo se još jednom svima, a najviše čitateljima.

Dakle zapamtimo jednom za sva vremena: u Varošu, a ne u Varoši...

17. travanj 2024 02:00