KAKO SE KAŽE... Reakcija Miljenka Domijana: Ne kaže se 'u zadarskoj Varoši', nego 'u zadarskom Varošu'! Radi se ne samo o jezičnoj, već i o kulturološkoj značajci tog starog zadarskog kvarta!

KAKO SE KAŽE...

Miljenko Domijan, ugledni zadarski konzervator, povjesničar umjetnosti, dugogodišnji glavni državni konzervator, reagirao je na tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji "Varoš nam pretvorili u četvrt crvenih fenjera!".

STANOVNICI UŽASNUTI Pa ovo je skandal! Turistička zajednica je u planu Zadra Varoš označila sivom bojom kao zonu zabave, ovdje zakoni i službeno više ne vrijede!

Priznati zadarski autoritet u povijesti i umjetnosti grada nije reagirao zbog sadržaja članka već zboga - naziva starog gradskog kvarta Varoš!

- U svom ste članku naziv Varoš označili ženskim rodom, a on je Varoš. Znači, ne u Varoši, nego u Varošu. I to ste pogriješili u čitavom članku. Radi se ne samo o jezičnoj, već i o kulturološkoj značajci naziva tog starog zadarskog kvarta - ispravio nas je i s pravom podučio gosp. Domjan.

Za utjehu nam može poslužiti što se čak i slavni Tomislav Ivčić "zeznuo" pa u svojoj Kalelargi opjevao "u tihu Varoš" umjesto "u tihi Varoš". Slično je i sa splitskim Varošem, za razliku od Bosne i drugih kontinentalnih dijelova gdje je Varoš ženska, ali u Dalmaciji Varoš je u pravilu muškog roda.

Ispričavamo se još jednom svima, a najviše čitateljima.

Dakle zapamtimo jednom za sva vremena: u Varošu, a ne u Varoši...

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

STUDENAC PREUZIMA SONIK Lanac od 88 zadarskih "kvartovskih dućana" u 100 postotnom udjelu preuzeli novi vlasnici iz Poljske, 500 radnika ima novog poslodavca. Nikola Sorić: Integracija sa Studencem omogućit će nam uzajamni razvoj!

Lanac od 88 zadarskih
Zadarski lanac trgovina Sonik, preuzeo je maloprodajni trgovački lanac Studenac, vijest je to koja je odjeknula ...
Lanac od 88 zadarskih "kvartovskih dućana" u 100 postotnom udjelu preuzeli novi vlasnici iz Poljske, 500 radnika ima novog poslodavca. Nikola Sorić: Integracija sa Studencem omogućit će nam uzajamni razvoj!