StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO: DONOSIMO IMENA OSOBA I TVRTKI OSUMNJIČENIH ZA PRANJE 12,5 MILIJUNA KUNA

Vedran Ikić je sebi oprao 5 milijuna kuna, prijavljeni Maka i sin! Mate Ivković zvani Pablo pokušao pobjeći, ali je pao na testu za kokain!

9. kolovoza 2019. - 15:38
pu_presica5-090819

Nako višemjesečne kriminalističke istrage zadarska je policija podnijela kaznene prijave protiv 16 osoba u dobi od 23 do 60 godina s područja Zadra, Zagreba i Vinkovaca te sedam tvrti s zadarskog i zagrebačkog područja zbog sudjelovanju u gospodarskom kriminalu i organiziranom pranju novca. Policija sumnja da su prijavljene osobe u razdoblju od 2015. do 2019. godine iz 11 tvrtki i jedne braniteljske zadruge s područja Zadra izvlačili novac preko fiktivnih računa izbjegavajući plaćanje PDV-a. Tako su počinili štetu u ukupnom iznosu većem od 12,5 milijuna kuna, od toga su državni proračun oštetili za 2,5 milijuna kuna, dok su sebi a na štetu trgovačkih društava isplatili oko 10 milijuna kuna.

NOVI DETALJI IZ AKCIJE ZADARSKE POLICIJE PROTIV SKUPINE ORGANIZIRANIH KRIMINALACAPreko tvrtki bivšeg visoko rangiranog policijskog službenika Budimira Savarina izvukli više od 12 milijuna kuna. U svemu su sudjelovali i Toni Šimičev, Marko Čulina Maka, Vedran Ikić i Žilijen Satmari...

Najveći iznos, oko 5 milijuna kuna, tako je iz svojih tvrtki izvukao Vedran Ikić (44), bivši svjetski prvak u džiju-džicu i pripadnik specijalne policije iz Zadra, koji je nedavno osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog pomaganja u bijegu Denisu Paraću. Ikić se od svibnja nalazi u zadarskom pritvoru, a zajedno sa svojom poslovnim partnerom, Markom Čulinom Makom, na isti je način izvukao dodatnih 800 tisuća kuna.

 

Policija je u četvrtak navečer na Županijski sud privela pet osoba, a nakon provedenog ispitivanja sudac istrage Hrvoje Visković mjesec dana istražnog zatvora odredio je za Marka Čulinu Maku (48), bivšeg pripadnika specijalne policije i Ikićevog poslovnog partnera, Žilijena Satmarija (41) iz Vinkovaca te Budimira Savarina (48), bivšeg visokog dužnosnika zadarske policije. Sva trojica su zadržani u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Prema kaznenoj prijavi Savarin, Satmari i Dejan Adam (49) su kao vlasnici osam fiktivnih tvrtki registriranih u Zadru, Zagrebu i Vinkovcima izdavali fiktivne fakture 'poslovnim partnerima' iz Zadra za razne neistinite usluge i robu. Kada bi im ti računi bili plaćeni, iznose bi podizali u gotovini i vraćali vlasnicima tvrtki, uz proviziju od pet posto za oprani novac. Na ime zavedenih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih tvrtki stjecali su pravo odbitka PDV-a i tako su utajivali porez.

Satmari je na svoje ime imao tri registriane tvrtke na području Vinkovaca, Savarin četiri tvrtke na zadarskom i zagrebačkom području, a Adam jednu tvrtku na podruju Vinkovaca. Adam se inače, kao i Ikić, nalazi u zatvoru na izdržavanje kazne zbog nekih drugih kaznenih djela.

Fiktivne tvrtke nisu imale niti jednog zaposlenika, niti poslovne prostore niti bilo kakav promet. Ništa nisu radile osim što su prale novac. Pranje se obavljalo praktički dan nakon registracije tvrtke, kada bi zaprimili fakutre za neku neisporučenu robu, intelektualne usluge ili građevinske radove, a novac koji su odjednom znali dobivati iznosio je i po 300-400 tisuća kuna. Zanimljivo je da je jedino Budimir, inače magistar društvenih znanosti, svojim lažnim tvrtkama prikazivao neku poslovnu aktivnost i poslovanje s partnerima, dok su drugima tvrtke bile potpuno neaktivne.

Nakon privođenja kod Županijskog državnog odvjetnika i suca istrage pušteni su da se brane sa slobode Mario Bilić (46), vlasnik građevinske tvrtke, i Mate Ivković (33), obojica iz Zadra.

Uz petoricu privedenih, kaznene prijave za zlouporabu u gospodarskom poslovanju, utaju poreza te krivotvorenje službene ili poslovne isprave dobili su još Toni Šimićev (34), suvlasnik zadarskih noćnog kluba "Hype", kafića "Teatro" i "L.A." te "Finger" bara, Dejan Adam iz Vinkovaca, Andrija Čulina (23), sin Marka Čuline Make, poznat policiji otprije zbog kazenog djela protiv seksualne slobode, Dalibor Bakmaz (48) iz Zadra, Irena Knego (60) iz Zagreba, Žarko Vlahović (60) iz Zadra, Franko Klarica (32) i Krešimir Bušljeta (25), poznat kao vlasnik kafića "Chill out" u kojem je Daruvarac lani pretukao 18-godišnjakinju, inače odgovorne osobe u tvrtki Mango iz Zadra, Domagoj Miloš (44) te Ivica Kapetanović (53), bivši pripadnik policije iz Zadra.

Novac se izvlačio iz trgovačkih društava "Vipera Protecta", zaštitarske tvrtke u vlasništvu Vedrana Ikića, "Bilić gradnja", "Atena", "Diklovac", "Mango", "Ira grad", "Sokol projekt", tvrtke u vlasništvu Ikića i Čuline, te Braniteljke zadruge Sokol Zadar u kojoj su bili uključeni Čulina i Kapetanović. Iako je novac izvlačen iz 11 tvrtki i jedne zadruge, policija je prijave podnijela samo protiv aktivnih tvrtki, dok su duge neaktivne ili u stečaju.

Kriminalističko istraživanje ove organizirane kriminalne skupne trajalo je od početka godine, a u njemu je sudjelovalo preko 30 policajaca iz zadarske, zagrebačke i vukovarsko-srijemske policijske uprave. Naročito uspješna suradnja ostvarena je s Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija. Tijekom kriminalističke istrage provedeno je na zadarskom i zagrebačkom području više pretraga kuća i stanova, poslovnih prostora, osobnih vozila i mobilnih telefona, istaknuli su na konferenciji za medije Bore Mršić, šef zadarske kriminalističke policije, i Tomislav Škara, voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije.

- Ističem da se činjenjem kaznenih djela protiv gospodarstva i protiv državnog proračuna RH izravno podriva ekonomska snaga zemlje te će prioritet gospodarskog istraživanja odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU zadarske u narednom perido biti upravo ovakva kaznena djela – kazao je Bore Mršić dodajući da policija nema saznanja da su počinitelji imali neki oblik političke zaštite u sustavu, niti da su ikome davali ili plaćali mito, te da su s "obzirom na smjelost i dugotrajnost činjenja kaznenih djela počinitelji vjerovatno smatrali da ni ovaj put neće biti otkriveni".

 

Mate Ivković Pablo pozitivan na kokain

Mate Ivković, među prijateljima i u policijskim krugovima poznat kao Pablo, navodno po čuvenom kolubijskom nakrodileru Pablu Escobaru, prilikom privođenja je pokušao pobjeći. Kad su mu policajci u četvrtak banuli na vrata sjeo je u svoj automobil i krenuo put Zagreba. Policija ga je međutim sustigla i zaustavila na odmorištu Zir te zbog specifičnog ponašanja podvrgla preliminarnom testu na droge. Iako se test sline iz usne šupljine pokazao pozitivnim na kokain, Ivković je odbio testiranje krvi, pa je policija potiv njega podnijela prekršajni prijedlog za vožnju pod utjecajem opijata.

19. travanj 2024 15:21