StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON TRAGIČNE PRIČE O VERENI OSTAJE SAMO PITANJE: KAKO TO?

Jedan detalj u slučaju iz Malinske toliko bode oči da predstavlja pljusku u lice javnosti: Kako to da je 25-godišnji Zadranin koji je upravljao gliserom ostao anoniman!

Piše Slavenka Drakulić / Jutarnji list
11. kolovoza 2019. - 17:28
anna

Na ovom slučaju ogledaju se brojne slabe točke hrvatskog turizma, od neopravdane skupoće do nesigurnosti

Nedavno je u Malinskoj u naletu glisera od 500 konjskih snaga poginula mlada Austrijanka Verena Heinz, koja je s ocem ronila oko 200 metara od obale.

Takve se nesreće, na žalost, događaju svakog ljeta, ali nekoliko elemenata unijelo je zabunu i zgrozilo javnost, piše Slavenka Drakulić za Jutarnji list.

Iako se o tragediji mnogo pisalo, brojni su detalji ostali sporni ili nepoznati, čak i tjednima nakon nesreće. Zabunu je u prvom redu izazvala izjava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je izvijestilo da je austrijska državljanka V. H. tragično stradala “na poziciji 300 metara od obale”. Riječ je o plaži na kojoj je u trenutku nesreće bilo puno kupača, dakle očevidaca. Prijatelji poginule djevojke i njezin otac odmah su posvjedočili da su njih dvoje ronili znatno bliže i da su bili propisno obilježeni bovom promjera jedan metar kojoj plovila ne smiju prići na manje od 100 metara.

Oboje su, naime, instruktori ronjenja s iskustvom iz cijelog svijeta. Ovo je ključno za utvrđivanje krivnje osobe koja je upravljala gliserom, koji ne smije prići obali na bliže od 300 metara. Ako se nesreća dogodila bliže plaži, nema olakotnih okolnosti za počinitelja. Međutim, Ministarstvo je sugeriralo izjavom i time unaprijed prebacilo odgovornost na žrtvu, koja je po tome ronila predaleko. To je izazvalo sumnju na nepristranost kod oca djevojke, drugih svjedoka, ali i javnosti. Dodatnom potragom, poduzetom zbog napisa u ovom listu, pronađeni su ključni dokazi koji govore u prilog tvrdnji oca i svjedoka nesreće da su ronili bliže obali.

Problem s ovom plažom - kao i mnogim drugim na Jadranu - je da neodgovorni glisiraju preblizu obale, a nitko ih ne kažnjava. Uz to, plaža u Malinskoj ima i bar koji toči alkohol, pa se, kako se tuže kupači, gliseri vežu točno ispred bara, vozači piju alkoholna pića i onda sjedaju u glisere i na jet ski jurilice.

U suđenju će blizina obali imati ključnu ulogu. Obrana će tvrditi da su morske struje mogle odvući dokaze bliže obali - dok će optužba ustrajati na svojoj procjeni i profesionalnosti žrtve. No, drugi ključan element u procesu bit će brzina kojom je gliser od 500 konjskih snaga naletio na žrtvu. “Gliser je napravio krug oko njih, išao je jako brzo. Činilo se da će proći dalje, ali krenuo je prema djevojci”, kaže jedan svjedok. Koliko je blizu gliser vozio oko vidljivo obilježenih ronilaca? Zašto je naglo promijenio smjer? Koja je to brzina bila? O tome za sada nema službenih izjava.

I na koncu, tko je počinitelj? Prema izjavi Ministarstva, riječ je o državljaninu Republike Hrvatske za kojeg je testiranjem utvrđeno da nije bio pod utjecajem alkohola. Dalje informacije govore o 25-godišnjem Zadraninu koji je gliserom upravljao u pratnji 19-godišnjaka. I dok se u izvještaju navode inicijali žrtve, inicijali počinitelja nisu navedeni. Izostavljanje inicijala vrlo je neuobičajeno. Kako to da je ostao anoniman i je li to znak da štitimo “naše”? Obično novinari brzo, legalno ili ne, “provale” imena počinitelja, objave fotografiju, intervju s majkom, susjedima itd. - često i pretjerujući s osobnim detaljima koji pak mogu poslužiti za manipulaciju osjećajima čitatelja.

Stoga ispada čudno da ni mediji ne raspolažu nikakvom informacijom o počinitelju. Naravno da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, ali anonimnost ovog počinitelja bode oči do te mjere da već predstavlja pljusku u lice javnosti i pojačava sumnju na ispravnost istrage, a time i pravne države. Komentari o anonimnosti su, ustvari, najbrojniji i najogorčeniji jer je logično da se čovjek pita je li pravda za sve jednaka. Još se jednom pokazuje da je netransparentnost jedna od najvećih zapreka povjerenju u pravnu državu, pogotovo nakon sramotnog “slučaja Horvatinčić”, u kojem su također stradali stranci, piše Slavenka Drakulić za Jutarnji list.

Na ovom slučaju ogledaju se brojne slabe točke hrvatskog turizma, od neopravdane skupoće, nesigurnosti i nezaštićenosti turista izloženih divljanju lokalaca do spore prve pomoći i zagonetnih službenih istraga. Uz to, ove su godine napadi na turiste učestali, spomenimo samo nedavno premlaćivanje Francuza drugačije boje kože u Splitu, koji, usput rečeno, broji 30.000 manje turista, i tri ubojstva nožem samo prošlog mjeseca. Stvarno - kako to?

Iz nemoći i jada da nešto promijenimo, došli smo do ruganja samima sebi. Riječima repera Vojka V.:

Ja san preselia na selo da iznajmljujem stan

lani mi je turista bilo cilo lito

ove godine prominia san plan

diga cijenu dvista posto i odjednom nema nikog

Kako to, kako to, kako to

kako to, kako to, kako to...

Kava mi je jeziva, mliko mi je strašno

čaše su mi oprane slabo ili nikako

u mom kafiću svaki dan je prazno

samo ja i rođak igramo na pikado

Kako to, kako to, kako to

kako to, kako to, kako to...

Otvoria san fast food pored fast fooda

spiza mi je lošija, al’ cijene su mi veće

šunka mi je smeće, a bublica je suha

svi jedu njihov topli, a moj niko neće

Kako to, kako to, kako to

kako to, kako to, kako to

19. travanj 2024 02:48