StoryEditorOCM
4 kantunaPLANOVI NA VIŠNJIKU BAŠ PO MJERI MEDITERANSKIH IGARA

Kreće izgradnja olipijskog bazena i skakaonice, ali i akvaparka, sportskog hotela i - novog nogometnog stadiona!?

11. kolovoza 2019. - 23:00
kompleks-vanjskih-terena-3 (1)

- Mi smo spremni. Ako Grad Zadar osigura novac, a Gradsko vijeće tu odluku usvoji, moguće je do kraja ove, ili početkom iduće godine, započeti gradnju otvorenog olimpijskog bazena na Višnjiku – potvrdio nam je Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik, nakon što je na prošloj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Branko Dukić rekao da će 9,5 kuna duga KK Zadar prema ŠC Višnjik biti iskorišteno za ulaganje u sportsku infrastrukturu na području tog najvećeg sportsko-rekreativnog centra u Dalmaciji.

Gradonačelnik Dukić je time zapravo preuzeo obvezu da Grad Zadar pokrije dugovanje košarkaškog kluba prema gradskoj tvrtki, a ta bi sredstva bila usmjerena u izgradnju olimpijskog bazena i drugih vodenih sadržaja na području između zimskih bazena i atletskog stadiona. Uz 50-metarski otvoreni bazen, gradio bi se i jedan otvoreni 25-metarski bazen s olimpijskom skakaonicom od 3, 5 i 10 metara, ali i akvapark na površini od gotovo 15 tisuća četvornih metara.

- Neka procjene koje su rađene govore da bi izgradnja olimpijskog, bazena zajedno s manjim 25-metarskim i skakaonicom koštala oko 12-13 milijuna kuna. Naravno, točan iznos odredit će javni natječaj i ponude izvođača, ali nisu to više cijene od kojih vas boli glava kao prije 10-15 godina. Tada su procjene govorile da bi nas vanjski bazen koštao između 40 i 50 milijuna kuna. Važno je istaknuti da izgradnja olimpijskog bazena sa skakaonicom nije dobra, jer bazeni sa skakaonicom imaju različitu dubinu, a takvi 50-metarski bazeni ne ispunjavanju propozicije za službena natjecanja u plivanju – govori Karlović.

Razlog tom drastičnom padu cijena izgradnje, dodaje, nove su tehnologije i materijali kojima se grade montažni bazeni, tako da se cijeli postupak ubrzava i znatno pojeftinjuje, ali ne na štetu kvalitete i funkcije samog objekta. Na spuštanje cijene izvedbe utjecala bi i odluka o odustajanju od tribine uz bazen za oko 3000 posjetitelja koja je predviđena projektnim rješenjem Nikole Bašića. Karlović, naime, smatra da tolike tribine nije potrebno graditi uz sami bazen, nego neke manje, za svakodnevne potrebe sportaša i rekreativaca, ali svakako treba ostaviti prostora da se prilikom većih natjecanja mogu podići montažne tribine, kao što je to bio slučaj s teniskim terenima kod prošlogodišnjeg domaćinstva Davis cupa.

Druga važna stvar koja bi se dogodila odustajanjem od tribina je ta što bi se dobio prostor između 10 i 15 tisuća kvadrata, od sadašnje energane do trim staze, na kojem bi se gradio akvapark. On bi se gradio kasnije i njegova vrijednost nije uključena u planove o gradnji otvorenih bazena sa skakaonicom.

- Zadnju godinu dana proveo sam u intenzivnim razgovorima s predstavnicima i članovima klubova vodenih sportova, plivačima, skakačima u vodu i vaterpolistima. Svi oni podržavaju ideju o izgradnji novog bazena na otvorenome. Sadašnji sustav zatvorenih bazena postao je pretijesan, dnevno imamo u prosijeku više od 600 korisnika, što počinje stvarati probleme kod organizacije treninga za sve klubove. Njihov je prijedlog zato da prilikom projektiranja otvorenog bazena predvidimo i mogućnost podizanja konstrukcije za njegovo zatvaranje. Takav bazen postoji u Rijeci, primjerice, ali i drugim gradovima u svijetu. U ovoj prvoj fazi ne bi dakle išli na njegove zatvaranje već samo na predviđanje konstrukcije koja bi sutra to omogućila. U svakom slučaju ideja je da i ti novi bazeni budu racionalno napravljeni s mogućnošću što duljeg korištenja tijekom godine, a ne samo u razdoblju toplih mjeseci – kaže Karlović.

Cijenu izgradnje olimpijskog bazena i pratećih sadržaja dodatno će smanjiti činjenica da je energana za cijeli kompleks bazena, zatvorenih i otvorenih, već izgrađena. U ovom trenutku koristi se svega 25 posto njenih kapaciteta, a na krovu zatvorenih bazena već su dulje vrijeme postavljeni solarni paneli iz kojih bi se dobivala energija za zagrijavanje vanjskih bazena. To znači da je 30 posto budućih bazena već napravljeno.

- Preduvjet za sve to je, vratit ću se na početak, da Grad Zadar pokrije dugove KK Zadra prema nama. Zadnjih nekoliko godina zbog tih dugovanja ŠC Višnjik nije imao uredan nalaz revizije. Ako Grad Zadar osigura novac, a mi provedemo izmjene prostorne dokumentacije, moguće je krenuti s gradnjom vrlo brzo. Razliku do potrebne cijena za izgradnju bazena ŠC Višnjik će osigurati iz svog poslovanja. Tako bi dobili zaokružen centar vodenih sportova koji bi uključivao zatvorene bazene, olimpijski bazen, skakaonicu i akvapark. Bio bi to veliki iskorak za grad i novo mjesto za razvoj zadarskog sporta - poručuje direktor ŠC Višnjik Denis Karlović.



Zemljište na hotel ne treba prodati
Izgradnjom kompleksa otvorenih bazena i akvaparka za dovršetak sportskog kompleksa na Višnjiku nedostajao bi samo planirani sportski hotel, namijenjen prije svega smještaju sportaša iz zemlje i svijeta na pripremama.
- Zgrada bivše vojarne koju sada koristi privatna škola predviđena je za hostel, a na mjestu sadašnjeg dječjeg parka predviđena je zgrada hotela. Izmjenom detaljnog plana hotel bi premjestili na vrh gornjeg parkinga, gdje je bila predviđena poslovna zgrada, koja sada postaje nepotrebna. Hotel bi trebao imati razmjerno visoku kategoriju i osam katova, a kapacitet će odrediti Gradsko vijeće kroz prostorni plan. Zainteresiranih investitora za hotel ima, neki su izravno dolazili kod mene, ali i preko Grada Zadra, iz Ukrajine, Češke, Kine... Želim istaknuti da sam ja protiv prodaje zemljišta za gradnju hotela i komercijalnih sadržaja. Mislim da Grad Zadar odnosno ŠC Višnjik treba ostati vlasnik, a zemljište se investitorima može dati u neki oblik koncesije s pravom građenja – mišljenja je Karlović.

Novi stadion na Barutani
ŠC Višnjik je dobio "u zadatak" da razmotri mogućnost izgradnje novog nogometnog stadiona na području Barutane koja je 500 metara udaljena od sportskog kompleksa na Višnjiku. Taj prostor od nekih 80 tisuća kvadratnih metara u vlasništvu je MORH—a, a preduvjet da se krene u pregovore s državom o njegovom prepuštanju Gradu je izrada Urbanističkog plana uređenja. Prostor te bivše vojarne bio bi dovoljan za izgradnju nogometnog stadiona s tribinama za pet do deset tisuća gledatelja, i zajedno s kompleksom na Višnjiku činio bi jedinstveni sportski sustav koji bi bez problema sutra mogao ugostiti, primjerice, Mediteranske igre.

24. travanj 2024 03:44