StoryEditorOCM
4 kantunaPOLICIJA UHITILA OSUĐIVANOG SILOVATELJA (57) S DVOSTRUKIM DRŽAVLJANSTVOM

Na prevaru doveo 16-godišnjakinju na Vir, zaključao je u apartman i pipkao. Obećao joj je posao u Austriji, a zapravo je htio uvesti u prostituciju!

15. kolovoza 2019. - 00:30
profimedia-0133602175

Nagovarao je mjesec dana, izravno i preko njenih prijatelja, a poznavao je i njenu obitelji. Govorio joj je da će u Austriji, gdje on živi, bolje zarađivati nego kod kuće u Bosni i Hercegovini, ili Hrvatskoj, da će raditi u njegovom restoranu, gdje radi i njegova kćerka, da će upoznati druge djevojke, da će joj biti zabavno, a pogotovo u slobodno vrijeme. Uvjeravao je da će raditi kao pomoćno osoblje na poslovima održavanja i čišćenja, dnevno će zarađivati između 35 i 40 eura, a kasnije, ako se pokaze vrijednom, dobit će veću odgovornost i veća primanja.

Kako bi joj pokazao svoje poštene namjere, desetak dana prije puta dao joj je nekoliko stotina eura da može kupiti mobitel i nešto nove odjeće, a ona će mu to kasnije vratiti od svoje zarade. Onda je 16. srpnja oko 7.30 sati ujutro došao po nju svojim crnim Mercedesom džipom ispred roditeljske kuće. Čim su prešli granicu s Hrvatskoj rekao joj je da mu preda svoju putovnicu i novac, oko sto eura. "Bit će kod mene, na sigurnom" kazao joj je.

Trebali su krenuti prema austrijskoj granici, ali on joj je rekao da najprije mora do Karlovca obaviti neki zaostali posao. Tamo su se zadržali do 14 sati, a ona ga je cijelo vrijeme čekala u automobilu. Kad se napokon vratio krenuli su, ali ne prema Austriji. Ovaj put je rekao da moraju na otok Vir, jer mora pogledati neko zemljište koje misli kupiti.

Na Vir su došli oko 15 sati, otišli su do nekog zemljišta, on ga je razgledavao i fotografirao, ali kad se vratio u automobil, nastavio je vožnju samo do nekih apartmana. Rekao joj je da je jako umoran, i da mu je vruće te da takav ne može voziti do Austrije. Predložio da je najbolje da se odmore, pa će tek onda nastaviti put.

Odveo je u apartman na katu kuće koji je imao dvije sobe. U jednu sobu je ušla ona, a on je ostao u dnevnom boravku. Kad je nakon nekog vremena izašla iz sobe zatekla ga je za stolom kako pije viski a pored njega na stolu je bila vrećica s prahom. Nije vidjela da išta konzumira, ali joj je bilo sve to jako čudno i vratila se u sobu. Kad je opet navečer izašla iz sobe, zatekla ga je na istom mjestu. Boca viskija je bila prazna, a nije više bilo ni vrećice s prahom. Počeo joj je govoriti da on u Austriji zapravo nema restoran nego neku birtiju, da ona tamo neće lomiti leđa, nego da će dobro zarađivati, ali na drugi način. Da će biti "dama".

Ona se na to pobunila, rekla je da dogovor nije bio takav, da ne želi ići u Austriju nego se hoće vratiti kući. Zatvara se u svoju sobu, ali soba nema ključ. Kad je ušla, shvatila je da je on zaključava izvana. "Zašto to radite", pitala ga je, ali on nije odgovarao. Kad je napokon otvorio vrata na sebi je imao samo "bokserice" i tražio je da mu da telefon. Iz njega je izvadio karticu i vratio joj ga, ali nije shvatio da joj je mobitel imao dvije kartice, jedan za BiH drugu za Hrvatsku. Ponovno je zaključava u sobu, a ona sluša kako razgovara s nekim tipom i ogovara je. Da što je ona mislila da je čeka u Austriji, da mu se mora odmah podati ako misli ići s njim jer će iste stvari raditi i u Austriji... Prestravila se, uhvatio je takav strah, mislila je da će poludjeti.

U noći oko dva sata otvaraju se vrata njene sobe. On ulazi i sjeda na njezin krevet i počinje je dirati. Po nogama, struku, bokovima... Pita je: "Jesi li se već seksala? Mlada si, zgodna, vrijeme ti je. Zašto nećeš?" Ona počinje vikati, sve jače i jače...

Vrisku je u jednom trenutku čula neka žena u susjedstvu. Dotrčala je do ulaznih vrata u apartman i počela lupati na vrata. "Što to radite, zvat ću policiju", derala se žena. Muškarac je otvorio vrata, a djevojka se nekako uspjela provući kroz njih i pobjeći. Otrčala je kao luda do susjedne kuće i počela lupati na vrata. Otvorila je starija žena, strankinja, gošća u apartmanu. "Molim vas pomozite, molim vas zovite policiju! On me hoće odvesti, on me hoće silovati!" zapomagala je. Žena je prima u apartman i poziva policiju. Kad su ubrzo došli djevojka je toliko bila u paničnom šoku da se nije mogla orijentirati, nije im znala reći gdje je apartman iz kojeg je pobjegla. Ipak policija uspijeva locirati kuću i tamo zatiče muškarca.

Dva dana kasnije, 18. srpnja, 57-godišnji B.B., državljanin Hrvatske i BiH, uz kaznenu prijavu za bludne radnje i trgovinu ljudima, priveden je sucu istrage Županijskog suda u Zadru. Nakon što je ispitan određen mu je istražni zatvor zbog mogućnosti od bijega. Za djelo koje mu se stavlja na teret zapriječena kazna kreće se od tri do 15 godina. Naime, 57-godišnjak je zaveo, obmanuo, pokušao silovati i na prostituciju natjerati 16-godišnju djevojku iz BiH.

Osumnjičeni B.B. u istrazi je negirao da se događaj odigrao na opisani način. Branio se šutnjom i dobio je odvjetnika po službenoj dužnosti. Ubrzo se otkrilo da je 57-godišnjak u Austriji 1996. izdržavao zatvorsku kaznu zbog silovanja, a 2005. i kaznu zbog zloupotrebe droga. Utvrđeno je i da je vlasnik nekog lokala, ali sigurno ne restorana s kojim je zamazao oči maloljetnoj djevojci.

Pripadnici Odjela organiziranog kriminaliteta zadarske policije još uvijek istražuju pozadinu slučaja. Zanima ih je li prije ovog pokušaja 57-godišnjak uspio još neku djevojku na prevaru odvesti u Austriju i tamo je, uz prisilu i narkotike, uvući u svijet prostitucije i trgovine ljudima.

Iz policije upozoravaju da se ovakva ili slična djela jako rijetko prijavljuju, iako postoje indicije da među žrtvama ima dosta hrvatskih državljanki. Modus operandi je uvijek isti, mladim se djevojkama obećavaju laki poslovi i veća zarada, a poslije postaju žrtve silovanja, iživljavanja, prostitucije i ovisnosti.

Poseban je problem što najčešće, kao i u opisanom slučaju, i roditelji pristaju da ime kćeri idu "na zapad", na lake poslove, dobru zaradu i dobar život.

Policija zato poziva roditelje, ali i sve druge državljane koji planiraju preseljenje u inozemstvo zbog poslova preko sumnjivih posrednika, da se dobro informiraju i provjeravaju gdje i kod koga idu, i kome mogu vjerovati. Naime žrtve ovakvih trgovina ljudima vrlo često po prisili lažu i ne žele reći istinu u strahu za vlastiti život. Štoviše, često moraju za cijenu svog života u lanac ropstva dovesti novu žrtvu.

19. travanj 2024 11:41