StoryEditorOCM
4 kantunaINCIDENT U SRIJEDU U SV. STOŠIJI U ZADRU

Iz crkve izbačeni danski turisti jer su imali psa vodiča, ljutiti tajnik izbacio sve turiste i zatvorio katedralu!

Piše L.Burčul
14. kolovoza 2019. - 21:51
Don Josip Radoica Pinčić

- U srijedu su danski turisti naglavačke izbačeni iz crkve sv. Stošije u Zadru. Zašto? Zato što su ušli sa psom. Izbačeni su, a da u toj općoj hajci na njih nitko iz crkve nije pomislio da se radi o psu pomagaču, gospođa sa psom je invalid i pas je njezin vodič. Otužno, jadno i neprimjereno. Danci su nas nazvali i ogorčeno ispričali što im se dogodilo usred dana u zadaraskoj katedrali – kaže nam Mira Katalenić, predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, sa sjedištem u Zagrebu.

Kako je ova udruga član međunarodne organizacije, turisti iz Danske su pronašli njihove kontakte u Zagrebu i obratili im se.

Što ste im savjetovali, pitali smo predsjednicu Katalenić.

- Da se obrate policiji. Crkva je javni prostor i oni po zakonu imaju pravu, u slučaju da je pas pomagač, ući u sakralni objekt. Pitala sam moje kolege u udruzi, napola u šali, da li trebamo otići u Zadar i o tome educirati svećenike? – kazala je Mira Katalenić, koja je o svemu obavijestila javnost.

U zadarskoj policiji su nam, međutim, kazali da im se turisti iz Danske nisu u srijedu obratili kako bi prijavili da su izbačeni iz katedrale.

Kontaktirali smo katedralnog župnika, don Josipa Radoicu Pinčića, koji je potvrdio da su danski turisti u srijedu udaljeni iz katedrale sv. Stošije.

- Ušli su muškarac i žena s ogromnim crnim psom. Uistinu nitko nije mogao znati da se radi o psu pomagaču, nije se uočavalo da je netko od njih dvoje osoba s invaliditetom. Mi u crkvi stalno imamo dvije čuvarice, jedna govori engleski jezik, druga čak tri svjetska jezika, i oni su se trebali jednoj od njih obratiti s informacijom da se radi o psu pomagaču. Ovako, oni su su se prošetavali crkvom, a kad ih se upozorilo, reagirali su vrlo burno – kazao nam je župnik zadarske katedrale.

Jedna od čuvarica, kazao je nadalje župnik, je zbog situacije koja je bila na rubu incidenta, pozvala nadbiskupskog pastoralnog suradnika Branimira Buturića.

- On je moj tajnik, odmah je došao u crkvu, naložio da svi izađu van i katedralu je jednostavno zatvorio na neko kraće vrijeme. Nije bilo drugog načina – ispričao je župnik, koji, kaže, ne može razumjeti zašto danski turisti nisu odmah rekli da je u pitanju pas pomagač.

- To je iznimna situacija i nitko ne bi prigovorio, oni bi sa psom obišli crkvu i gotovo. Međutim, umjesto da objasne, oni su nasrtali na svakog tko im se pokušao obratiti. Na kraju nitko nije saznao o čemu je zapravo riječ. Bitno je naglasiti da na vratima katedrale stoji veliki plakat na kojem su crteži s upozorenjima o ulasku u crkvu: ne može se ući sa sladoledom, sa pićem, nedolično odjeven, sa psom... To je dobro uočljivo i trebali su se javiti zašto imaju psa. Pa mi imamo i rampu za invalide, svatko ima pravo obići katedralu – zaključio je don Radoica Pinčić.

Ovo obrazloženje nije ipak zadovoljilo predsjednicu Udruge za školovanje pasa vodiča Miru Katalenić, koja nam je rekla da je educiranost u Zadru očigledno „jadna“, da je ovo treći slučaj izbacivanja iz crkve ljudi sa psima vodičima u Zadru u proteklih osam godina, te da su čuvarice trebale diskretno prići bračnom paru s psom i pitati da li se radi o psu vodiču, a ne da oni moraju tražiti kome će se javiti. Na taj način, zaključuje Katalenić, do incidenta ne bi ni došlo.

 

Katalenić: U Hrvatskoj je na snazi Zakon o korištenju psa pomagača!

- Turisti su nam se obratili jer su željeli znati imaju li na ulazak u crkvu sa psom pravo, obzirom da je u Hrvatskoj na snazi nedavno doneseni Zakon o korištenju psa pomagača (NN 39/19) i to kao nastavak Zakona o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča, donesenog još davne 1998. godine. Učestale su pojave da se krše temeljna ljudska prava korisnika kako pasa vodiča slijepih, tako i drugih pasa pomagača.

Gdje smo to danas i kamo idemo? Koliko vidimo i doživljavamo druge oko sebe? I na koncu, jesu li nam turisti važni samo dok plaćaju i one nepostojeće usluge? Kad to doživimo u crkvi koja bi trebala poštivati i promicati stvarne vrijednosti, pitamo se kako to izgleda drugdje? – navela je u svom dopisu predsjednica Katalenić.

20. travanj 2024 09:40