NAPORUK Z ŠKOLJA Kako nam je predsjednica u radosti, liposti i kriposti poiskala pušku

NAPORUK Z ŠKOLJA

Ja san ka partizan – kurir od mora, od otoka, do Visa, do Kotara Ravna, Bukovice, u šesnajestomu godišću 1944. nosi automatsku pušku. Englesku. Nisan puca

I na zapovid Vrhovnika države od Hrvata, u dnevu petom, miseca kolovoza, 1995., godišća, i vojska od Hrvata, i cili naš svit učini posa, nako, kako Bog zapovida.

E, a oni ča je reka na TV, da bi miljar puti, e, neki dida od pokojnoga dida da je to bio dogovor moćnih, drobi dotišni false riči, riči od pokore.

A lipo je rekla naša cinjena i vrla predsjednica kad je toga jutra čula da grmi i na nebu i na zemlji, da su konačno došli ponosni dnevi slobode Hrvatske. I, nako u radosti, u liposti i kriposti poiskala pušku. Nako…

A puška nije kosir, ni tica-rugalica, ni veslo od gajete, puška nosi kljetvu, koluru, glad i rat… Nikad neće puška pivajući nositi barjak slobode, plesati valcer, ni reći po' svete riči, ni kapi blagoslovljene vode na čelo meknuti…
I napisa van ja doli šoto-škrito kratki zapis o puški, (ratu) ka o zlu većeg od kolure, pakla, prokljestva…. I slidi…

Rat piše samo tri stranice
Prva stranica je ubijanje
I druga stranice je ubijanje,
Treća stranica je patnja
Piše rat
A puška neće ka veličana, ka falso blagoslovljena, primiti dara božjega.

Žalost i pokora

Ja san ka partizan – kurir od mora, od otoka, do Visa, do Kotara Ravna, Bukovice, u šesnajestomu godišću 1944. nosi automatsku pušku. Englesku. Nisan puca. Nije naletilo, i bolje! A biža, e jesan od mocire do mocire, od smriča do hrasta, pastirske kućice i samo noću, sklanja se od Nijemaca, ustaša, četnika, od neljudi, gladi, zime, i još… Ko bi toliko izbrojija?

E, i ota puška! Žalost i pokora. Duperaš kragujevku, pa zbrojovku, pa gever-mašin, pa karabinjerku, od talijanskog fašija, uz napomenu, ovu talijanku je komisija od cilog svita za ubijanje ljudi gradirala ka najbolju pušku u Drugom sviskom ratu. Bravo! Eviva noštri!

I ovo. Jednim slidovanjem moš ubiti, moš i raniti ponekog, e, zbriša ti metak pa u livo uho, desno oko, kolino, moš di oš, e, do dvadeset pet, šest, i više metaka, jerbo ti pucaš samo u one što ih je poslala mati, i ćaća, nako… Moraju slušat državu, kuš u pržun radi neke pušćetine, sunca ti božjeg, rad sina, generala, a moš' ju obisiti o desno rame, moš i za smokvu-petrovaču.

E, i u ono vrime Francuske u nas, 1807. do 1813. duperala ljubljanska Ilirija u Ljubljani giljotinu. Nudili ovi bogati da Tomici od od Biljana ne siču vrat, da će ju bogati, to puškama, nako ubiti, nudili ribari i mornari, nudili i špacakamini za otu Tomicu puste pineze. I, kamen pa u more, ma da. Oće država pušku(?!) Fučile! 'Ti ned'lju!

Brižna, ova, e, a je, ubila muža, i država ju cilu godinu zaključala u Kapetanovoj kuli i seri i pišaj, i stražari oko Tomice one rabote… I, sve zapovidno general Marmont, oće puškom ubiti, a jad, siromašicu, oklen 'oš?…

I krvnik, imenovani Torzi od Beća pusti giljotinu od visine devet metri…

Osika ovu u dva kusa, diga glavu Tomice, pokaza svitu…

Puk Zadra i okolice u bis, u krik, u ništa, u vrisku…

Puni!... Gotovs!... Nišani!... Pali!

I broj je upisan – brojem.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

EKSKLUZIVNO: NEZAPAMĆEN ZLOČIN U OKOLICI ZADRA Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!
Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovo...
Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

OTKRIVAMO: ZAŠTO JE SUDAC MARKOVIĆ PUSTIO PETORKU PRIJAVLJENU ZA GRUPNO SILOVANJE Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!

Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!
Zašto je sudac Ivan Marković pustio na slobodu pet mlađih punoljetnika osumnjičenih za višestruko grupno silovan...
Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!