StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG PRESUDE TRGOVAČKOG SUDA OPĆINI POLAČA PRIJETI BANKROT

Rade Bobanović je prodao državno zemljište, Viktor Prtenjača je kupcu dao tabularnu izjavu, ali se novi vlasnik nije mogao uknjižiti – sada je dobio spor težak 7 milijuna kuna!

23. kolovoza 2019. - 00:25
polaca9-171218

Sredinom kolovoza sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Terezija Goreta donijela je presudu čija bi pravomoćnost mogla na koljena baciti Općinu Polača! Po presudi, Općina Polača bi za naknadu štete i troškove tvrtki "Trgo prijevoz Peraić" iz Biograda trebala isplatiti čak 4,7 milijuna kuna, ali se procjenjuje da bi se sa zateznim kamatama taj iznos mogao približiti brojci od sedam milijuna kuna.

O kakvom bi se financijskom udaru na Općinu Polaču radilo, pokazuje podatak da je izvorni proračunski prihod oko pet milijuna kuna.

Sve je krenulo još krajem 1998. godine kada je tadašnji općinski načelnik s "Trgo prijevozom Peraić" sklopio ugovor o kupoprodaji dvije općinske parcele u Polači i Tinju namijenjene izgradnji benzinske pumpe i pratećih objekata. Ali, biogradskaa tvrtka se temeljem tog ugovora u naredne tri godine nije mogla upisati kao vlasnik zemljišta, pa je pokrenut sudski spor, a od sklapanja ugovora do uknjižbe prava vlasništva prošlo je 12 godina. Uz sve to, Općina je u međuvremenu promijenila Prostorni plan, pa je promjenom namjene već prodanog zemljišta, smatrao je vlasnik tvrtke, onemogućila izgradnju benzinske pumpe.

U sporu pred Trgovačkim sudom, općinski su odvjetnici tvrdili da su potraživanja "Trgo prijevoz Peraića" otišla u zastaru, da kupac nije ispoštovao precizno određene rokove isplate kupoprodajne cijene zemljišta. Međutim, sutkinja Goreta je u svojoj presudi zaključila drugačije.

Zemljišno-knjižno stanje parcela koje je Općina prodavala nije bilo sređeno iako je Općina u ugovoru navela da je riječ o isključivo njenoj i to neopterećenoj nekretnini, dok tabularna izjava nije bila pogodna za provedbu u zemljišnim knjigama, zaključila je sutkinja Trgovačkog suda. Odbačen je i prigovor o zastari potraživanja, jer se novi vlasnik temeljem pravomoćne sudske presude mogao uknjižiti tek 2010. godine.

Promjenom namjene zemljišta u općinskom Prostornom planu na već prodanom zemljištu se više nije moglo graditi benzinsku pumpu, čime je Općina Polača grubo prekršila načela obveznog prava savjesnosti i poštenja, budući je znala da traje spor s kupcem zemljišta kojega bi se prenamjenom onemogućilo o realizaciji kupoprodajnog ugovora, zaključila je sutkinja Goreta koja je visinu naknade štete odredila temeljem vještačenja Dragana Bijelića.

Po tom vještačenju, "Trgo prijevozu Peraić" je zbog nemogućnosti izgradnje benzinske pumpe "izmakla dobit" od 4,1 milijun kuna, a pripremni radovi na zemljištu iznosili su 196.143 kune. Kada se tome pridoda i plaćanje sudskih troškova od 401.451 kunu, Općina Polača mora isplatiti oko 4,7 milijuna kuna i to bez zateznih kamata.

Kada se pribroje i kamate, ispada da će Općina Polača neurednu transakciju platiti skoro sedam milijuna kuna.

Bivši općinski načelnik Viktor Prtenjača, kojega su mediji doveli u vezu s Peraićevim zemljištem, ima potpuno drugačiju priču.

Vladi Peraiću je zemljište 1997. godine prodao nekadašnji načelnik Rade Bobanović, ali je to zemljište tada bilo u vlasništvu države, pa se Peraić nije ni mogao uknjižiti, a nije bilo ni Prostornog plana ni detaljnog plana ni određenih građevinskih zona! Općina je to isto zemljište otkupila od države i postala vlasnik tek 2007. godine, a kako je Peraić u općinski proračun uplatio izvjesni novac, dali smo mu tabularnu izjavu radi uknjižbe. Ali, notorna je laž da je dobio građevinsku dozvolu, to nije točno, kaže Viktor Prtenjača i nastavlja:

- Pa Općina je dok sam ja bio načelnik u dva navrata dobivala sudske presude u svoju korist. Sutkinja koja je sada presudila u korist Peraića, već je donosila presude u korist Općine, a u međuvremenu se nisu pojavili novi dokazi. Što se novoga dogodilo i tko s kim šuruje, ne mogu komentirati, ali je poznato da je novog načelnika Tomislava Prtenjaču u dolasku na vlast pomagao i Peraić. Uostalom, pitanje je i je li, zbog nečijih privatnih interesa, odvjetničko zastupanje Općine sada bilo dovoljno kvalitetno. Ja sam izbore izgubio zbog prostorno-planskog i tajkunskog lobija koji su izmjenama Prostornog plana htjeli zavladati ovim prostorom, ali preko mene nisu mogli ostvariti svoje interese, kaže Viktor Prtenjača koji je uvjeren da će presuda Visokog trgovačkog suda ići u prilog Općini Polača.
 

NAČELNIK TOMISLAV PRTENJAČA: Još vjerujem oda ćemo dobiti spor!

- Dobili smo presudu Trgovačkog suda i na nju smo poslali žalbu Visokom trgovačkom sudu. Ako VTS presudi protiv Općine Polača, morat ćemo vidjeti tko je za to odgovoran i je li se moglo drugačije. Još vjerujemo da Općina Polača može dobiti ovaj sudski spor i da ćemo izbjeći plaćanje ovakvih astronomskih iznosa koji bi doveli u pitanje funkcioniranje Općine, izjavio nam je aktualni načelnik Tomislav Prtenjača.

22. travanj 2024 14:44