StoryEditorOCM
4 kantunaPROSVJETNA INSPEKCIJA UKINULA ODLUKU O RAZRJEŠENJU RAVNATELJA OŠ PETRA ZORANIĆA U NINU!

Ravnatelj Vuković: Tužit ću članove Školskog odbora za maltretiranje, klevetanje, duševne boli i naknadu štete!

22. kolovoza 2019. - 23:40
Ravnatelj škole Tonći Vukovićnin_ravnatelj1-110719

Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja naredila je OŠ Petar Zoranić u Ninu da u roku tri dana poništi odluku o razrješenju Tonća Vukovića dužnosti ravnatelja.

Rješenje inspekcije donijeto je 21. kolovoza, a potpisuje ga viša prosvjetna inspektorica Neda Galešić. Njime se praktički nalaže Povjerenstvu OŠ Petra Zoranića da odluku Školskog odbora od 18. srpnja kojom je smijenjen ravnatelj Vuković stavi van snage. Podsjetimo, prosvjetna je inspekcija 12. kolovoza raspustila ŠO na čelu s predsjednicom Lindom Maraš i umjesto njega imenovalo tročlano Povjerenstvo koje u roku 60 dana mora provesti postupak imenovanja sedam članova novog ŠO, o čemu je Zadarski.hr već pisao.

TKO JE OVDJE LUD - NASTAVLJA SE RAT U OŠ PETRA ZORANIĆA U NINU Prosvjetna inspekcija zahtijeva raspuštanje školskog odbora, a on u krnjem sastavu, s jednim razriješenim članom, smijenio ravnatelja Vukovića!

Tijekom obavljenih nadzora 12. i 20. kolovoza prosvjetna inspekcija je utvrdila da nastavak prekinute 13. sjednice ŠO, na kojoj je Vuković smijenjen, nije održan u skladu sa zakonskom procedurom. Naime, nastavak sporne sjednica je održana u krnjem sastavu, Linda Maraš plus tri vanjska člana ŠO koje imenuje županija (Emila Čvrljević, Danijela Jureško, Monika Peša), odnosno politika, i svi su glasovali za Vukovićevu smjenu. Iz rješenja prosvjetne inspekcije razvidno je da je protiv Vukovića glasala i Monika Peša koja je na toj sjednici prvi put sudjelovala kao članica ŠO i to kao zamjena za prethodno smijenjenog člana iz redova osnivača, Borjana Andriju Pešu. Monika Peša je sudjelovala u donošenju odluke o razrješenju ravnatelja iako njen mandat u školskom odboru nije bio službeno verificiran.

- Iz svega je razvidno da je Odluka o razrješenju ravnatelja donesena na sjednici ŠO dana 18. srpnja 2019. godine te da je sjednici bila nazočna Monika Peša čiji mandat nije verificiran, koja nije ni glasovala, a iz zapisnika sa sjednice ŠO vidljivo je da je sudjelovala u donošenju odluke o razrješenju ravnatelja jer predsjednica "konstatira da je ŠO utvrdio da postoje razlozi za razrješenje ravnatelja te da je ŠO s 4 ZA, 0 PROTIV i 0 suzdržano (tri nevažeća listića) donio Odluku kojom se Tonći Vuković razrješuje dužnosti ravnatelja OŠ Petar Zoranić u Ninu – navodi se u rješenju prosvjetne inspektorice iz Splita.

Drugim riječima, Linda Maraš je kao predsjednica u nastavku sjednice pokušala "verificirati" odluku o smjeni Vukovića donesenu na prekinutoj sjednici 5. srpnja. Zbog upada nastavnika koji podržavaju Vukovića u zbornicu sjednica je prekinuta u trenutku kad se odluka o glasovanju trebala usvojiti. Maraš dakle saziva nastavak sjednice, na kojem se pojavljuju samo članovi odbora imenovani od politike, a među njima i nova članica bez verifikacije Monika Peša. Kako je bila riječ o nastavku, a ne novoj sjednici ŠO, Peša nije imala pravo glasovati, ali je ipak sudjelovala u odluci da se smijeni ravnatelj, koja je zapravo izglasana na prekinutoj sjednici, dok je član ŠO još bio od župana kasnije smijenjeni Borjan Andrija Peša.

Prosvjetna inspekcija na koncu ističe da nije ulazila u meritum stvari odluke o razrješenju ravnatelja, već je rješenje o ukidanju donijela isključivo iz proceduralnih razloga.

- Odluka prosvjetne inspekcije je logična, jer je bilo evidentno da je na zadnjoj sjednici krnjeg školskog odbora prekršen upravni postupak. Inspektorica nije uopće ulazila u razloge koji su bili navedeni za moje razrješenje, nego je njihovu odluku ukinula iz formalnih, proceduralnih propusta. Zato je rješenje inspekcije tako kratko – komentirao je ravnatelj Tonći Vuković dodajući da se ne boji ni ulaska inspekcije u razloga koje je ŠO naveo za njegovo razrješenje jer materijalnih dokaza za sve ono za što su ga oni optuživali naprosto nema.

- Osjećam li satisfakciju? Pa da i ne. Drago mi je da je sustav nadzora kod ovakvih odluka reagirao brzo i jasno, ali na tome ja neću stati. Bivše članove školskog odbora, na čelu s predsjednicom Lindom Maraš, privatno ću tužiti za maltretiranje kojem sam zadnjih nekoliko mjeseci bio izložen s njihove strane. Tužit ću ih za klevetu i tražiti odštetu za duševne bole i nanesenu mi štetu. Cijelo ljeto sam zbog njih pod "opsadnim stanjem", neprestano sam morao dolaziti u školu, uništili su mi priliku da koristim godišnji odmor... Očito je da su bivša predsjednica Linda Maraš i troje članova imenovana od osnivača zloupotrijebili svoje ovlasti, umjesto da stanu na stranu roditelja i djece, oni su donosili i provodili političke odluke – kazao nam je Vuković.


Sjednica Povjerenstva 26. kolovoza
Nastava u ninskoj osnovnoj školi počinje 9. rujna, no pitanje je hoće li do tada biti imenovani novi članovi Školskog odbora. Naime, rok za izbor novih članova je 60 dana, a od isteka je ostalo nešto više od mjesec dana. Do tog roka škola treba podložiti tri člana ŠO, dva iz redova učiteljskog vijeća i jedan iz redova zaposlenika, a treba biti izabran i novi predstavnik vijeća roditelja. Zadarska županija kao osnivač škole mora predložiti nova tri člana jer odlukom prosvjetne inspekcije, članovi raspuštenog ŠO ne mogu biti članove u novom odboru.
Iako je predsjednik privremenog Povjerenstva OŠ Petar Zoranić Jurica Vučetić na godišnjem odboru, neslužbeno smo doznali će Povjerenstvo svoju sjednicu održati u ponedjeljak 26. kolovoza. Na njoj bi trebao biti usvojen nalog prosvjetne inspekcije i tako konačno službeno završena priča o pokušaju smjene ravnatelja Vukovića.

25. travanj 2024 19:06