StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: MINISTAR OBRANE U PETAK U ZEMUNIKU PREDSTAVIO CROIMAS 2020.

Damir Krstičević: Zadar će na 30. obljetnicu Dana državnosti ugostiti najveći zračni spektakl u Europi!

Piše Matea Gugić
23. kolovoza 2019. - 17:30
zemunik1-230819

Spektakl na nebu koji Hrvatska još nije vidjela, tim je riječima potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević predstavio Prvi hrvatski međunarodni zrakoplovni miting (CRIMAS 2020.) koji će se 30. svibnja 2020. održati u Zadru.

Ovaj veliki projekt u organizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Grada Zadra, Zadarske županije i potporu Vlade RH, uz ministra Krstičevića predstavili su u petak u 93. Zrakoplovnoj bazi Zemunik načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, pukovnik i savjetnik "Krila Oluje" Damir Barišić te župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić.

- Bilo je već nekoliko pokušaja da se takav miting održi, no sve do danas jednostavno nije bilo dovoljno odlučnosti da se krene u pothvat organizacije ovako značajnog događaja. Ovaj aeromiting želimo povezati s proslavom Dana državnosti koji će se od sljedeće godine ponovo slaviti 30. svibnja, kao što je to bilo 1990. godine. Također, na taj datum dogodine obilježavamo 30 godina od stvaranja hrvatske države, a u tom vremenu dogodine prvi put predsjedamo Europskom unijom – naglasio je ministar Krstičević dodavši da Zadrani moraju biti svjesni značaja ovoga događaja za turizam jer predstavlja dodanu vrijednost u predsezoni koja je ključna u perspektivi razvoja turizma.

Naime, kako je detaljnije pojasnio pukovnik i vrsni pilot Damir Barišić, ovakvi aeromitinzi, koji su u Europi ali i svijetu izrazito popularni, privuku preko 100 tisuća posjetitelja.

- Samo u Štajerskoj, poznati vojni aeromiting Airpower, donese oko 15 milijuna eura indirektne dobiti kroz potrošnju oko 350 tisuća posjetitelja u dva dana mitinga. Organizacija ovakve jedne manifestacije svjetske klase Zadru bi donijela prepoznatljivost na svjetskoj zrakoplovnoj i turističkoj karti, značajan ekonomski prihod te bila jak adut u poboljšanju turističkih rezultata – istaknuo je pukovnik Barišić.

No, ima li Zadar, odnosno njegovi gradski i županijski oci, dovoljno iskustva, i u konačnici novaca, za organizaciju događaja ovoga kalibra? Prema riječima okupljenih – ima.

- Mi kao vojna baza Zemunik spremni smo na preuzimanje svog dijela obaveza te organizaciju i provedbu letačkog dijela programa. Ono što imamo kao “početni kapital” je zasigurno iskustvo naše poznate akrobatske grupe “Krila Oluje” i povezanost s prestižnim svjetskim akro grupama. Kao vojna baza imamo vrlo veliko iskustvo u organizaciji i provedbi letačkih zadaća, prihvatu i potpori stranih zrakoplova, ali i ono najvažnije, iskusne ljude i sredstva – pojasnio je general zbora Mirko Šundov dodavši kako će i trošak biti minimalan.

- Izravan trošak njegove provedbe MORH neće koštati ništa. Svi sudionici u letačkom programu sudjelovat će na našem aeromitingu na isti način na koji vojni zrakoplovi sudjeluju na drugim vojnim aeromitinzima u Europi: svi sudionici sami pokrivaju svoje troškove goriva. U našem slučaju, riječ je od oko 500 tona kerozina, što iznosi oko dva i pol milijuna kuna na trošak samih sudionika – naglasio je general Šundov dodavši kako će se ostali trošak same organizacije, oko milijun kuna, višestruko vratiti.

Župan Božidar Longin potvrdio kako će on i gradonačelnik Branko Dukić preuzeti onaj „zemaljski dio” organizacije.

- Predloženi koncept ove organizacije i njene provedbe lokalnoj razini slični su manifestacijama u kojima imamo dugogodišnje iskustvo. Broj gledatelja koji će se kretati Poluotokom i njihove potrebe, te trajanje ovog događaja neće značajnije odstupati od naše poznate tradicionalne fešte “Noći punog miseca”. Tako da vjerujem da je preostalih deset mjeseci i više nego dovoljno da se mi kao lokalna zajednica pripremimo kako bi na najbolji mogući način iskoristili potencijale koje ova manifestacija nudi – jasan je bio župan Longin koji je podsjetio okupljene kako Zadar ima dugogodišnju tradiciju školovanja vojnih pilota te da se u Tehničkoj školi obrazuju mlade generacije zrakoplovnih tehničara. Jedan od ciljeva ove manifestacije i jest privlačenje mladih ljudi u vojsku, posebice u letačku sekciju.

Organizatori procjenjuju da će aeromiting u Zadru okupiti predstavnike iz desetak europskih zemalja s preko 400 sudionika i oko stotinu zrakoplova. Letački dio programa odvijat će se iznad zadarske rive i Zadarskog kanala, a njime će se ujedno obilježiti i 15 godina uspješnog djelovanja akrobatske skupine Krila oluje koja su dosad nastupila na više od 50 nastupa u 15 europskih država.

Zašto je izabran Zadar?
Zadar je izabran za domaćina jer jedini uz Zagreb ima vojnu bazu koja ima sposobnost i iskustvo prihvata velikog broja stranih vojnih zrakoplova te jedini u Hrvatskoj ima dvije piste što povećava sigurnost i brzinu operacije, istaknuo je ključni čovjek organizacije pukovnik Damir Barišić.

- U 93. Zrakoplovnu bazu već nekoliko godina za redom dolaze dvije vodeće svjetske akro grupe Frecce Tricolori (Italija) i Red Arrows (Velika Britanija), te se redovito i odvija letački program talijanske akro grupe iznad kanala, na istom mjestu i na isti način kao što će biti organiziran na aeromitingu. Zadar je idealno mjesto za organizaciju izložbene postave sve tri grane HV povodom Dana Hrvatske vojske, a izložbeni dio građanima će biti predstavljen na Liburnskoj obali – istaknuo je Barišić.

25. travanj 2024 08:09