StoryEditorOCM
4 kantunaIAKO JE VJEŠTAČENJEM UTVRĐENO DA JE OPASAN ZA OKOLINU

Na slobodu pušten Zadranin koji je željeznom šahtom uništio 38 ploča na Pozdravu Suncu!

Piše I. Nevešćanin
28. kolovoza 2019. - 15:53
pozdrav suncu

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru pustilo je na slobodu T.K. (25) iz Zadra koji je krajem svibnja u mahnitom stanju razbio 38 staklenih ploča na poznatoj prostornoj instalaciji Pozdrav Suncu, iako je medicinskim vještačenje utvrđeno da je opasan za okolinu i da bi trebao ostati u istražnom zatvoru, odnosno smješten u nekoj zatvorenoj ustanovi za brigu i liječenje duševnih bolesnika.

Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu na tu odluku Općinskog suda, a u roku od 48 sati trebao bi je riješiti Županijski sud u Zadru.

- Okrivljenik je pušten na slobodu, a mi smo na tu odluku Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda podnijeli žalbu. Tražili smo da okrivljenik ostane u istražnom zatvoru, odnosno da, sukladno psihijatrijskom vještačenju, bude smješten u nekoj zatvorenoj instituciji, jer je opasan za okolinu – potvrdio nam je općinski državni odvjetnik Ivica Škara.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv 25-godišnjaka 22. kolovoza za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari u neuračunljivom stanju, što je utvrđeno psihijatrijskim vještačenjem.

T.K. je inače otprije poznat policiji zbog raznih nasilnih kaznenih djela uključujući i nasilje u obitelji, a neposredno prije nego što je razbio Pozdrav Suncu željeznom rešetkom s kanalizacijske šahte neko je vrijeme bio hospitaliziran zbog psihičkih problema. U svoj vandalski pohod krenuo je samo nekoliko tjedna nakon što je poznata zadarska instalacija temeljito obnovljena za oko 4 milijuna kuna. nekoliko razbijenih staklenih ploča Gradska je uprava odmah zamijenila jer ih je imala viška na lagera, a za ostatak, 28 ploča, je raspisala natječaj za nabav. Sav trošak dobave i ugradnje novih ploča pokriven je iz police osiguranja.

24. travanj 2024 21:33