StoryEditorOCM
4 kantunaJESEN STIŽE EVO REBALANSA: MOGU LI SE RADNICI „LIBURNIJE“ NADATI VEĆIM PLAĆAMA?

„Grad Zadar ima novca za razne stvari, a za radnike nema. Pa Rita Ora će za jedan sat pjevanja dobiti onoliko koliko mi tražimo na godišnjoj razini!“

29. kolovoza 2019. - 23:25
prosvjed_liburnija20-080419

Pokušaji radnika „Liburnije“ da se izbore za deset posto veće plaće i kroz novi kolektivni ugovor osiguraju bolja materijalna davanja traju od travnja i bit će, po najavama iz sindikata, nastavljena početkom rujna. U tih pet mjeseci, što zbog „naznaka dobre volje“ iz Grada Zadra i Uprave poduzeća, a što zbog vlastite želje da se u srcu turističke sezone ne stvara prometni kaos na ulicama Zadra kojima je počeo kružiti i kontingent novonabavljenih autobusa, sindikalisti su se odlučivali za meke varijante sindikalnih akcija, ali je pitanje što će se događati u „drugom poluvremenu“.

Radnici „Liburnije“ su u dva navrata na nekoliko sati gasili autobuse u gradskom prometu tražeći najmanje 10 posto veće plaće, drugačiju valorizaciju boda, noćnog, smjenskog  i prekovremenog rada, što je i zahtijevalo izmjenu kolektivnog ugovora. Direktor „Liburnije“ Edvin Šimunov jednostavno je odgovorio kako proračun poduzeća ne može izdržati za blizu dva milijuna kuna povećano izdvajanje za radnike, a iz gradske uprave su pokazali „načelno razumijevanje“ za radničke zahtjeve, ali su i tamo konstatirali da u gradskom proračunu nema novca ostavljajući otvorena vrata da se nešto napravi jesenskim rebalansom proračuna.

Spominjala se i mogućnost organizacije generalnog štrajka, ali se od toga „do daljnjega“ odustalo. Problem s „jesenskim rebalansom proračuna“ je u tome što jesen polako, ali sigurno stiže, a sindikalisti najavljuju nastavak svoje borbe.

-U međuvremenu, direktor „Liburnije“ je korigirao vrijednost boda na plaćama za lipanj, pa su radnici dobili 500-600 kuna veće plaće. Time se pokazalo točnim da „Liburnija“ ima dovoljno vlastitih sredstava za ispunjenje radničkih zahtjeva. Ali, korekcija je izostala na plaćama za srpanj, pa smo sada skoncentrirani na korekciju plaća za kolovoz. Od gradonačelnika Branka Dukića smo dobili odgovor u kojemu kaže da je spreman za nastavak pregovora u rujnu, a u te će pregovore biti uključen i direktor Edvin Šimunov. Budući je korekcijom plaća za lipanj ipak napravljen jedan korak naprijed, ovog trenutka prednost dajemo nastavku pregovora, jer želimo da se lipanjska korekcija vrijednosti boda standardizira, da ona postane stalna i trajna, a ne da o vrijednosti boda direktor odlučuje svakoga mjeseca, kaže Vedran Uranija iz SSSH.

Dakle, čeka se vrijednost boda za plaće iz kolovoza. Ne budu li radnici dobili tih 500 ili 600 kuna veću plaću, nastavit će se pregovori jer iz sindikata ponovno najavljuju da žele „dati još jednu šansu Gradu Zadru i upravi poduzeća“ i sačekati rebalans gradskog proračuna. Ne budu li radnici ni tada zadovoljni, najavljuju se nove sindikalne akcije.

S time što u tom slučaju nije isključeno da u igri živaca između radnika i Grada konačno bude povučen i žestok potez: dovoljno je organizirati generalni štrajk i četiri-pet „Liburnijinih“ autobusa „parkirati“ na nekoliko frekventnih prometnih točaka da bi se paralizirao cijeli Zadar. A to je ono što obje strane trenutno žele izbjeći.

 

„Za Ritu Oru imaju, za radnike nemaju!?“

-Nismo mi jedini radnici u nekom gradskom poduzeću koji su nezadovoljni plaćama, nije lako ni zaposlenicima drugih poduzeća, na primjer onima u „Nasadima“. Ali, smeta nam kad vidimo da novca u Gradu Zadru ima za razne stvari, a za radnike nema. Pa Rita Ora će za jedan sat pjevanja dobiti onoliko koliko mi tražimo na godišnjoj razini! Za to ima, za nas nema, rezigniran je jedan od radnika „Liburnije“.

18. travanj 2024 03:21