StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEOx2: KAKO JE NJIH NAJMANJE OSAM PREMLATILO 40-GODIŠNJAKA ISPRED HYPEA

Sud pustio četvoricu na slobodu dok je prvooptuženi S.H. (30) u bijegu! Još najmanje dvoje je sudjelovalo u napadu, a nakon toga su mu i prijetili da će mu uništiti posao u Zadru ako ih prijavi policiji!

29. kolovoza 2019. - 20:58
Hype_kolaž_

Četvorica od pet privedenih napadača na 40-godišnjaka ispred noćnog kluba Hype sredinom srpnja, puštena su iz istražnog zatvora da se brane sa slobode. Zbog mogućnosti od ponavljanja kaznenog djela iza rešetaka je zadržan samo M.G. (31) iz Zadra, jer je otprije evidentiran kao počinitelj raznih kaznenih dijela s elementima nasilja. Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je za njega produženje pritvora za još mjesec dana, a odluku o tome donijet će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.

SUDAC ISTRAGE ODBIO ZAHTJEV ODVJETNIŠTVA Baš krasno: Puštena trojica od petorice privedenih napadača na 40-godišnjaka ispred Hypea! Iako je šesti sudionik u bijegu, a troje nasilnika još nije identificirano!

Podsjetimo, početkom prošlog tjedna pušten je Š.M. (27) nakon što je priznao da je sudjelovao u premlaćivanju 40-godišnjaka, a prošlog petka u poslijepodnevnim satima, na prijedlog branitelja, iz istražnog su pritvora izašli P.K. (24) i J.M. (24). Do kraja vikenda, odnosno u ponedjeljak, pušten je i F.G (26), kod kojeg su policajci pronašli automatsku pušku i metalnu palicu. Za 30-godišnjim S.H. iz Zadra, prvoosumnjičenim za napad na 40-godišnjeg vlasnika ugostiteljskih objekata u Zadru, kojem su šakama i nogama slomili ruku i nos, policija još uvijek traga.

- Četvorica su puštena da se brane sa slobode. Pritvoreni su bili krajem srpnja i većini je bilo određen mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Kada su svjedoci ispitani osumnjičeni su pušteni, osim oni kojima je istražni zatvor bio određen i po nekoj drugoj osnovi, kao što je mogućnost ponavljanja kaznenog djela – kazao nam je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda, dodajući da je o prijedlozima za puštanje osumnjičenika iz pritvora odlučivao dežurni sudac istrage. Na pitanje zašto je sudac pustio četvoricu osumnjičenih dok je prvoosumnjičeni, i navodni šesti počinitelj još uvijek u bijegu, sudac Visković nam je rekao da "to očito nije utjecalo na odluku dežurnog suca koji je uvažio prijedloge odvjetnika osumnjičenih ukidanjem istražnog zatvora".

Puštanje na slobodu četvorice osumnjičenih za napad na 40- godišnjaka ispred popularnog noćnog kluba u Zadru s velikim je razočaranjem dočekan u redovima zadarske policije. Ne mogu vjerovati da je sud odbio prijedloge državnog odvjetništva da se osumnjičene zadrži u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a ne samo zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Naime, iako su svjedoci ispitani, sada kada je većina osumnjičenih puštena, mogu razmjerno lako stupiti u kontakt s prvoosumnjičenim S.H. koji se nalazi u bijegu i koji je, prema sumnjama policije, najodgovorniji za nanošenje teških tjelesnih ozljeda 40-godišnjaku. Štoviše, policija je odmah nakon vikenda planirala privođenje još najmanje dvije osobe za koje osnovano sumnja da su sudjelovale u premlaćivanju zadarskog poduzetnika, a to znači i nove prijedloge za svjedoke.

Nezadovoljstvo policije dodatno je potaknuto činjenicom da iz iskaza osumnjičenika i ispitanih svjedoka nije utvrđeno tko je zapravo nanio teške ozljede 40-godišnjaku, odnosno tko mu je slomio ruku i nos. Paralelno s radom policije i u državnom odvjetništvu prikupljaju nove dokaze u cilju povećanja tzv. kriminalne mase koje su osumnjičene trebali, po njihovom mišljenju, zadržati u pritvoru.

Policija je, naime, uložili velike napore da bi otkrila počinitelje divljačkog premlaćivanja 40 godišnja ispred kluba. Iako teško ozlijeđen, oštećenik napad nije prijavio policiji iz straha da bi mu se nasilnici mogli osvetiti, ili njemu osobno, ili prema ugostiteljskim objektima u Zadru čiji je vlasnik. Istražitelji su uvjereni da su nakon premlaćivanja neki od sudionika napada osobno prijetili oštećeniku tako da će mu, ako nešto kaže policiji, uništiti poslovanje u Zadru.

Moguće da i zbog toga oštećenik nije htio pomoći policiji, niti im je otkrio tko ga je i zašto napao. Prve informacije o napadu policija je dobila posredno, preko nekih očevidaca, a potom je iz snimke nadzorne kamere i razgovora sa svjedocima rekonstruirala događaj, tko je i zašto pretukao 40-godišnjaka. Pretpostavlja se da je nesretnog čovjeka oborenog na tlo tuklo najmanje osam mlađih muškaraca.

Policija sumnja da je sve počelo u trenutku kad je 40-godišnjak htio ući u zahod Hypea unutar kojeg su bila najmanje četvorica mladića. Ulaz su zapriječili, navodno zbog konzumacije droge, ali 40-godišnjak to nije znao i pod svaku cijenu je htio ući. Navodno je u tom pokušaju udario jednog od mladića u WC-u. Klupski redari su u tom trenutku izveli 40-godišnjaka iz kluba, a nakon toga i mladiće iz wc-a, kojima se ispred kluba pridružio ostatak društva s kojom su tu večeri došli u Hype na piće, nakon što su odradili zaštitarsku "gažu" u jednom drugom zadarskom noćnom klubu.

Izlaskom iz Hypea ugledali su 40-godišnjaka koji se uputio prema svom automobilu na parkiralištu. Tu ga je, prema snimkama nadzornih kamera, najprije zaskočio 30-godišnji S.H., koji je u bijegu, a kad ga je on oborio na tlo, počelo je serijsko udaranje, "zakucavanje" šakama, nogama, cipelarenje, sve dok se 40-godišnjak nije nekako uspio teturajući izvući. Po intenzitetu udaraca i brutalnosti policija napa karakterizira bitno težim od onoga kojeg je izveo Darko Kovačević Daruvarac prošlog ljeta nad 18-godišnjakinjom. Upravo zato policija smatra da je puštanje počinitelj zapravo loša poruka i ohrabrenje nasilnicima da se mogu lako izvući od ovakvih teških kaznenih dijela.

Dodatni problem predstavlja činjenica da policija ima indicije kako je dio nasilnika zaštitarske poslove te večeri u drugom klubu obavljao na crno te da takve poslove dobivaju prijetnjama. Ako ne dobiju posao, stvarat će probleme vlasnicima i radu kluba. Kako su neke osobe među njima povezane s pripadnicima narkomiljea, policija sumnja da kao zaštitari u stvari sudjeluju u kontroli prodaju droge u zadarskim noćnim klubovima.

26. travanj 2024 01:51