StoryEditorOCM
4 kantunaDRŽAVNA ODVJETNICA PROTIV DRŽAVNOG SUDBENOG VIJEĆA

Splitska tužiteljica Ustavnom sudu tužila DSV: "Prilikom izbora suca kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru povrijeđena su mi ustavna prava!"

31. kolovoza 2019. - 11:00
c5bes-i-os-u-zadru_sud_1335976341

Zamjenici Općinskog državnog odvjetnika u Splitu Nives Nižić Ustavni sud RH nije dao za pravo u tužbi koju je podnijela protiv odluke Državnog sudbenog vijeća (DSV) u postupku natječaja za mjesto suca Županijskog suda u Zadru.
Dugogodišnja splitska tužiteljica podnijela je tužbu zbog odluke DSV-a od 21.veljače kojom je na mjesto suca kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru, na koje se i sama natjecala, izabran sudac Ivan Marković.
Smatrajući da su joj njome povrijeđena ustavna prava zatražila je ukidanje te odluke i vraćanje na ponovni postupak predmeta koji je započeo objavom natječaja 13. lipnja prošle godine kada je sa mjesta suca kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru u odvjetnike otišao sudac Boris Radman.

Iako se, uz Nižić, na natječaj javilo još sedam kandidata, na pisanu provjeru znanja pred Vijećem DSV-a pozvana je samo ona jer je među konkurentima, redom sucima, jedina bila - državna odvjetnica.

Smatrajući da je time diskriminirana, Nižić nije došla na provjeru znanja čime je DVS smatrao da je odustala od natječaja. Nižić je tada podnijela tužbu protiv odluke DSV-a držeći da se u postupku izbora suca DSV trebao voditi odredbama novog Zakona o Državnom sudbenom vijeću.

Prema tom Zakonu, naime, za suca Županijskog suda može biti imenovana osoba koja je radila kao pravosudni dužnosnik najmanje deset godina, dakle, bez obveze prethodnog pristupanja provjere znanja. Istaknula je da se u njezinom slučaju ne može primijeniti odredba Zakona o Državnom sudbenom vijeću prema kojoj kandidati koji nisu suci pristupaju provjeri znanja jer je taj zakon prestao važiti 31.prosinca 2012.godine. Sud je međutim to osporio navodeći kako je novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom sudbenom vijeću stupio na snagu 1. rujna 2018, te da se postupci započeti prije njegovog stupanja na snagu trebaju dovršiti prema odredbama starog zakona.

Iako je uz sve to Nižić navela i kako je samo nekoliko mjeseci ranije provjeru prošla prilikom natjecanja za sutkinju Županijskog suda u Splitu, sud je, zaključio da ne postoji pravni temelj prema kojem bi rezultati provjere u jednom postupku imenovanja smatrali pravno relevantnim u drugom postupku.

Uz Nižić, prijave za mjesto suca Županijskog suda u Zadru podnijeli su tada Ante Bačić, sudac Općinskog suda u Zadru, Ksenija Iva Despot, sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Ivana Klišmanić, sutkinja Općinskog suda u Zadru, Iva Lovrin, sutkinja Općinskog suda u Zadru, Ivan Marković, sudac Općinskog suda u Zadru, Ana Mišlov, predsjednica Općinskog suda u Zadru i Ana Zrilić, sutkinja Općinskog suda u Zadru.

26. travanj 2024 12:43