StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON POLICIJE I GRAD ZADAR UVODI NADZOR U PROMETU

Vozači, pazite! Evo gdje će biti postavljeno deset novih kamera...

Piše I.Ivanac
2. rujna 2019. - 20:40
kamere1-040619

Ministarstvo unutarnjih poslova je početkom lipnja postavilo 59 kamera za nadzor brzine na 122 lokacije diljem Hrvatske, od kojih se deset nalazi u Zadarskoj županiji, na potezu od Starigrada do Pakoštana. Broj lokacija je gotovo dvostruko veći od broja postavljenih kamera, što znači da se na mnogim mjestima uz cestu ne nalaze stvarne kamere, nego prazne kutije, koje vozače trebaju upozoriti na poštovanje propisne brzine.

Iako se dvije lokacije iz projekta MUP-a nalaze na području grada Zadra, točnije na 12. i 13. dionici Jadranske magistrale, gradske vlasti su odlučile o svom trošku postaviti još deset kamera za nadzor brzine kako bi neobzirne vozače koliko-toliko doveli u red. Ideja o povećanom nadzoru gradskih prometnica trebala bi se provesti tijekom sljedeće godine, a gradski proračun će koštati nekoliko milijuna kuna. Brigu o postavljenim kamerama, praćenje prometa i kažnjavanje nesavjesnih vozača, vodit će zadarska prometna policija.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Robertino Dujela ističe kako je odluka o postavljanju kamera donesena jer se uspornici (ležeći policajci) nisu pokazali kao najsretnije rješenje. Premda veći dio naših građana poštuje prometne znakove i odgovorno se ponaša u prometu, ističe Dujela, onom manjem dijelu neodgovornih na ovaj se način želi skrenuti pozornost da ipak nisu sami na cesti.

– Iskustvo nas upozorava na činjenicu da je na određenim lokacijama manji broj nezgoda nakon postavljanja uspornika, a u cilju da svim sudionicima u prometu stvorimo što kvalitetnije uvjete na cesti, pokrenuli smo, u suradnji s policijom, inicijativu postavljanja kamera na cestama. Na konkretne smjernice i samu proceduru takvog projekta uputili su nas iz PU zadarske i upravo njihova podrška daje nam vjeru u našu namjeru da prometnice u gradu Zadru učinimo sigurnijima, – kazao je Dujela, dodajući kako će lokacije za postavljanje kamera biti određene u suradnji sa strukom.

– Kamerama ćemo pokušati pokriti sve bitne pravce i ključne prometne točke na našem području, a to su ulice: Ante Starčevića, Franje Tuđmana, Put Nina, Benka Benkovića, Put Bokanjca, Antuna Gustava Matoša, Hrvatskog sabora, Splitska, Bregdetti te Ulica Borka Šarlije Kese – kaže Dujela, napominjući kako te lokacije nisu definitvno utvrđene, odnosno kako je ovaj "nacrt" podložan promjenama.

– U sljedećoj kalendarskoj godini nastojat ćemo postaviti svih deset nadzornih kamera, a ako novac za to ne dobijemo iz državnih izvora, osigurat ćemo ga u gradskom proračunu. Jer, želim naglasiti da svaka investicija u sigurnost naših građana za nas ima oznaku prioriteta – poručuje Dujela.

Iako nije mogao govoriti o konkretnom iznosu troška za nabavu i postavljanje kamera, pročelnik Dujela nam je kazao kako će se ukupna vrijednost projekta, odnosno troška investicije, znati nakon provedbe javnog natječaja.
Ipak doznajemo kako bi nabava i postavljanje deset kamera za nadzor brzine moglo koštati oko milijun kuna, no kada je u pitanju sprječavanje prometnih nesreća i povećanje sigurnosti na cestama, ništa nije skupo.
Evo gdje je postavljeno 10 policijskih kamera
Na početku ljeta zadarska je policija na deset lokacija postavila kamere za nadzor brzine: Grad Zadar (D8, 12. dionica, stacionaža 28 km + 500 m), Grad Zadar (D8, 13. dionica, stacionaža 1 km + 550 m), Sukošan (D8, 13. dionica, stacionaža 11 km + 50 m), Biograd n/m (D8, 14. dionica, stacionaža 0 + 450 m), Pakoštane (D8, 14. dionica, stacionaža 5 km + 950 m), Starigrad (D8, 10. dionica, stacionaža 48 km + 400 m), Murvica (D8, 12. dionica, stacionaža 22 km + 900 m), Bibinje (D8, 13. dionica, stacionaža 6 km + 100 m), Poličnik (D8, 12. dionica, stacionaža 16 km + 800 m) i Sveti Petar (D8, 13. dionica, stacionaža 15 km + 850 m).

25. travanj 2024 18:26