StoryEditorOCM
4 kantunaLAVČEVIĆ SE NAPLATIO ZA NAKNADNE RADOVE NA CENTRALNOJ KUHINJI:

S računa Opće bolnice Zadar odlepršalo 4 milijuna kuna, pregovori oko povećanja limita su se razvukli, dobavljači trpe, a bolnički dugovi rastu

4. rujna 2019. - 00:25
poliklinika9-300418

Prošlog je ponedjeljka na račun Opće bolnice Zadar "sjela" ovrha građevinske tvrtke "Lavčević" na četiri milijuna kuna! To je konačni financijski epilog deset godina stare afere i sudskog spora oko izgradnje bolničke kuhinje i (ne)plaćanja famoznih naknadnih radova na tom objektu.

Visoki trgovački sud je u lipnju donio presudu u korist "Lavčevića" koji je ovrhom naplatio glavnicu duga i kamate od ukupno 3,9 milijuna kuna. Posve je jasno da će poslovni rezultat najveće zadarske zdravstvene ustanove nakon ovoga biti strmoglavljen.

- "Lavčević" je povukao sredstva s našeg računa. Iskompenzirali smo to iz vlastitog poslovanja, za otprilike toliki iznos smo manje platili dobavljačima, a dospjeli i ukupni dug Opće bolnice će sigurno biti uvećan. Prošlu i pretprošlu godinu smo završili u plusu, ali je sada za očekivati da će nam godišnji poslovni rezultat za iznos "Lavčevićeve" ovrhe otići u minus s obzirom da smo planirali i ovu poslovnu godinu završiti "oko nule", procjenjuje ravnatelj Željko Čulina.

U jednom se trenutku činilo da će biti problem i s isplatom plaća i davanja zaposlenicima, ali je Opća bolnica ipak uspjela isplatiti 1,5 milijun kuna regresa za godišnji odmor iz vlastitih sredstava, ali bolničku blagajnu do kraja godine još čeka isplata oko dva milijuna kuna za božićnice i dječje darove.

- Do kraja poštujemo kolektivni ugovor po kojemu su prošle godine plaće povećane za 6,6 posto, što je bio dodatni izdatak od 8,5 milijuna kuna. Od 1. siječnja plaće su povećane tri posto, a HZZO je pokrio samo jedan dio tog povećanja, pa smo na mjesečnoj razini za plaće izdvajali 140.000 kuna više nego dotada. A sada se već nazire da bi i na jesen plaće mogle biti uvećane, što će itekako utjecati na poslovanje i financijsku stabilnost Bolnice, kaže ravnatelj Čulina objašnjavajući jako tešku situaciju u kojoj se ustanova nalazila i prije "Lavčevićeve" ovrhe.

Čulina je o višemilijunskoj ovrsi obavijestio Ministarstvo zdravstva, HZZO i Zadarsku županiju kao osnivača i još jednom skrenuo pažnju na suštinski problem: nizak limit od 17 milijuna kuna, koliko OB Zadar ima na raspolaganju.

- U Hrvatskoj ima dosta bolnica koje ne naprave poslove unutar odobrenog limita, dok smo mi već u prvih sedam mjeseci ove godine prebacili limit za čak 18,6 milijuna kuna. Prošle godine smo imali 30 milijuna kuna pruženih usluga više od limita, ali je čak 27 milijuna kuna utrošeno na liječenje turista i pacijenata izvan područja Zadarske županije. Iako sam u više navrata tražio da nam taj dio posla priznaju, on nam još nije plaćen. O tome su se vodili i razgovori s Ministarstvom i HZZO-om, ali nikakvog pomaka još nema, kaže ravnatelj Željko Čulina.

Prije nekoliko dana ministar Milan Kujundžić je upravo u Općoj bolnici Zadar predstavio Centralni upravljački sustav za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava.

CUS je centralni sustav komunikacije s bolnicama, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka, a podržava i strukturirane objave na mrežnim stranicama svih bolnica u Hrvatskoj te predstavlja nadogradnju sustava fakturiranja iz bolnica. Glavni cilj njegova uspostavljanja je centralizirani uvid u organizacijske strukture ustanova, centralizirano kreiranje i distribucija obavijesti, pravovremeno izvještavanje o poremećajima u opskrbi tržišta lijekova te omogućavanje transparentnosti nad kontrolom potrošnje bolnica kao i centralizirano izvješćivanje o njihovoj učinkovitosti.

Zato se i u Općoj bolnici i u Zadarskoj županiji nadaju da će CUS, kroz koji je vidljivo sve što OB radi, biti važan adut u pregovorima oko podizanja bolničkog limita. Na tu temu Kujundžić je razgovarao i sa županom Božidarom Longinom.

- Razgovarali smo o tome u više navrata, ne samo kada je ministar bio u Zadru, a o svemu smo obavijestili i premijera Andreja Plenkovića, obavili smo i neke razgovore s ravnateljem HZZO-a Lucijanom Vukelićem. Na razgovoru s ministrom Kujundžićem, prije nekoliko dana u Zadru, usuglasili smo se oko narednih koraka tog procesa i ja sam uvjeren da ćemo se uspjeti izboriti za povećanje limita Opće bolnice Zadar, izjavio nam je župan Božidar Longin.

 

Jesu li ispravljeni nedostaci na cesti između Bolnice i Poliklinike?

Dan prije nego što je novoizgrađena četverotračna cesta između Opće bolnice i Poliklinike puštena u promet, ravnatelj Željko Čulina poslao je alarmantno pismo Ministarstvu prometa i Hrvatskim cestama u kojem je ozbiljno doveo u pitanje neka tehnička rješenja iskorištena u gradnji ove prometnice. Ubrzo su iz HC-a najavili da će svi nedostaci biti otklonjeni.

- Još čekamo na ispravljanje svih nedostataka koje smo uočili. Dosada je samo manji dio njih saniran, primjerice riješen je dio problema koje smo imali s ogradnim zidom. Još čekamo rezultate ispitivanja buke na Urološkom i Odjelu za uho, grlo i nos, a o tim rezultatima, pogotovo ako oni pokažu da je buka iznad dopuštene razine, ovisi i način na koji će problem biti riješen. Treba još dosta toga odraditi, pa i evakuacijski put s Ginekologije, kaže ravnatelj Čulina.

17. travanj 2024 20:12