StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO JE UGAŠEN KABINET ZA RANU INTERVENCIJU ZA MALIŠANE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Očajni roditelji: "Jadan je grad koji zanemaruje i degradira najranjivije među nama!"

Piše Ana Vučetić Škrbić
5. rujna 2019. - 10:35
djeca_prosvjed10-141212 (1)

Sa zadnjim danom srpnja ugašen je Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije, jedino mjesto na kojemu su djeca s teškoćama u razvoju do tri godine starosti mogla dobiti besplatnu stručnu pomoć.

Koliko je taj kabinet bio važan i vrijedan, najbolje znaju roditelji djece koja su prošla kroz njihova vrata, a njih je svake godine bilo dvjestotinjak. U zadnjih pet i pol godina, djelatnice i volonterke u Kabinetu neumorno su radile na ranoj intervenciji djece s razvojnim odstupanjima ili rizicima od njihova nastanka i bile ogromna pomoć i podrška njihovim roditeljima.

Da biste došli do Kabineta, nije vam trebala nikakva uputnica, ni službena dijagnoza, bila je dovoljna sumnja roditelja ili pedijatra pa da dijete dobije pomoć. I to besplatnu, što je bio rijetko dobar primjer kojim se nije moglo pohvaliti puno gradova u Hrvatskoj. Naime, Caritas Zadarske nadbiskupije osigurao je prostor i tehničku potporu, a Grad Zadar i Zadarska župnija zajednički su pokrivali plaće za djelatnice koje su mališanima u najranijoj dobi na jednome mjestu pružale sve, od poticanja emocionalnog razvoja, rane psihomotoričke stimulacije, jezično-govornog poticanja, pa do potpomognute komunikacije, programa rane oralno-motoričke stimulacije i usvajanja vještina hranjenja, te edukacijske radionice za grupe roditelja i stručnjake.

Spasonosno rješenje

U tih pet godine stručne i savjetodavne pomoći, Kabinet i njegove djelatnice postale su nezamjenjive djeci i njihovim roditelja, primjer kako se na lokalnoj razini skrb može pružiti i onda kada država ne misli previše na tu najranjiviju skupinu. Odnosno kada je ta briga samo deklarativna. Naime, službeno ne postoji ustanova koja je od Ministarstva dobila licenciju za pružanje usluge rane intervencije i gdje bi Centar za socijalnu skrb mogao poslati takvo dijete, zbog čega je Kabinet, bez pretjerivanja, bio spasonosno rješenje za svih.

Međutim, cijelo to vrijeme djelatnice Kabineta radile su u uvjetima koji se nisu promijenili od njegova osnutka, iako su o tome stalno slušale obećanja. Prostor Caritasa koji je trebao biti samo privremeno rješenje, ostao je za stalno, ali prevažna usluga rane intervencije nikad nije postala dijelom sustava, nego je bila prepuštena entuzijazmu djelatnica i stihiji nadležnih. Pa se tako znalo da su same tete iz svojih privatnih izvora znale osiguravati sredstva za rad i edukacije, pisati projekte koji će im osigurati plaće, te istovremeno raditi u neizvjesnosti hoće li uspjeti osigurati sve da Kabinet zaživi i dogodine. Stručnjaka s područja edukacijsko-rehabilitacijskog rada na tržištu kronično nedostaje i upravo je to bila kap koja je prelila čašu. Kao i činjenica da Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama na Mocirama još uvijek nije završen iako je davno trebao biti useljen.

'Šuti i radi'

U takvim okolnostima i uvjetima rada, nakon pet godina borbe u tišini za besplatnu uslugu po onoj “šuti i radi”, tete u Kabinetu odlučile su krenuti drugim putem koji će, ako ništa drugo, barem pružiti sigurnost i normalne uvjete za rad.

- Ja, na žalost, nisam stigla do kabineta jer je već bio ugašen. Umjesto toga, već dva mjeseca idemo po privatnim logopedima, psihijatrima i defektolozima u Zadru i Splitu, a svi oni imaju svoju cjenu. To je 200 kuna po satu. Zamislite to dijete, koje nije izabralo svoju sudbinu, koje nije ni krivo ni dužno. Nama roditeljima ukinuli su mogućnost da im olakšamo razvoj. Mi, srećom, možemo odvojiti taj novac, ali što je s roditeljima koji nemaju? Znate li da se neuropedijatar u Zadru čeka najmanje godinu dana? Privatno je 1400 kuna! Kabinet za ranu intervenciju značio je reagirati na vrijeme i djetetu pružiti adekvatnu terapiju bez čekanja. Mnogo roditelja je ogorčeno, nemoćno i ljuto - kaže nam Livija Zelić, majka četvero djece.

Što će biti s Kabinetom i što Grad planira poduzeti da se jedan, ovako vrijedan projekt ne ugasi trajno, pitali smo u nadležnom Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb. Dobra je vijest da iz Grada obećavaju kako će napraviti sve što je potrebno da se ova usluga održi, a u tom pogledu su već i poduzeti određeni koraci.

Uskoro rasplet

- Na žalost, ima već mjesec dana da Kabinet ne radi i iznimno nam je žao da je do toga došlo. Usluga rane intervencije trenutačno je dostupna preko nekoliko privatnih obrta i tvrtki koje se time bave i Grad je spreman za obitelji koje imamo u svom sustavu pokriti dio troškova roditeljima koji ne mogu sami plaćati tretmane. No, prije svega želimo da rana intervencija postane dio sustava i zato će iz Grada krenuti incijativa prema tri ustanove u sustavu - rekao nam je Jakov Vidović, pomoćnik pročelnika Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.

A te tri ustanove su zadarska bolnica, gdje se u suradnji sa Zadarskom županijom kao osnivačem može pojačati postojeći tim, Zavod za javno zdravstvo koji već ima službu za mentalno zdravlje, te dječji vrtić "Latica".
- Spremni smo zaposliti i plaćati nekoliko djelatnika, stručnjaka, kako bismo ponovno imali uslugu rane intervencije, a tu su još i Mocire. Vrlo skoro naći ćemo rješenje da sve strane uključene u ovaj problem budu zadovoljne - kazao nam je jučer Vidović.

 

VAPAJ JEDNE MAJKE
Vratite nam dostojanstvo, pa neka dolazi Rita Ora
Nakon vijesti da je Kabinet ugašen, javili su nam se brojni roditelji čija su djeca bila korisnici rane intervencije, ogorčeni što je do toga uopće došlo. Prenosimo apel jedne majke koja se obratila Gradu Zadru:
"Uložite u budućnost djece iz 'Latice', vratite nam Kabinet za ranu intervenciju i osposobite nam Mocire. Da, ta djeca nikada neće biti liječnici i gradonačelnici, ali ona su netko s pravom na život, besplatnu rehabilitaciju i sretno odrastanje. Jadan je grad koji zanemaruje i degradira najranjivije među nama. Sram me što sam se tu rodila, odškolovala od osnovne škole do magistra struke, tu rodila dvoje djece, radim i punim gradski proračun da bi se iz toga plaćala Rita Ora. I moje dijete treba svakakve terapije i one dođu 200 kuna za 45 minuta. Vratite nam dostojanstvo, a onda neka Rita dolazi svake godine... Ovo je ogroman i nenadoknadiv gubitak jer 'Latica' ima minimalnu dob od 3 godine, a mlađa djeca nemaju kuda. Privatnici imaju velike cijene i jednako velike liste čekanja. Djeca s teškoćama imaju razvojne regresije sve vrijeme bez terapija. U našem gradu, gašenje Kabineta brutalna je šaka u lice djeci s teškoćama i nama roditeljima. Krive bitke vodite. Turizam i marketing za grad stvaraju se kad je sve drugo u redu. Bolnica nema sredstava za rad, škole nemaju WC papira, a vi o podizanju marketinga za grad. Onda, ne daj Bože, da turist zaglavi u bolnici, a ovi mu nemaju dati ni čistu plahtu."
24. travanj 2024 17:31