IZ ZADRA KRENULA INICIJATIVA ZA POVEĆANJE PLAĆA U "JADROLINIJI" "Dovoljno smo bili strpljivi da izguramo još jednu "ovu sezonu: organizirat ćemo prosvjed u Gaženici jer su zapovjednici i pomorci potplaćeni, a želimo i kolektivni ugovor na razini kompanije!"

IZ ZADRA KRENULA INICIJATIVA ZA POVEĆANJE PLAĆA U

Strukovni sindikat pomoraca "Jadrolinije", zajedno s Udrugom radničkih sindikata Hrvatske čiji je član, najavljuje da će do kraja rujna u zadarskoj luci Gaženica organizirati prosvjed. Obavijest o prosvjedu potpisao je predsjednik SSPJ-a Ivan Srzentić, a suštinski razlozi za ovaj prosvjed upozorenja Upravi nacionalnog brodara su plaće i kolektivni ugovor na razini "Jadrolinije".

- U nekoliko smo navrata pokušali razgovarati s našim rukovodećim kadrom, točnije s Upravom "Jadrolinije", o gorućim pitanjima koja tište nas pomorce. Naišli smo samo na zid šutnje ili odgađanja. Mi ovim putem ne tražimo nikakvu smjenu Uprave, ali smo vas dužni upozoriti da smo predugo strpljivi, stoji u sindikalnom dopisu.

Srzentić napominje da je sindikat, osim Uprave "Jadrolinije", o svemu obavijesto i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, ali ni iz Zagreba nije bilo nikakve reakcije. Razgovori oko plaća i koeficijenata su započeli prije više od godinu dana, ali su onda stali, dodaje Srzentić.

-Strukovni sindikat pomoraca "Jadrolinije" traži da se hitno povećaju plaće pomorcima "Jadrolinije". Ne moramo vas upoznavati s činjenicom da su zapovjednici, koji plove na našim brodovima i kojima je dodijeljena ogromna odgovornost, doslovno potplaćeni, a mornari imaju plaće ispod minimalne plaće u Hrvatskoj, smatraju u SSPJ.

Plaće zapovjednika se, ovisno o godinama radnog staža i poreznim olakšicama, kreću između 8 i 9.000 kuna, a u nizu nejasnoća oko načina izračuna njihovih plaća, pomorci ističu činjenicu da im se prekovremeni rad posebno plaća tek ukoliko rade više od 12 sati, dok im se za rad od osam do 12 sati plaća kao redovan rad. Pritom, "mornari i mladići sobe i kuhinje tek s dodatkom na plaću mogu stići do državnog minimuma".

- Osim plaća, koje su gorući problem, SSPJ traži da se sklopi kolektivni ugovor za pomorce "Jadrolinije". Već smo napominjali, da je ovakva vrsta ugovora jedini i najsnažniji pomak kad su prava pomoraca "Jadrolinije" u pitanju.

-Ne tražimo, gospodo, ništa što ne traže ostali radnici u Hrvatskoj, dovoljno smo bili strpljivi da "pričekamo" smjene raznih Uprava, dovoljno smo bili strpljivi da "izguramo" još jednu "ovu sezonu", nismo "prijetili" da ćemo kasniti prvi dan škole, nismo tražili da nas tretirate kao službene osobe bez obzira što su nas vrijeđali zbog starih i loših brodova, nismo sudionik inicijative "67 je previše" jer nama je i "60 previše" s obzirom na uvjete u kojima živimo i radimo. Nama, gospodo, nije "pet do 12", nama je 12 odavno prošlo i tražimo samo ono što nam pripada i što zaslužujemo, zaključuju u Strukovnom sindikatu pomoraca "Jadrolinije".

 

Organizatori na prosvjedu očekuju stotinjak pomoraca

Strukovni sindikat pomoraca "Jadrolinije" okuplja oko 250 zaposlenih, ali isključivo pomoraca, bez "kopnenog osoblja". U nacionalnom brodaru djeluju i još dva sindikata - Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske i Sindikat pomoraca Hrvatske, ali još nije poznato hoće li se i oni odazvati pozivu za prosvjed. Organizatori očekuju da će se u Gaženici na prosvjedu pojaviti oko stotinjak pomoraca.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

EKSKLUZIVNO: NEZAPAMĆEN ZLOČIN U OKOLICI ZADRA Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!
Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovo...
Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

OTKRIVAMO: ZAŠTO JE SUDAC MARKOVIĆ PUSTIO PETORKU PRIJAVLJENU ZA GRUPNO SILOVANJE Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!

Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!
Zašto je sudac Ivan Marković pustio na slobodu pet mlađih punoljetnika osumnjičenih za višestruko grupno silovan...
Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!