StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDALOZNA PRESUDA ZADARSKOG SUCA IVANA MARKOVIĆA

Toni Stupičić (31) je na Pagu usmrtio troje mladih ljudi, a četvrtog teško ozlijedio i dobio manju kaznu nego Daruvarac!

7. rujna 2019. - 13:50
Sudac Ivan MarkovićSudac Markovic_.JPG

Skandalozna presuda Županijskog suda u Zadru: Toni Stupičić (31), odgovoran za smrt troje mladih Pažana u teškoj prometnoj nesreći iz travnja 2010. godine kod Povljane, sudac Ivan Marković osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 3,5 godine!

Iako je Stupičiću (31) u ponovljenom postupku suđeno za kvalificirani oblik, jer je kao vozač Citroena Xantije te večeri bio u pijanom stanju, za što su zapriječene zatvorske kazne do 15 godina, sudac Marković mu je odrezao kaznu kakva se u praksi dodjeljuje za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

MUČNE SCENE U SUDNICI ZADARSKOG SUDA Majke traže najstrožu kaznu za vozača koji je njihovo troje djece odveo u smrt: "On se oženio i ima djecu, a njegovi roditelji unuke, a što mi imamo... Gdje su naša djeca i obitelji koje smo mogli imati...!"

Prema neslužbenim informacijama, na presudu suca Markovića žalit će Županijsko državno odvjetništvo koje je u ovom postupku zastupao zamjenik Denis Sokol. Dovoljno je, naime, podsjetiti da je Darko Kovačević Daruvarac za nanošenje teške tjelesne ozljede pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora.

Stupičić je te kobne noći u pijanom stanju vozio četvero prijatelja i na izlazu iz Povljane sletio s ceste. Tijekom prevrtanja iz automobila su poispadali svi četvero, a od zadobivenih povreda glave i tijela troje ih je na mjestu preminulo - Martina Škoda (19), Ante Pogorilić (21) i Marin Orlić (24) – dok je četvrti, tada 19-godišnji Dario Škoda, zadobio teške ozljede. Stupičić je prošao neozlijeđen zbog čega je pobjegao u policijskom automobilu i pokušao samoubojstvo.

Stupičić se teretio za izazivanje prometne nesreće s neizravnom namjerom, a na suđenju je utvrđeno da brzina kretanja nije bila uzrok, već da se nesreća dogodila zbog njegovog umora i alkoholiziranosti. Zbog umora je bio u stanju kao da je popio 1.23 promila, a ne 0.93 koliko mu je izmjereno nakon nesreće. Na putu između Gorice i Povljane umoran, nakon neprospavane noći, oko 2.30 sati sa 0,93 promila alkohola u krvi u blagom zavoju, vozeći brzinom od 106 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničeno 90, izletio je s ceste i više puta se prevrnuo.

Iako mu je prošle godine dosuđeno četiri i pol godine zatvora, viši je sud nakon žalbe Stupičićeva odvjetnika Andreja Korljana tu presudu ukinuo zbog nedovoljno razjašnjenih okolnosti nesreće. Presuda suca Markovića donesena je nakon gotovo deset godina sudovanja.

Na suđenju u svibnju ove godine svjedočile su majke žrtava. Majke su počele plakati, a riječima je reagirala Andrijana Škoda, koja je u nesreći izgubila kćer jedinicu.

- Moje kćeri više nema. Ja nemam više nikoga. On se oženio i ima djecu, a njegovi roditelji unuke, a što mi imamo... gdje su naša djeca i obitelji koje smo mogli imati - zapitala se kroz suze.

Stupičić je na suđenju rekao kako mu je neizmjerno žao što se sve ovo dogodilo.
- Sve bih dao da sam umjesto njih to bio ja - rekao je, no kada mu je sudac rekao da se mora precizno izjasniti o krivnji dodao je da se ne osjeća krivim onako kako ga se optužuje.

26. travanj 2024 13:03