StoryEditorOCM
4 kantunaBRIGE NAŠE, PROBLEMI VAŠI

Ovo je ful ozbiljno: Putnici za Silbu auta parkiraju na Istu! I sad je Išćanima došlo do grla jer ih Grad Zadar već godinama ignorira...

Piše I. Ivanac
10. rujna 2019. - 00:01

- Nije baš lipo da goste na ulazu u misto dočeka metalno čudovište, u šali govore članovi mjesnog odbora Ist, otoka koji administrativno pripada Gradu Zadru. Nakon godina "moljakanja" gradskih otaca za parkingom i, kako navode, praznih obećanja, ironija je jedino što im preostaje.

Svima je, naime, u Zadarskoj županiji dobro poznato da je otok Silba "otok pješaka" na kojem nema automobila, ali i da trajektna linija iz Zadra vozi preko Ista i Olib do Silbe i Premude. Upravo zbog činjenice što je Ist iz Zadra bliži nego Silba, svi turisti koji putuju na Silbu dosjetili su se da svoje automobile, umjesto u Zadru, gdje bi na javnom parkingu platili nekoliko stotina kuna, ostave na Istu i to - potpuno besplatno.

Odmah nakon trajektnog pristaništa u uvali Kosirača nalazi se cesta koja vodi do mjesta, a na njoj su s jedne strane u dužini od nekoliko desetaka metara parkirani automobili putnika za Silbu. Ako je cesta "popunjena", turisti svoja vozila po nekoliko dana ostavljaju na bilo kojoj ravnoj površini u blizini koja je slobodna.

- U sred sezone otok nam izgleda kao pazar automobila, a to nije lijepa slika za onoga tko prvi put dolazi na naš otok. Izgradnja parkinga na Istu odavno je obećana otočanima i to još kada se gradila trajektna luka. Grad je tada rekao da će kamen za potrebe izgradnje luke vaditi s dijela otoka uz cestu, gdje se parkiraju automobili, a da će nam na tom mjestu napraviti nogometno igralište i parking. Luka se sagradila prije desetak godina, a parking i nogometno igralište još uvijek čekamo... - govori nam Goran Josifovski, član MO Ist dodajući kako je sada pola brda zbog vađenja kamena odsječeno, ali i kako se Grad oglušuje na njihov apel. Pritom naglašava da je Ist, otok na kojem se može voziti samo pola sata prije i poslije dolaska broda ili trajekta.

- Nemojte misliti da smo mi protiv toga da turisti koji idu na Silbu ostavljaju svoje automobile kod nas. Nama to ne smeta. Dapače, podržavamo otok Silbu i zabranu automobila na otoku te želimo da jednog dana i Ist bude takav. Samo želimo da to sve izgleda uredno, a ne nabacano na sve strane, ističe Josifovski dodajući kako bi izgradnja parkinga imala nekoliko beneficija za otok Ist ali i za druge sudionike.

- Prvo, Grad time pokazuje da ulaže u otoke. Drugo, Silba će na ovaj način ostati zeleni otok. Treće, umjesto neurednog ulaza u mjesto, dobivamo uređeni prostor i, četvrto, otvara se mogućnost zaposlenja nekoga na parkingu tijekom sezone i potiče ostanak ljudi na otoku, zaključuje Josifovski koji je zajedno s ostalim članovima Mjesnog odbora, nakon što su došli na vlast početkom ove godine kao nezavisna lista, uputio gradu, kako navodi, "mega dopis" u kojem su istaknuti svi problemi koji muče Išćane, a među njima je i problem uređenog parkinga.
Josifovski također ističe kako su se i prijašnji mjesni odbori zalagali za izgradnju parkinga, ali da to nije urodilo plodom, pa im stoga ne preostaje drugo nego borba uz pomoć medija.

- Upoznat sam s tim problemom, istaknuo je odmah na početku razgovora Ivica Katić, gradski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, te objasnio zbog čega dugoželjeni parking na otoku Istu i dalje nije izgrađen.

- Grad je prije dvije godine izradio projektnu dokumentaciju za parking na Istu. Izgradnja tog projekta vrijedna je 1,1 milijuna kuna bez PDV-a. Riječ je o velikom zahvatu, na 2500 kvadrata, a budući da teren ima pad, potrebno je napraviti potporne zidove, asfaltirati parkiralište, uvesti javnu rasvjetu i srediti pristupni put. 

S obzirom da je proračun odsjeka za otoke i razvoja te rekonstrukcije komunalne infrastrukture na otocima ove godine nešto viši od dva milijuna kuna, jednostavno ne možemo sve novce koje imamo utrošiti u izgradnju parkinga jer onda u ostalih sedam otoka, odnosno naselja na otocima koja administrativno pripadaju Gradu Zadru, ne bi mogli ništa napraviti, objašnjava pročelnik Katić dodajući kako zbog toga projekt izgradnje parkinga na Istu pokušavaju prijaviti na različite državne natječaje kako bi dobili potporu.

- Posljednji natječaj na koji smo ovaj projekt prijavili bio je onaj Ministarstva regionalnog razvoja, ali zbog toga što ovaj projekt prema kriterijima tih natječaja ne spada u domenu čisto javnih sadržaja, poput škola, vrtića ili zdravstvene infrastrukture, teško je dobiti dovoljan broj bodova za njegovo sufinanciranje, objašnjava pročelnik Katić i dodaje kako će krajem ove godine projekt ponovno prijaviti na program za razvoj otoka. 

Dok neki natječaj ne "prođe" ili dok se ne napravi rebalans proračuna kako bi se "nadomjestio" nedostatak novca za izgradnju parkinga, na Istu će vas u turističkoj sezoni, na ulazu u mjesto, dočekati pazar automobila...

 


Projekti za domove i Mjesne odbore

Pročelnik Katić također ističe kako se u unutar gradskog odjela trude ravnomjerno rasporediti proračun od dva milijun kuna za razvoj i rekonstrukciju komunalne infrastrukture na zadarskim otocima, koji je za razliku od prošlogodišnjeg, kad su imali 1,6 milijuna kuna, ove godine ipak veći, te kako i za druge otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, odnosno za velike projekte, izrađuju projektnu dokumentaciju kako bi ih mogli prijavljivati na razne natječaje i tako dobiti pomoć u izgradnji. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju mjesnih domova i prostorija mjesnih odbora na sedam otoka koji su administrativno dio Grada Zadra.

19. travanj 2024 03:54