StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SVAČIJI I NIČIJI

Zapušten javni prostor oko Sveučilišnog kampusa, sve je u neredu, puno rupa, palih drveća, otvorenih šahti! Komunalni odjel: Nije naš, ali u akciju krećemo odmah!

Piše M.K.
11. rujna 2019. - 22:00
kampus1-100919

Već nekoliko godina stalni su problemi s javnim prostorom bivše vojarne Franka Lisice, kojega zajednički dijeli čitav niz institucija, od Sveučilišnog kampusa, Glazbene, Medicinske i Poljoprivredne škole, Studentskog doma, Caritasa, Pučke kuhinje, Socijalne samoposluge, raznih udruga, poligona autoškole pa sve do terena Sportskog centra.
Donekle svaka od ovih institucija "pomete ispred svog praga" (mada neke čak niti to), ali javni, zajednički prostor - kako zelene površine tako i ceste koje povezuju taj prostor - godinama ostaju zapuštene i propadaju. Od rupa na kolniku, odbačenog smeća, slomljenih stabala koje nitko ne odnosi, otvorenih šahtova, do izostanka prometne regulacije na ulicama, neadekvatne osvjetljenosti, vandalskih ispada i razbijanja stakla na parkingu...

Tko je odgovoran, odnosno nadležan za taj prostor? Grad Zadar, MORH, Sveučilište, možda i neke druge institucije, svi podjednako ili nitko? Tko bi trebao obavljati popravke, čišćenje i održavanje prostora - nejasno je baš kao što je i nejasan pravni status, odnosno titular vlasništva tog prostora.

Pokušali smo u Gradu Zadru provjeriti, postoji li nekakva inicijativa o tome tko bi taj prostor ubuduće trebao održavati i na koji način? Evo što su nam odgovorili:

- Prema saznanjima komunalnog odjela, prostor je pod upravljanjem Sveučilišta, dok ga istovremeno koriste institucije i udruge koje ste naveli. Iako nismo preuzeli obvezu komunalnog održavanja tog prostora, ne možemo i nećemo promatrati nered koji se tamo događa. Svjesni smo spoznaje da Sveučilište nema resurse kojim bi trenutno održali komunalni red u prostoru. Ni kolnik koji spominjete nije dio nerazvrstanih cesta pod upravljanjem Grada, ali sanirat ćemo udarne rupe jer sve neprihvatljivo našim građanima i nama je neprihvatljivo.

Također, preuzimamo inicijativu da s gradskim tvrtkama Čistoćom i Nasadima organiziramo održavanje čistoće odnosno uređenje javnih zelenih površina. Sredstva osiguravamo iz Programa održavanja komunalne infrastrukture.
Dok se pronađe odgovor na pitanje „u kakvom je pravnom statusu titular vlasništva tog prostora“ komunalni odjel, Čistoća i Nasadi uložit će dodatni napor kako bi otvoreni prostor u samom centru grada bio uredan i čist. To je minimum koji građani našeg grada očekuju od nas dok se ta površina ne prilagodi konačnoj namjeni. Nalozi su upravo izdani i u akciju krećemo već - sutra, bio je jasan Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

16. travanj 2024 13:29