StoryEditorOCM
4 kantunaINVESTITORI POSLALI PISMO NAMJERE, A OPĆINA PRIHVATILA

Mišo Čirjak i Marko Sarađen od Nadbiskupije kupili "Sukošansko blato" za 80 eura po kvadratu, pa zatražili prenamjenu u građevinsko zemljište čija vrijednost skače do 400 eura!

13. rujna 2019. - 13:28
sukosan4-110919

Posljednjeg dana kolovoza 2017. godine zadarski nadbiskup Želimir Puljić i Mile Mišo Čirjak potpisali su kupoprodajni ugovor za česticu zemljišta 9970/2 veličine 2.980 kvadratnih metara. Tim ugovorom Nadbiskupija je tvrtki Kamen Mediteran za ukupno 238.400 eura prodala takozvano "Sukošansko blato", zemljište koje se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji, na samom vrhu sukošanske Punte i s pogledom na obližnju marinu. Da su u Nadbiskupiji znali što će se događati ubrzo nakon što je ova transakcija obavljena, možda bi odlučili sačekati, pa za kvadrat dobiti kudikamo više od 80 eura za koliko je zemljište prodano tvrtki u vlasništvu Miše Čirjaka i Marka Sarađena.

Općinski načelnik Ante Martinac svojedobno je vodio pregovore s Nadbiskupijom želeći da Općina Sukošan postane vlasnik "Sukošanskog blata", a da se Nadbiskupiji u zamjenu dade odgovarajuće općinsko zemljište u Tustici. Martinac je oko toga vodio razgovore s pokojnim nadbiskupom Ivanom Prenđom, ali su nakon smrti msgr. Prenđe ti pregovori najprije zamrli, a potom se naprosto ugasili.

A onda je Nadbiskupija sklopila kupoprodajni ugovor s dvojicom poznatih zadarskih građevinskih poduzetnika koji su tako postali vlasnici zemljišta ucrtanog u Prostorni plan pod oznakom "Z". Dakle, bila je to zelena površina namijenjena sportu i rekreaciji.

Ne zadugo. Uskoro je Općina Sukošan pokrenula izmjene i dopune svog Prostornog plana i za crtanje angažirala Block projekt u vlasništvu Željka Predovana. Po novom prijedlogu Prostornog plana, 2.980 kvadratnih metara "Sukošanskog blata" iz "zelenog" je preskočilo u "žutu" boju i postalo građevinsko područje. Kako je riječ o turistički i građevinski jako atraktivnoj lokaciji, vlasnici agencija za nekretnine s kojima smo razgovarali, ali i neki "uzbunjeni" Sukošanci, procjenjuju da bi, kada Prostorni plan bude usvojen, cijena kvadratnog metra mogla doseći čak 400 eura! Dio mještana smatra da se radi o očiglednoj namještaljci i pogodovanju dvojici moćnih i utjecajnih građevinskih poduzetnika.

-Imali smo dva javna uvida i dvije javne rasprave oko izmjena i dopuna Prostornog plana i trenutno čekamo suglasnosti javno pravnih tijela za nastavak procedure izmjena i dopuna Plana, kaže općinski načelnik Ante Martinac dodajući da je na prvoj javnoj raspravi bilo 110 primjedbi, ali ih je, kako je većina primjedbi prihvaćena, na drugoj preostalo svega desetak.

-Ni jedna od tih primjedbi se nije odnosila na "Sukošansko blato". U izmjene i dopune smo išli, između ostaloga, i zbog izmjene uvjeta gradnje, pogotovo na rubnim dijelovima, ali nema povećanja ukupne površine građevinskog područja, kaže Martinac odbacujući bilo kakve primjedbe o pogodovanju:

-Nema tu nikakvog pogodovanja. Ne ulazimo mi u to tko i pošto kupuje nečije zemljište. "Sukošansko blato" je kroz nekoliko prethodnih planova bilo "zelena površina", a ni sada nije jedino zemljište kojemu je promijenjena namjena. Primjerice, imali smo isti slučaj i na području Barbira gdje je također zelena površina prenamijenjena u građevinsku. Uostalom, ta je parcela i dosada bila u granicama građevinskog područja, kaže Martinac.

Dobro, ali je nesumnjivo da će vrijednost zemljišta preko noći višestruko porasti. Jasno je kakav motiv imaju vlasnici, ali kakav motiv za prenamjenu ima Općina?

- Istina, vjerojatno će i vlasnik imati korist od prenamjene, ali naš cilj je bio jedino da povećamo vrijednost nekretnina u Sukošanu jer od poreza na promet nekretninama i komunalnog doprinosa ova Općina živi. A prihodi s tog osnova nam godišnje skaču i do 50 posto, a od prenamjene zemljišta očekujemo nekoliko milijuna kuna, objašnjava Martinac.

Kako je uopće došlo do prenamjene čestice zemljišta 9970/2?

Suvlasnik tvrtke "Kamen Mediteran" Mišo Čirjak, koji je i potpisao kupoprodajni ugovor s Nadbiskupijom, objašnjava da je inicijativa pokrenuta od strane novih vlasnika:

- Kao tvrtka smo Općini Sukošan dostavili pismo namjere s našom željom da se izvrši prenamjena. Međutim, stvari nisu tako jednostavne kako ljudi misle. To "Sukošansko blato" se ne zove bez razloga baš tako, to je već dugo zaista blato i leglo komaraca. S tog zemljišta bi, po procjenama IGH kojega smo angažirali za izradu geomehaničkog elaborata, trebalo odvesti tisuće kubika materijala kako bi se na njemu bilo što moglo dogoditi. Trenutno čekamo elaborat da bismo vidjeli koliko bi sanacija terena trebala koštati, a ako se pokaže da je sanacija financijski neisplativa, morat ćemo u dogovoru s jedinicom lokalne samouprave tražiti neko drugo rješenje. U svom pismu namjere smo i naveli da se radi o izuzetno zahtjevoj sanaciji, kaže Mišo Čirjak.

U Općini Sukošan očekuju da bi se prijedlog novog Prostornog plana pred općinskim vijećnicima trebao pojaviti u narednih nekoliko mjeseci.

 

Pismo nezadovoljnih mještana završava "potpisom": "Smrt lopovluku - sloboda narodu"!

"Sukošansko blato" od mora dijeli samo javna plaža na Putu Podvara, a čak je i Općina svojedobno željela da zemljište ostane javna površina. Općinari su najavljivali da će se na "Sukošanskom blatu", ako ono postane općinsko vlasništvo, u dijelu do mora izgraditi lučica za brodice i s kanalom ispod mosta povezati s morem, a u drugom bi dijelu bila zelena površina, dječje igralište, mali trg i parkiralište. Sada se od toga odustalo.

Zato su neki mještani nezadovoljni, pa u pismu upućenom našoj redakciji sumnjaju u pogodovanje privatnim investitorima. Kako su blato mještani koristili i za liječenje raznih reumatskih bolesti, smatraju da je zemljište trebalo proglasiti "dobrom od općeg interesa kao zaštićeno prirodno dobro". Čude se i postupku Nadbiskupije koja je svoje vlasništvo prodala za 80 eura iako se okolna zemljišta prodaju po 400 eura. Svoje su pismo završili "potpisom": Smrt lopovluku - sloboda narodu.

23. travanj 2024 06:25