StoryEditorOCM
4 kantunaNE STIŠAVAJU SE REAKCIJE NA NAGRADU ZA GAŽENICU

Kalmeta: Presretan sam! Ovo je potvrda da smo više od 20 godina bili na ispravnom putu! Burić: Ključni su bili Kalmeta i Livaković!

Piše L.Burčul
12. rujna 2019. - 21:38
bbimagehandler (1)

- Presretan sam zbog proglašenja Luke Gaženica najboljom lukom u svjetskoj industriji kruzera ove godine u Hamburgu. Prestižnu nagradu Seatrade Cruise Awards dobila je u jakoj konkurenciji. Sada sretni možemo pričati o tome, no znamo da je put do ovog velikog uspjeha bio pun prepreka i da je trebalo puno snage i političke moći, kako u Zadru tako i u Zagrebu, da razvoj projekta ne stane - komentirao je Božidar Kalmeta, zadarski gradonačelnik u dva mandata i ministar mora i prometa u vrijeme kada se na projektu Gaženica najviše radilo.

- Treba čestitati Upravnom vijeću Lučke uprave Zadar na čelu sa predsjednikom Božidarom Longinom, zadarskim županom, koji su napravili odličan posao i doveli velike svjetske koncesionare u Gaženicu. To je bio veliki posao i njegova realizacija jamči razvoj – kazao je Kalmeta.

Prisjetio se kako je „bitka za Gaženicu“ počela njegovim prvim mandatom kao gradonačelnika Zadra. Na samom završetku rata, točnije 1996. godine, već su se krojili urbanistički planovi za Luku Gaženica.

- Za neke je to bio megalomanski projekt, a za nas, koji ni trenutka nismo posumnjali u ono što radimo, bio je to vizionarski projekt – kazao je Kalmeta.  

Nagrada u Hamburgu priznanje je struke koja je u kategoriji Luka godine birala između Zadar Cruise Porta, norveškog OldenLeona te japanske Yokohame. Ocijenjeno je da je putnička luka u Gaženici u posljednjih godinu dana „postigla najveći napredak u upravljanju lukom za kružna putovanja“.

- Otkako je Zadar Cruise Port ušao u GPH-ovu globalnu mrežu luka za kružna putovanja, potpuno smo se posvetili uvođenju najboljih praksa i standarda u upravljanju lukama koje smo stekli kroz godine iskustva. Jako nas veseli ova nagrada koju dodjeljuje struka jer je ona potvrda da se sav trud uložen u ovu luku, od strane Zadarske županije, Lučke uprave Zadar i GPH-a, isplatio. Ova nagrada motivira nas da nastavimo s radom u Zadru i u svim ostalim lukama kojima upravljamo - istaknuo je u Hamburgu predsjednik uprave Global Ports Holdinga Emre Sayın.

Kalmeta, sa kojim smo u četvrtak razgovarali, kazao je kako od 90-ih, od samih početaka, ni jednoga trena nije posumnjao u opravdanost ovog projekta i da će on, bez obzira na sve prepreke, biti realiziran.

- Stoga ovu nagradu doživljavam i kao svoju satisfakciju, potvrdu da smo više od 20 godina bili na ispravnom putu – kazao je Kalmeta, koji je kamen temeljac u Gaženici položio 2009. godine, u svojstvu ministra mora, prometa i infrastrukture.

- Dobili smo tada državna jamstva za kredite kod dvije banke, u iznosima od preko 200 milijuna eura. To je jednostavno trebalo izboriti, od proglašenja luke Zadar lukom od državnog interesa, do svih ostalih procedura i dobivanja jamstva za tako velike iznose. Teška borba, ali, kažem, znali smo što radimo i danas ta luka dobiva svjetsko priznanje. Uistinu sjajan osjećaj – kazao je Kalmeta, ističući da će Luka Gaženica pretvoriti Zadar u europsko prometno čvorište i jezgru razvoja cijeloga kraja. Prisjećajući se samih početaka, Kalmeta je naglasio da se prije svega i prije cijele priče o luci zahvaljuje braniteljima koji su, mnogi i svojim životima, omogućili slobodnu Hrvatsku.

 

Ivica Burić: Točno smo znali što radimo, kao što i sad znam da je home port samo pitanje vremena!

Lučku upravu u Zadru, odlukom resornog ministarstva 1997.godine, osnovao je Ivica Burić, bio je prvi ravnatelj i na tom mjestu ostao je do 2013. godine. Nagradu iz Hamburga doživio je vrlo mirno, kao očekivanu, nešto što se neminovno trebalo dogoditi.

- No, tu je bila ključna uloga Božidara Kalmete i njegovih službi, najprije kao gradonačelnika i potom kao ministra, kao i njegovog tajnika Zdravka Livakovića. Nužno je kazati da bez njihove snažne podrške taj projekt ne bi išao kako smo ga zamislili. Ova nagrada samo je potvrda onoga u što smo svi skupa vjerovali. Mi taj projekt nismo samo željeli, mi smo točno znali što radimo, zbog niza faktora od kojih je jedan blizina Zračne luke od samo sedam kilometara. Iskreno, u projekt nismo sumnjali ni kad su nas prozivali, kao što i sada mnogu kazati da je home port neminovan i da će se dogoditi. Nagrada je samo vjetar u leđa – komentirao je Ivica Burić

 

Rebeka V. Pevec i Božidar Longin iz Hamburga:

- S obzirom na to da smo prva hrvatska putnička luka koja je osvojila ovu nagradu, ovo je ujedno i iznimna promocija grada Zadra, zadarske regije, a i Hrvatske. Zadar je predivan grad i Zadarska županija ima toliko toga za ponuditi. Pružajući najbolju moguću uslugu gostima i posjetiteljima, posadi i kompanijama za kružna putovanja, sigurna sam da će pored struke i oni prepoznati napredak koji je Zadar Cruise Port ostvario kroz proteklih godinu dana. Sve naše aktivnosti usmjerene su pružanju što boljeg doživljaja i dojma gostima koji posjećuju Zadar i regiju. Želja nam je i cilj, da smo kao luka i destinacija prepoznati po uslužnosti, profesionalizmu i sigurnosti – kazala je glavna direktorica Zadar International Ports Holdinga Rebeka Victorija Pevec.

Zadarski župan Božidar Longin priznanje je ocijenio kao svjetski relevantno.

- Ovo je dodatan poticaj da nastavimo razvijati sve potencijale luke s izvrsnom infrastrukturom, s konačnim ciljem da Zadru vratimo povijesni značaj ključne prometne točke istočne strane Jadrana, ali i da Gaženica bude primjer uspješnog prožimanja turizma, prometa i zaštite okoliša. Ukratko, luka s vizijom – rekao nje Longin.

19. travanj 2024 21:03