StoryEditorOCM
4 kantunaOPERACIJA "BRENER" U BIVŠOJ VOJNOJ BAZI

Pilali metalnu konstrukciju u nekadašnjem središtu za obuku specijalnih vojnih snaga, pa dobili uvjetne zatvorske kazne!

12. rujna 2019. - 21:36
sepurine3-100518

Zbog pilanja metalne konstrukcije u bivšem Središtu za specijalnu obuku specijalnih snaga HV-a u vojarni Šepurine u Zatonu pokraj Zadra, na uvjetne kazne zatvore od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine osuđeni su 37-godišnji Damir Hudorović iz Velike Gorice i 26-godišnji Jasmin Stojčević iz Budimaca.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Danijela Zubčić proglasila ih je krivim za kazneno djelo protiv imovine – krađu u pokušaju, jer su metalnu konstrukciju u vlasništvu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom 12. srpnja 2014. u 10,40 sati pilali “brenerom”, u čemu su ih zaustavili policajci.

U svojoj obrani na sudu pojasnili su kako su metalnu konstrukciju u bivšoj vojarni započeli pilati “brenerom”, jer je “ionako već bila ispiljena i pokradena”.

- Tu je prije bila vojska i prije nas se odnijelo sve što se moglo. Netko je prije nas to odnio, ali ostalo je aluminija. Nismo samo mi tu bili, nego je tu bilo i drugih ljudi. Ta konstrukcija je napuštena i sva je živo raspadnuta. Nije bilo nikakvo upozorenje ili oznaka da ona nekome pripada - rekao je prvooptuženi na sudu. Drugooptuženi Stojčević je dodao kako nisu ni stigli upaliti “brener” kada se pojavila - policija.

- Zajedno smo otišli to željezo rezati, no kad smo došli na to mjesto, taman smo izvadili brenere i došla je policija. Nismo pilili, nego smo dovezli auto i istovarili brenere i tada je došla policija - posvjedočio je Stojčević. Dodao je kako je „brener“ bio njegov, te da mu je žao što je pokušao ispiliti metalnu konstrukciju. Pojasnio je da je otac šestero maloljetne djece, te se bavi prodajom voća i povrća i tako zarađuje.

Otkad je Šepurine napustila Hrvatska vojska, oko milijun četvornih metara bivše vojarne na atraktivnoj lokaciji uz more meta je pljačkaša, hordi lovaca na staro željezo i druge vrijedne kovine. Čitav prostor je devastiran, iz hangara su nestali razni materijali, a iz zemlje su se čak čupali kabeli. Dosad je ukupno kroz prijave građana ili redovite policijske ophodnje u Šepurinama zatečeno više desetaka osoba protiv kojih su podnesene kaznene prijave za krađu. Među prijavljenima ima ponavljača djela, a riječ je uglavnom o nomadima s područja Ogulina, Našica i Karlovca.

Policija Šepurine redovito obilazi, no devastacija prostora se i dalje nastavlja jer je područje bivše vojarne godinama u fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa i u pripremi za buduće raspolaganje. O krađama državne imovine, vrijedne nekoliko stotina tisuća eura, policija je dosad više puta obavještavala nadležnu agenciju za upravljanje državnom imovinom (DUDI). Iako su potencijalni investitori već iskazali interes za ovo područje natječaj za nekretninu moguće je raspisati tek nakon okončanja svih sudskih sporova vezanih uz zahtjeve za povrat nekretnine.

25. travanj 2024 03:24