StoryEditorOCM
4 kantunaSUDSKA ZADOVOLJŠTINA ZA JURU ZUBČIĆA

Branitelj koji mu je prijetio na internetu jer 'kenja po Domovini' mora u zatvor! Na sudu se nije mogao sakriti iza lažnog profila...

Piše Marina Karlović Sabolić / SD
13. rujna 2019. - 17:35
1568296629zubcic1

Internet je slobodan, ali ne toliko da se na njemu nekažnjeno smije prijetiti smrću.

U to se uvjerio bivši branitelj iz Slavonije koji se krio iza Facebook profila Martineo Stotti Cohen. On je 6. svibnja 2017. putem Facebook-a mladom Zadraninu Juri Zubčiću – koji je tih dana objavio otvoreno pismo saborskom zastupniku Željku Glasnoviću žestoko ga kritizirajući jer je novinaru RTL-a da će mu „mikrofon gurnuti u stražnjicu“ - poslao prijeteću poruku.

Oštro kritizirao Glasnovića, pa mu branitelj s PTSP-om zaprijetio dizanjem auta u zrak: 'Policajac mi je rekao da to spada u redovan opis mog političkog aktivizma, a DORH je počinitelju dao moju adresu!'

- Dobivam neke informacije iz RH da ga puno nešto kenjaš... Raspitaj se kod Indexovog Babića tko ti je poslao ovu poruku. Dragovoljac-stranac 1991-1996, talijanski Židov, snajperist-pirotehničar s impozantnim stažem od 16 g. profesionalne službe (5.g. Sayeret Matkal Unit - IDF).

Nastaviš li kenjati po Domovini za koju sam se borio, morat ćeš paziti kad otključavaš auto i pališ žmigavac u vožnji. Ne moram osobno dolaziti u Zadar, dovoljno je da samo kontaktiram svoju "vezu" iz izraelske agencije "M"! Trenutno sam u Vukovaru i sutra letim za Rim... ali imat ću te na umu jer branitelji u RH nemaju muda za radikalne "poteze".

ZaDomSpreman - hrvatskoj doživotno vjeran! – stajalo je u poruci. U kojoj se Zubčiću de facto prijeti postavljanjem eksploziva u osobni automobil.

Nakon nešto više od dvije godine donesena je pravomoćna presuda kojom se autor ove prijetnje smrću osuđuje na jednu godinu zatvora. Uvjetno na tri godine.

- Da sam čekao institucije, do ove presude nikad ne bi došlo – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Zubčić, inače vijećnik SDP-a u Zadru, koji je široj javnosti postao poznat nakon što je u Zadru na zidu na kojemu je pisalo „Ubij Srbina#, dopisao slovo „LJ“.

I koji se nije predavao ni kada su ga u policiji odgovarali od pokretanja postupka, ni kada ni kada je istragom utvrđeno sa čijeg je računala odaslana, a podatke nisu dostavljali državnom odvjetništvu, ni kada je državno odvjetništvo njegovu adresu u Zadru odaslalo čovjeku koji mu je prijetio.

- U ove dvije godine sam mnogo puta imao osjećaj da institucije, u najmanju ruku, ne daju sve od sebe kako bi procesuirali počinitelja. To mi je nedopustivo i zbog toga sam cijelo vrijeme inzistirao da ovaj postupak dovedem do kraja jer je važna poruka. U društvu nam trenutno vlada takva klima gdje si mnogi dopuštaju da pod okriljem anonimnosti vrijeđaju i prijete – upozorava Zubčić.

Ova presuda, prema njegovim riječima, važna je jer šalje upravo takvu poruku.

Na suđenju se bivši branitelj koji se skrivao iza profila Martineo Stotti Cohen pravdao da je bio iznerviran i da je moguće da je doista poslao poruku takvog sadržaja, ali da se toga ne sjeća. Tvrdio je i da je moguće da je netko otvorio dvostruki profil s tim imenom, te da je s njega poslao prijetnju smrću.

Sud te njegove argumente nije uvažio. Te ga je, osim uvjetne kazne, izrekao i mjeru psihijatrijskog liječenja. A radi "zdravstvenih smetnji koje mogu poticajno djelovati na počinjenje novog kaznenog djela".
 

19. travanj 2024 10:24