StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ONO KAD JE NEŠTO SVAČIJE PA JE ONDA I NIČIJE

Komunalni redari prijavili 'siguran vez' podrtina u Uvali Bregdetti

Piše M.V.
14. rujna 2019. - 23:30
LGP_3176.JPG

Što se dogodi kad se nešto zove „pomorsko dobro u općoj upotrebi“ zorno pokazuje primjer malog gata u Uvalu Bregdetti, smještenog između obale kojom gospodari Županijska lučka uprava Zadar i operativne rive ispred pogona „Cromarisa“ u Gaženici kojim se koriste brodovi te tvrtke ali i druga gospodarska plovila.

Valjda najružniji mul u 25 kilometara dugoj obali Zadra godinama je zatrpan plovilima za rashod ili staro željezo, neka se još nekako drže za rivu, a jedno od većih je napola potonulo te je očito da je na nesretni drvenjak, napola i nikada dovršen, zaboravio i vlasnik.

Pomorskim dobrom u općoj upotrebi, dakle onim koje se nekad zvalo 'općenarodno vlasništvo' upravlja jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju, naravno, grad Zadar. Kako  je očito, grad Zadar s tim dijelom „svoje“ obale uopće ne upravlja. Da upravlja ne bi bilo ovakvog nereda.

Navodno je „Cromaris“ zatražio koncesijsku dozvolu za korištenje i tog dijela uvale Bregdetti, taj je postupak u tijeku, a mi smo nazvali pročelnika gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertina Dujelu koji je, nakon što je vidio fotografije podrtina na svima vidljivom mjestu uputio komunalne redare na teren.

Redari su, kako su nas obavijestili, „izvršili nadzor“, a prijavu poslali jedinom nadležnom mjestu: Lučkoj kapetaniji Zadar, odnosno Odjelu za inspekcijske poslove te Lučke kapetanije.

Sad nam je pričekati i vidjeti koliko će vremena trebati da se u tom dijelu ove uvale uvede red i maknu podrtine.

26. travanj 2024 06:47