StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA U ZADRU

Božinović: Iako imamo povećan broj kaznenih djela na štetu stranaca, rast broj turista govori da ne bi odabrali Hrvatsku da nije sigurna zemlja!

16. rujna 2019. - 19:00
bozinovic23-180619

- Ove godine je broj dolazaka u Hrvatsku pet posto veći u odnosu na prošlu sezonu, što znači da se strani turisti opredjeljuju za Hrvatsku, a sigurnost u Hrvatskoj je sigurno jedan od elemenata koji utječe na njihovu odluku o odabiru destinacije - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović u ponedjeljak u sjedištu zadarske policije povodom zatvaranja Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone.

Komentirajući povećan broj kaznenih djela na štetu stranih državljana zabilježen od 1. lipnja do 31. kolovoza kada su zabilježena 1694, što je povećanje za 2.9 posto u odnosno na lani, Božinović je naglasio kako to nije nešto što pokazuje stvarnu sliku o sigurnosti u Hrvatskoj.

- Činjenica je da kad se dogodi neki takav događaj on zauzme medijski prostor i ja nemam ništa protiv toga. Treba se o tome govoriti, ali to nije nešto što pokazuje negativan trend. Trend je pozitivan o čemu govori povećan broj turista koji ne bi odbrali Hrvatsku da nije sigurna zemlja - zaključio je.

Zamjenik ravnatelja policije Željko Prša ponovio je kako je stanje sigurnosti tijekom turističke sezone bilo vrlo povoljno. Smanjen je broj krađa, posebno teških krađa, kao i broj nedjela iz oblasti remećenja javnog reda i mira. Iako je u padu broj prekršaja poput tučnjava I drskog ponašanja, ove turističke sezone zabilježeno je povećano maltretiranje, odnosno. omalovažavanje policajaca.

- I ove godine smo policijskim upravama na moru poslali dodatnu ispomoć, i to 236 policijskih službenika i 55 vozila. Tijekom sezone u Hrvatskoj je boravilo 95 policijskih službenika iz 19 država. Ove godine po prvi put i iz Koreje, a prošle iz Kine, rekao je Prša.

Vrlo važnim istaknuo je smanjenje broja poginulih i ozlijeđenih u prometu. U odnosu na prošlu godinu broj prometnih nesreća s poginulom osobom smanjen je za 22,3 posto. Uz to je za nešto više od 16 posto manje i teže i lakše ozlijeđenih na cestama.

- Drago nam je da su Izmjene i dopune zakona za najteže prekršaje i recidiviste počeli pratiti i sudovi te počiniteljima izricati strože kazne pa i zaatvorske kazne - dodao je Prša.

Pune ruke posla policajci su ove sezone imali i na festivalima elektronske glazbe širom obale gdje su sankcionirali velik broj počinitelja kaznenih djela zlouporabe opojnih droga, uglavnom stranaca.

- Tu smo bili doista efikasni, jer smo uglavnom izdavali prekršajne naloge na mjestu izvršenja prekršaja. Naplatili smo novčane kazne i uprihodovali u državni proračun Republike Hrvatske iznos veći od dva milijuna kuna - rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Božinović je najavio daljnju detaljnu analizu rada Stožera kako bi policija iduće sezone bila još učinkovitija.
- Jedna od mjera vjerojatno će biti produženje rada Stožera u Zadru. S jedne strane tu je Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka, zatim s geografske strane, Zadar je zemljopisna sredina, ali i grad koji ima uzlaznu putanju kada govorimo o turizmu i drugim gospodarskim aktivnostima. Ove godine zračni promet u Zračnoj luci Zadar povećan je za 70 posto, a pomorski u Gaženici za više od 60 posto - zaključio je Božinović čestitajući pri tome zadarskom županu Božidaru Longinu na nagradi koju je Gaženica dobila za Luku godine u industriji kruzera.

Longin je istaknuo kako je upravo sigurnost bila njihov "brend".
- Dobili smo jednu prestižnu nagradu, svjetsku nagradu. Nismo bez razloga najbolja luka na svijetu. Jedan od osnovnih kriterija pri parametrima koji su se ocjenjivali bila je upravo i sigurnost u luci - rekao je.

26. travanj 2024 06:18