FOTO: USPJEŠAN ZAVRŠETAK LETAČKE OBUKE NA KIOWA WARRIORIMA Pilotima ratnih helikoptera uručeni svečani rupci u stilu Kravat pukovnije!

FOTO: USPJEŠAN ZAVRŠETAK LETAČKE OBUKE NA KIOWA WARRIORIMA

Uspješan završetak letačke obuke na helikopterima Kiowa Warrior 2. i 3. skupina izviđačko-borbenih pilota HRZ-a proslavila je jučer na zaista poseban način: ministar obrane Damir Krstičević uručio im je pilotski rubac, posebnu kravatu, koja će postati sastavni dio njihove odore i prepoznatljivi simbol.

Ovaj svileni rubac u plavoj i crvenoj boji, u čijem su dizajniranju sudjelovali i sami piloti, napravljen je po uzoru na tradiciju konjičkih postrojbi kroz hrvatsku povijest i u suradnji s počasnom satnijom Kravat pukovnije, koja je u ponedjeljak na Zemuniku u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić" 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovala na svečanosti predaje rubaca pilotima Kiowa.

- U tako kratkom vremenu ovladati jednim od najmodernijih i najsloženijih borbenih sustava zaista je veliki uspjeh za pilote, tehničare i sve ljude koji su sudjelovali u ovom velikom projektu. Ovo je ujedno i potvrda visoke profesionalnosti i posvećenosti naših pilota koji ovim činom, kada su odlučili kao dio svoje odore nositi ono po čemu su Hrvati prepoznatljivi u svijetu, žele posvetiti posebnu pažnju čuvanju hrvatskih povijesnih postrojbi. Hrvatska laka konjica svojedobno je predstavljala nepremostivu prepreku za svakog protivnika, pa ideja o marami kao dijelu odore pilota na helikopterima Kiowa ima poseban značaj i težinu. To je pitanje identiteta, to je poruka svima koji žele na sigurnosan način naštetiti Republici Hrvatskoj. Uvjeren sam da će naši piloti istim žarom nastaviti služiti svojoj vojsci baš kao što su to nekad činili konjanici, jer ove Kiowe danas su zračna konjica hrvatske vojske - kazao je u ponedjeljak u Zemuniku ministar Krstičević.

Operativna uporaba

Čestitao im je i načelnik stožera HRZ-a i zamjenik zapovjednika HRZ-a general Michael Križanec te Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije, koja je jučer sudjelovala u ceremoniji na Zemuniku s četiri konjanika i 15 pješaka.

- Jako sam ponosan na ovaj današnji dan, koji je pokazatelj da je sve ono što smo radili i ulagali zadnje tri godine prepoznato i priznato. Zahvaljujem i tvrtki Croata, koja je prepoznala našu inicijativu da spojimo tradicionalne konjičke postrojbe i modernu zrakoplovnu konjicu preko simbola koji je tradicionalno hrvatski, a na rupcu nosimo znak naše eskadrile - kazao je zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren, dodajući da nove sposobnosti, koje smo dobili uvođenjem helikoptera Kiowa u operativnu uporabu, tek trebaju zasjati punim sjajem na hrvatskom nebu.

U spomen na uspješno provedenu obuku, hrvatske su pilote na poseban način nagradili i američki instruktori letenja, darovavši im replike dviju sablji, američke konjičke sablje i mača Schiavona, koji je kroz povijest koristila hrvatska konjica. Time su, naglasili su, još jednom odali priznanje hrvatskim pilotima za profesionalnost, stručnost i brzi prijenos znanja u svim fazama obuke, posebno pohvalivši postignuća na bojnim gađanjima i raketiranjima.

Umjetnička direktorica branda Croata Mihaela Grnović-Novaković otkrila je da su piloti aktivno sudjelovali u izradi svog rupca na kojemu se nalaze znak eskadrile, šahovnica i tradicijski elementi.
- Vojničkom preciznošću su nas navodili kakav dizajn žele na svom rupcu, komunikacija je bila savršena i hvala im na ovoj prilici da ovu priču spojimo s povijesnim naslijeđem. Nadam se da će ga s ponosom nositi - kazala je Grnović-Novaković.

Naslovnica Regional

Najčitanije

EKSKLUZIVNI VIDEO&FOTO: NOVI BRUTALNI NAPAD NA GOSTE U ZADRU Grupa muškaraca u noćnom klubu 'Opera' pretukla dvojicu tamnoputih američkih gej vojnika koji su twerkali na podiju! Napadnuti: Doslovno smo spašavali život! Pomogla nam je jedna domaća djevojka, ona je sada naš anđeo!

Grupa muškaraca u noćnom klubu 'Opera' pretukla dvojicu tamnoputih američkih gej vojnika koji su twerkali na podiju! Napadnuti: Doslovno smo spašavali život! Pomogla nam je jedna domaća djevojka, ona je sada naš anđeo!
Dvojica tamnoputih vojnika američkih zračnih snaga brutalno su pretučena u subotu navečer u zadarskom noćno...
Grupa muškaraca u noćnom klubu 'Opera' pretukla dvojicu tamnoputih američkih gej vojnika koji su twerkali na podiju! Napadnuti: Doslovno smo spašavali život! Pomogla nam je jedna domaća djevojka, ona je sada naš anđeo!

KOMENTAR: KOLIKO IH JE KOJI SU UVJERENI DA JE 'MALA UŽIVALA' I 'SAMA TO TRAŽILA'? Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.

Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.
Na skalama šibenske Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio na Šubićevac. Bilo ih...
Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.

KOMENTAR: SLUČAJ SILOVANJA MALOLJETNICE OTEO SE KONTROLI Što će biti ako mladići nisu krivi? Histerija je posljedica nepovjerenja u sudstvo, a sudstvu ne vjerujemo sustavno jer ne ispravlja vlastite greške, nego se svi međusobno pokrivaju i bježe od svake odgovornosti!

Što će biti ako mladići nisu krivi? Histerija je posljedica nepovjerenja u sudstvo, a sudstvu ne vjerujemo sustavno jer ne ispravlja vlastite greške, nego se svi međusobno pokrivaju i bježe od svake odgovornosti!
Ne zaustavi li se pod hitno histerija nastala zbog slučaja “grupno silovanje djevojčice u okolici Zadra&rd...
Što će biti ako mladići nisu krivi? Histerija je posljedica nepovjerenja u sudstvo, a sudstvu ne vjerujemo sustavno jer ne ispravlja vlastite greške, nego se svi međusobno pokrivaju i bježe od svake odgovornosti!