StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: HEP U VINJERCU POSTAVLJA KABELE PREKO ZEMLJIŠTA IVE MAGAŠA

Zadarska Elektra i Općina Posedarje uopće nisu htjeli razgovarati o nagodbi, pa im je sud poništio građevinsku dozvolu, ali oni i dalje rade!

17. rujna 2019. - 22:40
radovi2-170919

Radi se o zahvatu od interesa za RH, a katastarska čestica 276/3 je u vlasništvu Ive Magaša iz Vinjerca. To su jedine dvije činjenice oko kojih se u cijelosti slažu Ive Magaš i predstavnici Hrvatske elektro privrede. Sve drugo je, do presude Upravnog suda u Splitu, bilo sporno.

Od Posedarja prema Vinjercu postavlja se podzemni kabel visokog napona, gradi se trafostanica, Općina Posedarje i zadarska Elektra žele "osigurati kvalitetniju opskrbu električnom energijom" posedarskoj industrijskoj zoni i cijelom kraju na potezu do Vinjerca. Ali, problem je u tome što "kvalitetnija opskrba električnom energijom" ide preko parcele u vlasništvu Ive Magaša, a građevinska dozvola je za projekt težak oko šest milijuna kuna izdana bez da ga je itko išta pitao ili da je bilo kome dao bilo kakvu suglasnost!

- Koliko znam, trasa ide preko 59 čestica, među njima je i moje zemljište od 1.186 kvadratnih metara. Reagirao sam na vrijeme, odlazio u županijski Upravni odjel za izdavanje građevinskih dozvola, ali su me pokušali "otpilati" jer sam navodno zakasnio s iznošenjem primjedbe, a onda su ipak priznali da – nisam zakasnio. Međutim, izdali su građevinsku dozvolu kojom je moje zemljište presječeno na pola i praktično postaje potpuno neupotrebljivo, jer za tako male parcele neće biti moguće dobiti građevinsku dozvolu, kaže Ive Magaš objašnjavajući da su radovi započeli u travnju ove godine i da će uskoro doći do sporne parcele u njegovom vlasništvu.

- Odlazio sam u Općinu Posedarje, razgovarao sam s načelnikom Ivicom Klancom, ali je on odbio bilo kakav razgovor o nagodbi. Jednako mi je bilo i u zadarskoj Elektri s direktorom Tomislavom Dražićem. Oni jednostavno nisu htjeli sa mnom razgovarati, nisu mi se javljali ni na telefonske pozive, sve su radili kao da je baš sve u redu, čudi se Magaš koji je tada povukao jedini logičan potez.

- Angažirao sam odvjetnika i srušio im građevinsku dozvolu! Evo, ovo je presuda Upravnog suda u Splitu kojom je Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja poništena građevinska dozvola i predmet vraćen na ponovni postupak, pokazuje Magaš presudu koju je 29. svibnja ove godine potpisala sutkinja Ana Jurišić.

Iz Ministarstva i HEP-a su tvrdili da za zahvat od interesa za RH nije potrebna suglasnost vlasnika niti je potrebno da u trenutku izdavanja građevinske dozvole netko bude izvlašten, a naknada plaćena, već je dovoljno da investitor pokrene postupak za izvlaštenje, što su Ministarstvo i HEP učinili 29. siječnja 2018. godine. Međutim, sutkinja je konstatirala kako se iz spisa ne može zaključiti da je pokrenut postupak izvlaštenja, jer nema "prijemnog pečata" županijskog Upravnog odjela kojemu je zahtjev predan, a nema ni dostavnice. Zato u presudi stoji da se iz dokumentacije ne može zaključiti da je postupak izvlaštenja zaista i pokrenut.

U presudi splitskog Upravnog suda stoji i ovo: S obzirom na uspjeh tužitelja u ovome sporu, preostaje odlučiti o naknadi troška koju zahtijeva.

- Koliko ja znam, u predjelu na kojem se nalazi moje zemljište, tržišne cijene se kreću i do 100 eura po kvadratnom metru. Ali, problem je u tome što ja nisam niti došao u situaciju da s nekim razgovaram oko toga, nitko osim mene nije želio nagodbu, a u Elektri su mi rekli da mi oni mogu platiti deset kuna po dužnom metru!? A lani su čovjeku za jedan hrast na predjelu Brisnica isplatili 30.000 kuna!? Nikada nisam želio bilo koga ucjenjivati, bio sam spreman spustiti tu cijenu na 60, pa i manje eura po kvadratu, ali nisam to imao kome predložiti, jer su svi odbili ozbiljno o tome razgovarati, objašnjava Ive Magaš još jednom podvlačeći da je bio "otvoren za sve razgovore i dogovore", ali da nije našao sugovornike.

Ono čemu se Magaš dodatno čudi je i to što presuda sutkinje Jurišić na terenu nije izazvala bilo kakve posljedice:

- Pa ta je presuda donesena 29. svibnja, građevinska dozvola je poništena prije tri i pol mjeseca, ali izvođač radova nastavlja s radom. Uskoro će stići i do mog zemljišta, radnici i bageri su na trasi svaki dan, kao da nikoga nije briga za sudsku odluku. Nisam konfliktna osoba, ali moram vam reći da razmišljam o tome da fizički zapriječim radove na svom zemljištu, kaže Magaš.

Pokušali smo razgovarati i s direktorom zadarske Elektre Tomislavom Dražićem, ali nas je on ljubazno uputio na HEP-ovu službu za odnose s javnosti. Pitanja smo poslali, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.


NAČELNIK POSEDARJA IVICA KLANAC: Prvi put čujem da je dozvola poništena!

- Želja nam je da ovim projektom dobijemo bolju i kvalitetniju pskrbu električnom energijom cijelog vinjeračkog kraja. To je ujedno i preduvjet za rad naše Industrijske zone. Dosada smo zbog jake bure često imali problema i iskakanja iz sustava jer su električne žice išle zrakom, a sada se uz cestu ugrađuju podzemni kabeli, kaže Ivica Klanac, načelnik Posedarja, tvrdeći da "prvi put čuje da je presudom Upravnog suda u Splitu građevinska dozvola poništena".

26. travanj 2024 04:22