FOTO: NEKI POGREBNI OBREDI I OBIČAJI NE MIJENJAJU SE TISUĆAMA GODINA U rimsko doba čempresi se sade na grobljima jer svojom nepokvarljivom smolom i zimzelenim lišćem evociraju besmrtnost

FOTO: NEKI POGREBNI OBREDI I OBIČAJI NE MIJENJAJU SE TISUĆAMA GODINA
Kornelija A. Giunio
Timka Alihodžić

„Pogrebni obredi i običaji staroga Rima“ naziv je nove izložbe u Arheološkom muzeju Zadar, čije su autorice  muzejska savjetnica dr. sc. Kornelija A. Giunio i viša kustosica Timka Alihodžić. Izložbu prati bogati dvojezični katalog, a osim obreda pokapanja u starom Rimu autorice su prezentirale pojam smrti i drugih ranih civilizacija - Mezopotamije, Egipta, Grčke i Etrurije.

- Inicijativu da se kolegica Alihodžić i ja podrobnije pozabavimo ovom temom i napravimo izložbu uistinu nije potrebno posebno obrazložiti, imajući u vidu činjenicu da je na širem zadarskom području od 1989. godine istraženo i obrađeno više od 2.500 grobova rimskih nekropola – kaže dr. sc. Kornelija A. Giunio, ističući da se njezin dio izložbe više odnosi na pojam tanatologije generalno, točnije poimanje smrti kod starih civilizacija, osobito grobnih običaja i grobova u samom gradu Rimu. Kustosica Timka Alihodžić je, pak, obradila groblja i pogrebne običaje na području Zadra.

Grobni prilozi zajednički su ovim starim civilizacijama, u grobove se stavljalo mnoštvo predmeta koje je pokojnik koristio za života, ili ga je definiralo u društvenoj hijerarhiji. Ovo običaji su pojavom kršćanstva vremenom nestali.

- U rimsko doba pokojnici su se pokapali ili kremirali. Pepeo kremiranog pokojnika stavljao se u staklenu ili keramičku posudu, te potom u kamene urne – navela je Kornelija Giunio razloge izvanredne očuvanosti velikih staklenih posuda, s obzirom da su se pohranjivale u kamene urne i tako ostale sačuvane. Jednako dobro su sačuvane i keramičke, ukrašene, te prezentirane na novoj izložbi u Arheološkom muzeju Zadar. Izložene su uljanice, nakit, razni uporabni predmeti koje je pokojnik koristio te se smatralo da će mu trebati i u zagrobnom životu. Izložene su i tesarske alatke iz jednog groba, posložene pokraj pokojnika u 4. stoljeću poslije Krista.

Izložbu prati obiman pisani materijal na panoima, koji objašnjava izložene predmete, običaje i obrede. Značenje, primjerice, čempresa i simbolika sadnje ovih stabala na grobljima nije se praktično promijenila do danas, o čemu autorice izložbe navode:

- Obred ritualnog pranja i mazanja tijela, te odijevanje i ukrašavanje pokojnika su običaji koji su preživjeli do današnjih dana. Rimski građani, kako bi označili kuću koju je pogodila smrt, stavljali su čempresove grančice i palili svjetiljke. Naime, kao što je preminuli otrgnut iz svijeta živih, tako jednom otrgnuta grana čempresa nikada više ne naraste, što simbolizira nepovratno odjeljivanje preminuloga od svijeta živih. Čempresova grančica i svjetiljka bile su neverbalne poruke svim prolaznicima da je domaćinstvo u žalosti i označavale su prisutnost preminuloga u kući. Čempres je poznat i kao „stablo uskrsnuća“, vjerojatno stoga što se, bez obzira na godišnje doba, ne mijenja. Ujedno je to i pogrebno stablo posvećeno grčkom bogu podzemlja Hadu. Obično se sade na grobljima jer svojom nepokvarljivom smolom i zimzelenim lišćem evociraju besmrtnost. Članovi obitelji su prekrivali kosu pepelom i odijevali tamne halje.

Izložba „Pogrebni obredi i običaji staroga Rima“ u Arheološkom muzeju Zadar ostat će otvorena više mjeseci. Nedostatak izložbenog prostora u ovom muzeju razlog je što se ne može izložiti veći broj predmeta, kojih Muzej ima na tisuće. Prezentirano je oko 500 izložaka.

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

IZGRADNJA „LOVAČKE KUĆE” U POLAČI PRIJAVLJENA GRAĐEVINSKOJ INSPEKCIJI „Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”

„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”
Aktualni načelnik Polače Tomislav Prtenjača već je sada 99 posto siguran da se sljedeće godine više neće kandidi...
„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”