StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA PRANJE NOVCA

Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

21. rujna 2019. - 00:05
marko_culina-210113

Pod obrazloženjem da mu određivanjem istražnog zatvora nisu povrijeđena ljudska prava, već je njegovo kriminalno ponašanje progradiralo, Ustavni sud RH odbio je žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48).

Čulina se preko svog odvjetnika iz Zadra Ive Brkića u kolovozu žalio Ustavnom sudu na odluku Županijskog suda u Zadru koji ga je zadržao u pritvoru nakon što je s još 15 osoba uhićen i osumnjičen zbog sumnje da su od 2015. do 2019. godine iz 11 tvrtki i jedne braniteljske zadruge iz Zadra izvukli i oprali 10 milijuna kuna, oštetivši pritom državni proračun za utajeni poreza od 2,5 milijuna kuna.

Novac su izvlačilli iz trgovačkih društava "Vipera Protecta", zaštitarske tvrtke u vlasništvu Vedrana Ikića, "Bilić gradnja", "Atena", "Diklovac", "Mango", "Ira grad", "Sokol projekt", tvrtke u vlasništvu Ikića i Čuline, te Braniteljke zadruge Sokol Zadar u kojoj su bili uključeni Čulina i Ivica Kapetanović (53), također bivši pripadnik specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci".

U akciji zadarske policije privedeno je ukupno 16 osoba, a Čulina, Žilijen Satmari (41) i bivši policajac Budimir Savarin (48) zadržani su u pritvoru sve do 6. rujna kada su pušteni. Ranije su na slobodu izašli i Mate Ivković (33) i Mario Bilić (46). Kako je u pritvoru zadržan do rujna, Čulina je tražio da mu se zatvor zamijeni mjerama opreza, no Ustavni sud je to odbio.

- Iako, Čulina kategorički poriče izvršenje kaznenih djela koja su mu stavljena na teret, osnovana sumnja proizlazi iz obrane Satmarija, knjigovodstvene dokumentacije Ministarstva financija, a pogotovo izjave presumptivne svjedokinje N. Z. koja je potvrdila da je upravo Marko Čulina zajedno s Vedranom Ikićem redovito davao naloge za isplate, donosio račune i tome slično, odakle jasno proizlazi kako je upravo on zajedno s Ikićem faktički upravljao svojom tvrtkom - navodi se u rješenju Županijskog suda koje je potvrdio Ustavni sud.

Obrazlaže se da osnovana sumnja proizlazi iz sadržaja kaznene prijave, jednim dijelom iz obrana Budimira Savarina i Žilijen Satmarija, knjigovodstvene dokumentacije, dokumentacije Ministarstva financija, te izjava za sada presumptivnih svjedoka N. Z., N. P., N. M., S. G., H. K., B. N., M. S. i N. Č. Navodi se k tome kako se Čulina dovodi u vezu sa poslovanjem više pravnih osoba, odnosno društava koja su aktivna.

Obrazlaže se da je sa svojom suprugom i Vedranom Ikićem osnivač društva S. P. d.o.o.

S Ikićem je osnovao i društvo X Y S. j. d. o. o. koje je također aktivno, što, navodi se u obrazloženju, ukazuje na njegovu sklonost osnivanju novih društava, kao i na činjenicu kako je postupajući na inkriminirani način stekao znatnu protupravnu imovinsku korist, čime je iskazao izrazito veliku kriminalnu volju.

Nadalje se navodi kako je riječ je o osobi koja je ranije osuđivana presudom Općinskog suda u Zadru zbog kaznenog djela iznude na kaznu zatvora u trajanju jedne godine s rokom kušnje od tri godine.

- Iz navedenog proizlazi da se radi o osobi na koju izrečena uvjetna osuda nije utjecala u pravcu da se društveno prihvatljivo ponaša, već je naprotiv njegovo ponašanje kriminalno progrediralo jer je u međuvremenu pred Općinskim sudom u Zadru podignuta optužnica i vodi se kazneni postupa zbog kaznenog djela prijetnje - navodi se u obrazloženju zadarskog suda, što je potvrdio rješenjem Ustavnog suda koje je potpisao predsjednik Vijeća mr. sc. Rajko Mlinarić.

24. travanj 2024 08:59