StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA POLICIJA PRIJAVILA MUŠKARCA U 60-IMA ZBOG OBITELJSKOG NASILJA

Odmah iza operacije karcinoma suprugu je tjerao na seksualne odnose, a kad bi ga ona odbila, šakama je tukao u svježu ranu! Nakon ispitivanja sudac Visković ga pustio na slobodu!

28. rujna 2019. - 00:01
profimedia-0078378480

Zadarska policija u srijedu je privela muškarca u kasnim šezdesetim godinama zbog sumnje da je počinio kazneno djelo obiteljskog nasilja i seksualnog odnosa bez pristanka nad svojom jednako starom suprugom. Muškarca iz okolice Zadra policiji je prijavila supruga nakon što je godinama trpjela njegovo fizičko i psihičko maltretiranje, šikaniranje, vrijeđanje i ponižavanje.

Muškarac je u srijedu ispitan kod općinskog državnog odvjetnika te potom priveden na Županijski sud sucu istrage Hrvoju Viskoviću uz zahtjev za određivanjem istražnog zatvora. Sudac istrage je saslušao osumnjičenog muškarca i pustio ga na slobodu, nije smatrao potrebnim da ga zadrži iza rešetaka, daleko od žrtve, jer je procijenio da počinitelj, u razmjerno visokoj životnoj dobi, ne bi mogao ponoviti kazneno djelo.

- Privedeni muškarac nikad nije bio prijavljen, ne samo za obiteljsko nasilje, nego za bilo koje kazneno djelo. Nakon što je ispitan, pušten je na slobodu uz mjere opreza. Dobio je mjeru udaljavanja iz doma i zabranu pristupa oštećenoj, potvrdio nam je sudac Visković.

Žena je odlučila policiji prijaviti supruga jer više nije mogla trpjeti nasilje koje je od 2015. godine gotovo svakodnevno provodio nad njom. Žena se požalila da je redovito vrijeđao i omalovažavao, tjerao da radi poslove za koje, zbog zdravstvenog stanja, nije mogla raditi, prisiljavao je ne seksualne odnose poslije teške operacije uzrokovane karcinom i gubitkom jednog bubrega. Kad bi ga ona odbila, on je šakama udarao u mjesto gdje je bila operirana, psovao je i vrijeđao.

Žena je godinama živjela u strahu i supruga nije prijavljivala s obzirom da živi u maloj sredini u kojoj "svi sve znaju". Bojala se reakcije okoline i optužbi da nije dostojna svog supruga, iako se on, kako je rekla, prema njoj ponašao kao prema stvari, ponižavajući je u svakoj prilici na najrazličitije načine. Nije, primjerice, htio da posuđe pere u perilici nego isključivo na ruke u hladnoj vodi, a branio joj je i da koristi perilicu za pranje robe, koju je također morala prati na ruke. Čim je došla kući iz bolnice gdje je obavila teške operativne zahvata tražio je da ima seksualne odnose s njim, a kad ga je ona odbila zbog bolova i lošeg zdravstvenog stanja, on je udarao, vrijeđao i psovao, govoreći kako nije za ništa i kako će je ostaviti.

- Nije bilo razloga da ga zadržimo u istražnom pritvoru. Prije nije bio osuđivan i prijavljivan. Zadržavanje u pritvoru je krajnja mjera, a kod ovakvih, razmjerno starijih osoba, procijenio sam da je dovoljno izreći mjere opreza i zabranu prilaska oštećenici – kazao nam je sudac Visković.

19. travanj 2024 07:40