StoryEditorOCM
4 kantunaDRAMA NA ATLANTIKU: POTONUO BROD HRVATSKOG KAPETANA

Uragan Lorenzo uništio tegljač sa 14 članova posade. U tijeku je velika akcija spašavanja, trojica pomoraca su spašena, za njih još 11 se traga

Piše Jutarnji.hr
28. rujna 2019. - 21:27
cup

Brod Bourbon Rhode, koji je doživio havariju na Atlantskom oceanu je potonuo, trojica članova posade su spašena, a za ostalima se traga, doznaje gccaptain.com.

URAGAN ČETVRTE KATEGORIJE PRIJETI TEGLJAČU KOJI JE ZAGLAVIO NA ATLANTIKU U brod među čijim članovima posade ima i Hrvata počela prodirati voda

Među 11 nestalih članova posade je i Hrvat, kapetan Dino Miškić iz Šibenika. Kako piše Večernji list, na brodu nije bilo drugih Hrvata.

Trojica spašenih su se nalazila u čamcu za spašavanje. Francuska mornarica je specijalno za ovu priliku poslala avion Falcon 50, iz kojeg su identificirani pomorci u čamcu. Nastradali su medicinski zbrinuti na komercijalnom brodu koji je priskočio u pomoć.

Kako je Jutarnji već pisao, na brodu je prije nekoliko dana proglašena uzbuna, pa je pokrenuta akcija spašavanja. U brod je 26. rujna počela prodirati voda i to u stražnji dio broda. Tegljaču su tad stali motori, a valovi su bili visoki 15 do 20 metara. Nad Atlantikom se nadvio Lorenzo, uragan četvrte kategorije koji se formirao iz tropske oluje nazvane Karen.

Brod se nalazio na putu prema Gvajani, oko 1200 nautičkih milja od otoka Martinique i 60 nautičkih milja jugo-jugoistočno od uragana na Atlantiku kad se našao u problemima.

'Bourbon Rhode' je tegljač dugačak 60 metara s gazom od 6,5 metara, izgrađen je 2006. godine i dizajniran za pomoć na terminalima te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.

Akcija spašavanje još traje, a vrijeme se u međuvremenu poboljšalo.

18. travanj 2024 23:30