StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: USKORO KREĆE VELIKA OBNOVA ZVONIKA SV. STOŠIJE

Ne brinite se zbog puknute mreže na oknima, za sljedeću sezonu bit će sve bolje i ljepše!

Piše Matea Gugić
30. rujna 2019. - 23:44
zvonik8-300919

Oštećena mreža na otvorima zvonika katedrale sv. Stošije toliko je uznemirila jednu našu čitateljicu da nam je poslala slike uz apel da se to što prije popravi jer bi netko, poput neoprezne djece, mogao nastradati. Otišli smo se i sami uvjeriti je li stanje u zvoniku baš tako dramatično te smo za pratnju pozvali tajnika župnika Radoice Pinčića, gospodina Branimira. On nas je uveo u zvonik i zaista, već smo na prvom katu, na gotovo svakom velikom oknu, mogli primijetiti da je mreža malo ili u potpunosti razbijena. Iznenađeni zatečenim stanjem, pitamo što se točno dogodilo te zašto se to ne popravlja.

- Gledajte, netko iz župe je svaki dan u zvoniku i pazimo na sigurnost svih naših posjetitelja, tako da tu zaista nema brige. Kao što znate, do sada nitko nije stradao niti se do jučer žalio na to stanje. Ove mreže koje trenutno stoje na oknima više se ne mogu nabaviti u Hrvatskoj, a ja ih saniram iz dana u dan koliko mogu. No, naš je najveći problem vjetar. Jako jugo ili bura neprijatelji su ove mreže koja se tako lako pod njihovim naletima slomi – pojasnio nam je gospodin Branimir te dodao kako ova mreža zapravo nije namijenjena zaštiti ljudi, već je prije svega predviđena za sprječavanje ulaska golubova koji bi uništili unutrašnjost zvonika, ali zasigurno svojim letenjem predstavljali dodatnu opasnost za ljude u toj uskoj unutrašnjosti.

- Moram napomenuti da mi ne možemo sami stavljati i skidati što nas je volja, sve radimo u suradnji s konzervatorima. Držimo se uvijek onih stvari za koje su dali zeleno svjetlo. Iskreno, ovu mrežu nismo ponovo obnavljali jer, evo, sad ću vam otkriti, uskoro, krajem desetog mjeseca kad prođe postsezona, krećemo u veliku obnovu čitavog zvonika, od vrha do dna. Čak će i anđeo ići na "krpanje" – rekao nam je gospodin Branimir planove za nadolazeće zimske mjesece koliko bi trebala trajati obnova koju su "blagoslovili" i konzervatori.

- Ima tu jako puno posla! Osim okna, na koje dolaze nove metalne žice čime ćemo ih zatvoriti, moraju se sanirati i mnogobrojne pukotine, kako na zidovima, tako i na središnjem stupu koji drži više stotina stepenica kojima dnevno prođe i oko 200 ljudi. Sanirat će se i rukohvati, a pazit će i na kondenzaciju koja nam predstavlja velik problem. Nažalost, ima i dosta išaranih djelova po zdivima.  Valjda su ljudi htjeli na jedan ružan način ostaviti trag da su tu bili. Moramo također popraviti i vanjske dijelove zvonika koji su ipak podlegli izazovima vremena – pojasnio nam je tajnik župnika te dodao kako je zadnja velika obnova zvonika i katedrale bila 1988. i '89. godine. No, zvonik je za javnost otvoren tek desetak godina iza jer su turističke agencije počele slati sve više upita prema katedrali zbog velikog interesa stranih gostiju.

- Svi su se željeli popeti na zvonik visok 42 metra i doživjeti vjerojatno najljepši pogled u Zadru. I na kraju je župa popustila, no onda smo morali naravno sve dodatno zaštititi, a to uključuje i velika zvona oko kojih smo stavili metalnu ogradu, kao i na samoj terasi, oko čijih smo kamenih stupova stavili mrežu kako se djeca ne bi provlačila. Od onda, iz godine u godinu, interes gostiju samo raste. Zaista imamo puno posjetitelja, a napomenut ću, ni jedan jedini incident – rekao nam je referirajući se ponovo na zaštitnu mrežu zbog koje smo i započeli naš posjet ovom simbolu grada.

Župnik Radoica Pinčić pojasnio nam je kako će projekt obnove, koji se mora završiti do sljedeće sezone, biti dosta skup.

- Sav trošak snosi katedrala, odnosno župa sv. Stošije. Zapravo će velikim dijelom zvonik sam sebe otplatiti jer ćemo iskoristiti novac od prodaje ulaznica – pojasnio nam je sam župnik, dodavši kako se svi skupa trebamo još malo strpjeti da uvjeti u i na zvoniku budu bolji i ljepši nego sada.

Jugo, bura ili maeštral? - Pogledaj na anđela! 
Zvonik katedrale sv. Stošije nalazi se na produžetku sjevernog bočnog broda katedrale. Nastajao je u dva navrata: prizemlje i prvi kat zvonika katedrale sagrađeni su 1452. godine, dok je gornje je katove gradio engleski arhitekt i povjesničar umjetnosti Thomas Graham Jackson od 1890. do 1894., prema zvoniku na Rabu. Samo pet godina nakon pojavila su se oštećenja na spoju staroga i novoga dijela, pa je arhitekt i konzervator Ćiril Iveković ustvrdio da su razlog vibracije snažnih i teških zvona, te je 1900. godine njihove željezne držače zamijenio drvenima.
- Na vrhu zvonika nalazi se završna osmerostrana piramida s mjedenim kipom anđela te s njim zvonik doseže 56 metara. Zanimljivo je kako je taj kip anđela prvo bio statičan, blokiran, još u godinama Drugog svjetskog rata, te je nakon toga, kad je išao u obnovu, stavljen na statično postolje, pa mnogi Zadrani i dan danas po anđelu znaju koji vjetar puše – rekao nam je g. Branimir.

16. travanj 2024 17:45