StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELO SUĐENJE HDZ-OVOM NAČELNIKU OPĆINE STARIGRAD I ČELNICIMA TAMOŠNJEG HDZ-A:

Na sudu lagali da je održana sjednica lokalnog HDZ-a kako bi opravdali otkaz sinu bivšeg načelnika i utemeljitelja tamošnjeg HDZ-a!

30. rujna 2019. - 22:54
1_krste

Načelnik Općine Starigrad iz redova HDZ-a Krsto Ramić (48) opovrgnuo je krivnju na Općinskom sudu u Zadru gdje mu je u ponedjeljak počelo suđenje zbog krivotvorenja isprave i davanja lažnog iskaza na istom sudu. Tužiteljstvo ga tereti da je ta kaznena djela počinio prije devet godina u parničnom postupku kojeg je protiv njega i općine zbog otkaza u općinskoj komunalnoj tvrtki na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo Višeslav Dokoza, sin utemeljitelja podvelebitskog HDZ-a i nekadašnjeg načelnika Starigrada Role Dokoze.

- Ne smatram se krivim - izjavio je na optužbu da je lažno iskazao da je 18. prosinca 2008. godine održana sjednica predsjedništva Općinskog odbora HDZ-a Starigrad kako bi opravdao osnovanost izvanrednog ugovora o radu kojeg je prethodno dao Višeslavu Dokozi, kao direktoru općinske komunalne tvrtke "Argyruntum" d.o.o.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) ga tereti da je neistinito iskazao da je Milorad Jović kao sindikalni povjerenik i ujedno član predsjedništva HDZ-a bio nazočan sjednici HDZ-a na kojoj je donesena odluka o izvanrednom otkazu, te da je glasovao o otkazu Višeslavu Dokozi. Pri tome je znao da sjednica predsjedništva Općinskog odobora HDZ-a Starigrad toga dana nije uopće održana.

Uz načelnika, optužnica tereti i rizničara općinskog HDZ-a, te predsjednika temeljnog ogranka Starigrad/Paklenica, Tomislava Ramića (43), da je svojim potpisom ovjerio ispravu u kojoj su unijeti neistiniti podaci, te da je dao lažni iskaz, kao i potpredsjednika općinskog HDZ-a i predsjednika temeljnog ogranka Seline Šimu Bucića (52) za ovjeravanje potpisom isprave u koju su unijeti neistiniti podaci.

I oni su jučer zanijekali krivnju, navodeći kako će se u ovom kaznenom postupku braniti sami.

- Sva trojica su sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu. Nanijeli su mi štetu u svakom segmentu mog života. Počinili to da bi pokušali dokazati da je moj otkaz zakonit. Ja sam ih dobio na reviziji Vrhovnog suda gdje je moj otkaz proglašen ništavnim – rekao je na sudu u ponedjeljak Višeslav Dokoza koji je od suca Ante Bačića zatražio da bude oštećenik u ovom postupku, no on mu je to odbio navodeći kako u ovom postupku može biti samo svjedok.

Tužiteljstvo je u ovom kaznenom postupku za Krstu Ramića zatražilo uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine s rokom kušnje od 4 godine, za Tomislava Ramića 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine, te za Bucića sedam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.

- Optuženi su nedvojbeno počinili kaznena djela za koja se terete, a koja su bila motivirana time da se Višeslava Dokozu smijeni s mjesta direktora lokalnog društva zbog čega je on dugo godina vodio radni spor kojeg je naposljetku i dobio – rekla je zastupnica ODO-a Branka Rukavina.

Ramićeva odvjetnica Rea Atelj odvratila je kako Ramić nije dao nikakav lažan iskaz, te djela za koja je optužen nisu uopće kaznena djela.

- Zapisnik o sjednici općinskog odbora HDZ-a ne može biti isprava već samo interni stranački dokument. Shodno tome Ramić nije mogao kao odgovorna osoba u poslovnu ispravu unijeti neistinite podatke jer nedostaju osnovni elementi poslovne isprave. Sjednica HDZ- a je održana što će sud utvrditi kroz ovaj postupak. Pečat i zapisnik također nisu krivotvoreni ni na koji način - rekla je Atelj.
Suđenje se nastavlja 14. studenog saslušavanjem svjedoka.

23. travanj 2024 21:07