StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG RADOVA NA SANACIJI LUKE ŽALIĆ UKIDA SE TRAJEKTNA LINIJA DO SILBE NA OSAM MJESECI!

Boduli bijesni: "Ne misle kako će se otočani snabdijevati elementarnim potrepštinama - hranom i pićem, a kamoli ičim drugim! Ovom odlukom sve staje..."

Piše I. Ivanac & M. Vuksan
30. rujna 2019. - 19:35
silba5-230807

Hrvatski otoci su vječito u problemu, bilo da se radi o nenaseljenosti, odnosno odlasku stanovništva, natalitetu ili povezanosti s kopnom, a ti problemi, umjesto da se smanjuju, su iz dana u dan sve veći. Upravo su se s posljednjim problemom u ponedjeljak ujutro susreli stanovnici Silbe, otoka koji administrativno pripada gradu Zadru, a koji je od grada udaljen 27 milja.

Naime, od utorka Županijska lučka uprava (ŽLU) počinje radove na sanaciji luke Žalić u vrijednosti od preko 10 milijuna kuna, a Jadrolinija je u ponedjeljak ujutro na svojim stranicama izvijestila kako je "Lučka kapetanija Zadar donijela odluku da se od 1. listopada 2019. godne do 1. lipnja 2020. godine za sav pomorski promet zatvara trajektni dio luke Silba-Žalić zbog izvođenja građevinskih radova sanacije operativne obale", odnosno da do završetka sanacije trajekt neće pristajati u luku Silba.

Što znači da će počevši od prvog dana listopada, pa sve do prvog dana lipnja iduće godine, stanovnici Silbe biti bez jedine trajektne linije koja njihov otok spaja s civilizacijom. Kao da im nije dosta to što na njihovom otoku živi tek tristotinjak duša ili to što svakog ljeta grcaju u smeću, pa će im sada, oduzeti i jedinu vezu sa svijetom, onu trajektnu.

Iako će na Silbu i dalje voziti katamaran, problem ostanka bez trajektne linije označava da otočani neće imati kako snabdijevati ugostiteljske objekte, dućane, a da ne govorimo o nekakvoj gradnji u idućih godinu dana na otoku jer se trajektom prevozio i građevinski materijal. Građevinski materijal tako neće dolaziti do prvi lipnja iduće godine, a onda otočanima, mjesec dana nakon što se trajekt vrati u svoju liniju, ide odluka o zabrani građenja tijekom turističke sezonu koju ima Grad Zadar sve do početka rujna, a koju oni moraju poštivati jer administrativno pripadaju gradu Zadru. Za napomenuti je da se na Silbi trenutno radi 30 novih objekata, a ovim će bilo kakva gradnja i razvoj otoka mirovati punih 11 mjeseci.

Silbenjani su, malo je reći, bijesni!

- U ponedjeljak ujutro smo saznali da na osam mjeseci gubimo trajektnu liniju. Znamo da se u ŽLU održao sastanak, te smo preko nekih lučkih radnika čuli da će trajekt pristajati sve dok bude mogao, a onda kad zbog radova ne bude mogao pristati, da će potrepštine voziti Šangulin, brod koji inače prevozi smeće. Sad vidimo da ništa od toga nije istina, već da su nas odsjekli od svega na gotovo godinu dana. Time staje sve! Ne misle kako će se otočani snabdijevati elementarnim potrepštinama - hranom i pićem, a kamoli ičim drugim! Nije dovoljno što smo od Grada udaljeni 27 milja ili što nam trajekt vozi pet sati ili što nam druga luka Mul propada, sad su nam još ukinuli i trajektnu vezu. Već tri godine najavljuju da će započeti radovi na sanaciji obale i onda je jedina odluka, za koju su institucije imale tri godine vremena razmišljati i smišljati alternativu, da ukinu trajektnu vezu? - govori nam Paula Bolfan, stanovnica Silbe i bivša članica MO Silba kojoj jednostavno nije jasno, kao ni nama, kako je moguće da se na punih osam mjeseci ukine jedina trajektna veza i pritom ne ponudi nikakva alternativa za nju.

Županijska lučka uprava nas je izvijestila kako su imali sastanak s Jadrolinijom, izvođačem radova i Lučkom kapetanijom, ali i da jednostavno nemaju drugog rješenja osim da se trajektna veza ukine jer ne bi bilo moguće izvoditi radove. Svjesni su problema, no ističu kako "ne mogu drugačije".

Kontaktirali smo i Ivicu Katića, gradskog pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka koji je i sam u ponedjeljak ujutro ostao zatečen odlukom o ukidanju trajektne linije.

- Saznao sam za odluku od otočana koji su me nazivali u ponedjeljak tijekom jutra. Radovi na sanaciji luke Žalić su nužni no ne smijemo dopustiti da trajektna linija ne bude toliko mjeseci u plovidbi. U srijedu održavamo sastanak vezan uz plovidbeni red za cijelo zadarsko područje na koji će doći predstavnici ŽLU-a, Jadrolinije i Lučke kapetanije te će rješenje ovog problema biti primarna točka. Nadam se da su svi svjesni ovog problema i da ćemo zajedno pronaći rješenje. Isto tako znam, da će Jadrolinija, bez obzira na to što trenutno na njihovoj obavijesti piše da ne vozi od utorka, voziti redovno sve do petka - kazao je pročelnik Katić.

Ako već jednim sastankom svi akteri ove priče nisu uspjeli doći do rješenja problema, ne znamo ni kako će to napravati sastankom koji se održava u srijedu u Gradu. Ipak polažemo sve nade da će se to uspjeti riješiti, jer osam mjeseci bez normalnog snabdijevanja otoka potrepštinama vodi do najvećeg otočkog problema, a to je odlazak stanovništva...
 

18. travanj 2024 05:19