ZBRINJAVANJE OTPADA USIJALO ATMOSFERU U HDZ-U: DIKLJANCI SE BUNE, PAKOŠTANCI NEGODUJU, BIOGRAĐANI KALKULIRAJU Ministar Ćorić u četvrtak stiže u Zadar, "rat oko smeća" postaje sve žešći, a može ga okončati srpski manjinski vijećnik iz – Polače!?

ZBRINJAVANJE OTPADA USIJALO ATMOSFERU U HDZ-U: DIKLJANCI SE BUNE, PAKOŠTANCI NEGODUJU, BIOGRAĐANI KALKULIRAJU

Mogućnost da otpad iz Biograda i Pakoštana završi na zadarskom deponiju podigla je uzbunu u Diklu čiji se mještani tome žestoko odupiru, narasla je potom temperatura i u HDZ-u gdje bez definitivnog rješenja zbrinjavanja otpada očekuju dolazak ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Cijela bi "drama oko smeća" mogla biti okončana u ponedjeljak jer u HDZ-u očekuju da se rasplet dogodi na sjednici – Općinskog vijeća Polače!

Deponij u Diklu bi trebao definitivno otići u povijest 2021. godine, ali se pokazalo da su planovi jedno, a stvarnost nešto drugo: očekivano kašnjenje u izgradnji Centra za zbrinjavanje otpada dovelo je do potrebe za premošćivanje jednogodišnjeg kašnjenja u izgradnji CGO-a. Istovremeno, procijenjeno je da na deponiju u Diklu postoji još oko 250.000 kubičnih metara prostora za smještanje otpada, što neće biti dovoljno za dodatno smještanje otpada izazvano kašnjenjem izgradnje CGO-a.

A onda je iz Ćorićevog Ministarstva stigla obavijest da bi se na Diklu moglo deponirati i otpad s područja Biograda i Pakoštana.

Uz sve to, "krpanje jednogodišnje rupe" i dodatni prijem otpada iz Biograda i Pakoštana neće biti mogući bez bez izmjene idejnog projekta sanacije deponija u Diklu. Mještani Dikla, dakako, ne žele ni čuti za produžetak svojih desetljetnih muka sa smećem, a neočekivan otpor prema ideji zbrinjavanja "primorskog smeća" u Jagodnji Gornjoj stigla je i iz Općine Polača čije je Općinsko vijeće u nekoliko navrata zakazivalo, pa odgađalo donošenje odluke o tome jer se na prihvaćanje tog prijedloga nije uspjelo nagovoriti većinu vijećnika.

Gdje ovog trenutka odlazi otpad s područja Biograda i Pakoštana?

-Njihov se otpad ne deponira u Diklu, kamioni iz Biograda i Pakoštana ne dolaze na naše vage. Početkom ove godine su nam poslali pismo namjere, ali nakon toga više nije bilo ni razgovora o tome niti su njihovi kamioni stizali na deponij u Diklu, kaže direktor "Čistoće" Dragan Maračić.

Načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov tvrdi da se radi o silnom problemu:

- U dopisu Ministarstva su se spominjali alternativni deponiji u Obrovcu i u Polači, a otvorena je i mogućnost odvoza otpada u Šibenik. Naravno, to bi bitno povećalo troškove. Na žalost, pregovori s Polačom su propali. Da su Polačani pravi i korektni susjedi, prihvatili bi nas, a ovako ispada da im ne smrdi otpad s područja Benkovca, kojeg se deponira u Polači, ali im smrdi otpad s našeg područja, kaže Kurtov dodajući da se otpad iz Pakoštana trenutno odvozi u Obrovac.

Slična je priča i gradonačelnika Biograda Ivana Kneza, ali on raspolaže i nekim "optimističnim informacijama":

-Ministarstvo je u svom mišljenju, koje je bilo neobvezujuće, navelo da to može biti i deponij u Polači. Odvoz otpada u Diklo bi bitno povećao naše troškove i natjerao nas na dizanje cijena građanima. Čak i odvoz u Polaču bi nas koštao dodatnih 200.000 kuna, a troškovi trenutnog odvoza u Obrovac su oko 700.000 kuna. Zbog toga smo od Ministarstva i zatražili da sufinancira odvoz do Obrovca, ali odgovor još nismo dobili. Dosadašnji pregovori s Polačom nisu uspjeli, ali po mojim informacijama uskoro bi trebalo i to biti riješeno, jer je oko toga konačno postignuta suglasnost opozicije i većine u Općinskom vijeću, kaže Ivan Knez.

I općinski načelnik Polače Tomislav Prtenjača se nada da će u ponedjeljak biti izglasana odluka:

- Za opoziciju ne znam, ali između vijećnika Nezavisne liste i predstavnika srpske manjine postignut je dogovor po tom pitanju. Ipak, treba sačekati sjednicu i vidjeti što će se dogoditi. Preostalo je još definirati cijenu koju bismo naplatili Biogradu, a onda je na njima hoće li na to pristati ili neće, izjavio nam je načelnik Prtenjača.

Mada Knez govori o dogovoru vlasti i opozicije u Polači, Viktor Prtenjača, bivši načelnik i prvi čovjek općinskog HDZ-a koji je sada u opoziciji, tvrdi nešto drugo. Zbog ovakvog njegovog stava, nije čudno što ga u zadarskom HDZ-u doživljavaju kao smetnju u realizaciji plana zbrinjavanja otpada iz Biograda i Pakoštana, ali iz izjave općinskog načelnika proizlazi da glasovi HDZ-ovih vijećnika neće ni biti presudni jer nezavisni s "manjincem" imaju dovoljno ruku za izglasavanje odluke.

- Na deponiju u Jagodnji Gornjoj, koji je saniran i koji je bio jedan od najuređenih deponija u Hrvatskoj, sada vlada potpuni kaos bez ikakvog nadzora i kontrole. Koliko ja znam, tamo i sada završava dio otpada iz Biograda i Pakoštana. Ne znam ni za kakav dogovor vlasti i opozicije, ali imam svoju glavu za rezoniranje o tome što nam donosi štetu, a što korist. Da bi se problem mogao riješiti, prije donošenja odluke treba ispuniti neke pretpostavke. Jesam za solidarnost i pomoć susjedima, ali mislim da se ovdje radi o dugoročnoj devastaciji prostora u Polači, ali i o nečem drugom: mafija i prostorno-planski lobi žele na prostoru Polače realizirati neke svoje sumnjive projekte. U tome je deponij samo početak, smatra Viktor Prtenjača.

Zbog svega toga će, kao rijetko kada, ishod sjednice Općinskog vijeća Polače, pažljivo pratiti i u Zadru gdje u četvrtak popodne očekuju dolazak ministra Tomislava Ćorića.


MARTINA MATEŠIĆ, PREDSJEDNICA MJESNOG ODBORA DIKLO:

Jedva čekamo dan zatvaranja deponija, protiv smo dodatnog otpada!

- Odlagalište u Diklu, treće po veličlini u Hrvatskoj, je priča od 1963. godine, pa mi jedva čekamo dan njegova zatvaranja! Zatvaranje ovisi o izgradnji CGO-a, a mi se nadamo da to kašnjenje neće biti preveliko. Mjesni odbor se protivi dovoženju dodatnog otpada na deponij u Diklu s bilo kojeg područja, kaže predsjednica MO Dikla Martina Matešić.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

EKSKLUZIVNO: NEZAPAMĆEN ZLOČIN U OKOLICI ZADRA Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!
Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovo...
Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!