StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON INCIDENTA NA PUTU U ZAGREB SUD NAVIJAČE OSLOBODIO OPTUŽBE:

Vozač im pokazao srednji prst jer mu nisu dali da ih pretekne, a oni uzvratili "udarac": vikali, galamili, lupali i pljuvali po staklu automobila stranih državljana ispred i u tunelu sveti Rok

3. listopada 2019. - 21:21
policija kombi navijači

Šesnaest navijača sa šibenskog i makarskog područja oslobođeno je optužbe da su u kolovozu prošle godine, u dva navrata, ispred ulaza u tunel i u tunelu sveti Rok na autocesti A1, vikali, galamili, te pljuvali i udarali rukama po staklu osobnog vozila marke “BMW” njemačkih nacionalnih oznaka.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Nada Olić oslobodila ih je optužbe za narušavanje javnog reda i mira zbog nedostatka dokaza, a oni su u prekršajnom postupku sve porekli pojasnivši kako se “BMW” sa zaustavne trake htio ubaciti na njihovu desnu traku, što oni nisu dopustili, te su dodali gas da automobil ne može ući ispred njih. Vozač im je tada pokazao srednji prst kroz prozor, no oni cijelo vrijeme nisu izlazili iz kombija.

Vozač kombija šibenskih oznaka na sudu je ispričao kako je kritične prigode bila velika gužva u prometu, te da je njih šest u jednom kombiju išlo na nogometnu utakmicu u Zagreb.

- Osobno vozilo stranih registracija marke “BMW” bilo je na zaustavnoj, a mi na desnoj prometnoj traci. Kako je bila gužva u prometu oni su se htjeli ubaciti, a ja to nisam htio. Dao sam gas da to vozilo ne može ući ispred. Vozač mi je tada pokazao srednji prst kroz prozor. Spustio sam staklo I rekao mu da je majmun, da je došao iz Njemačke tu. On je tada bio dva vozila iza mene i smatram da to nije niti čuo - ispričao je vozač kombija, te dodao da cijelo vrijeme nije uopće zaustavljao vozilo, osim - zbog gužve.

Prema optužnom prijedlogu PU zadarske, prvi je incident zabilježen oko 14 sati prije ulaza u tunel sveti Rok gdje su navijači u jednom trenutku zbog zastoja prometa izašli iz zaustavljenih kombija, te glasno vikali, galamili, pljuvali i udarali rukama po staklu BMW-a kojim je upravljao državljanin Slovačke I. M. (21) sa kojim su se u vozilu nalazili putnici T. A. C. (22), A. K. (21) i S.P. (22) državljani Njemačke. Šesnaest navijača isto je učinilo i nakon ulaska u tunel kada je ponovno došlo do zastoja prometa. Ponovno su Uz vikanje, pljuvali i lupali po automobilu njemačkih oznaka, nakon čega su se, kada je zastoj prestao, nastavili voziti dalje autocestom.

Policija ih je zaustavila nešto više od dva sata nakon prijave, neposredno prije naplatnih kućica na izlazu Bosiljevo 1.
Osim što ih je nekoliko na sudu izjavilo da su cijelo vrijeme puta spavalo, svi ostali su porekli incident navodeći kako u to vrijeme nitko nije izlazio iz kombija.
- Čovjek je pokazivao srednji prst, bila je ludnica u prometu, ali nitko nije izlazio - rekao je putnik iz drugog kombija makarskih oznaka.

Policajac koji je inkriminirane prigode intervenirao, posvjedočio kako je zaustavio dva kombi vozila, te da je s oštećenim stranim državljanima obavio obavijesni razgovor, nakon čega su oni napustili mjesto događaja.
No sud, kako se navodi u obrazloženju presude, nije bio u mogućnosti provjeriti obranu okrivljenika odnosno njihovo poricanje i provesti suočenje jer su - strani državljani "napustili mjesto događaja".

- Sud je time iscrpio sve dokazne prijedloge, a od strane okrivljenika nije bilo drugih dokaznih prijedloga. Slijedom svega navedenog sudac je bio dužan postupiti temeljem pravnog načela “in dubio pro reo” i uslijed nedostatka materijalnih ili personalnih dokaza postupiti u korist okrivljenika, te ih osloboditi od optužbe, navodi se u obrazloženju presude donesene na Općinskom sudu u Zadru.

19. travanj 2024 01:03