StoryEditorOCM
4 kantunaKAOS NA SKUPŠTINI; SJEDNICA PONOVNO PREKINUTA

Na aktualnom satu glavna tema bila je Renata Peroš, a po prvi puta nisu prihvaćene izmjene proračuna jer HDZ nije imao kvorum!

Piše AVŠ
4. listopada 2019. - 17:40
sjednica_zupanije8-080218

Sjednica skupštine Zadarske županije ponovno je prekinuta, a nova je sazvana za četvrtak 10. listopada.

Nakon što je odrađen aktualni sat, pokazalo se kako vladajući HDZ nema kvorum jer na sjednicu nije došlo nekoliko vjećnika koji su se opravdali smrtnim slučajem u obitelji ili putem u inozemstvo. Oporba im nije željela dati ruku da održe kvorum, pogotovo nakon što su odbili neke, sporne, točke skinuti s dnevnog reda.

Prva točka o izmjenama i dopunama proračuna nije prošla jer je za nju glasovalo nedovoljnih 20 vijećnika.

Sjednica skupštine Zadarske županije ponovno je prekinuta, a nova je sazvana za četvrtak 10. listopada. Nakon što je odrađen aktualni sat, pokazalo se kako vladajući HDZ nema kvorum jer na sjednicu nije došlo nekoliko vjećnika koji su se opravdali smrtnim slučajem u obitelji ili putem u inozemstvo. Oporba im nije željela dati ruku da održe kvorum, pogotovo nakon što su odbili s dnevnog reda skinuti točku o imenovanju Renate Peroš za ravnateljicu Narodnog muzeja. Zato prva točka o izmjenama i dopunama proračuna nije prošla jer je za nju glasovalo nedovoljnih 20 vijećnika dok ih je 11 bilo protiv.

- Sramotno je da HDZ-ovci svoje unutarstranačke razmirice rješavaju preko rada ove skupštine- komenirala je vijećnika Akcije mladih Marjana Botić.

Već drugom neuspješnom pokušaju održavanje sjednice prethodio je aktualni sat na kojemu se ponovno govorilo o Specijalnoj bolnici za Ortopediju u Biogradu. Ovoga puta tema je bio javni poziv za iskazivanje interesa za zakup nekretnina u vlasništvu te zdravstvene ustanove koji je oglašen prije nekoliko dana.

- Kad zbrojite sve parcele koji se spominju u tom oglasu, ispada da je riječ o čak 82 tisuće kvadrata s pravom građenja koje želite predati nekome na upravljanje. A znate kako je to kod nas kad se nešto daje u dugogodišnji zakup, to se više nikad ne vrati u državno vlasništvo - kazao je Rudolf Dvorski (MODES).

- To što govorite su potpune dezinformacije jer sami znate da se ništa ne može prodati bez odluke ove skupštine. Biogradska bolnice se ne gasi, niti se prodaje, to što širite paniku u javnosti nikako nije dobro. Razmatramo niz opcija kako pomoći biogradskoj bolnici, 40 posto svog radnog vremena se bavimo sa zdravstvom, odlazimo na sastake u Zagreb, ali to što vi govorite nije točno- odgovorio mu je župan Božidar Longin. Marjana Botić (AM) pitala je o kaosu koji vlada u županijskom Zavodu za hitnu medicinu, u dijelu koji se bavi sanitetom, gdje onkološkim bolesnicima za transport iz Zagreba treba i do osam sati. Ivan Matić iz MOST-a upozorio je na glasine kako se na Krupi planira izgradnja dva hotela iako prostornim planom na tom potezu uopće nije previđena turistička namjena, i to navodno od investitora koji svojom rukom drži vlast Anti Županu u Obrovcu.

- Vjerujem da je to dezinformacija jer u prostornom planu Zadarske županije takvo što ne postoji - odgovorio je župan Longin.

Marko Pupić Bakrač nastavio je tamo gdje je stao na prošloj sjednici, a to su troškovi reprezentacije te suda i odvjetnika u procesu gdje su Narodni muzej, Renata Peroš i voditelj Malog Arsenala David Ricov tužili novinare zbog klevete.

- Tužba protiv novinara je izgubljena, a zašto se ne može dobiti informacija je li isti odvjetnički tim zastupao Narodni muzej, Ricova i Peroš, koliki su troškovi suda i odvjetnika i tko ih je podmirio - pitao je Pupić Brakrač, a nastavila Radoslava Gregov iz SDP-a, dodavši kako se "saga o Renati Peroš nastavlja".

- Ona se sada skriva iza statusa braniteljice. Što to znači? Ako je bila braniteljica, za nju zakoni ne vrijede – pitala je Gregov.

 “Danas po prvi put nisu prihvaćene izmjene proračuna jer vladajući nisu imali natpolovičnu većinu od ukupnog broja članova Županijske skupštine. Oporba je ponudila odustajanje od sporne treće točke dnevnog reda o imenovanju Renate Peroš za ravnateljicu Narodnog muzeja Zadar. Smatrali smo da se sjednica mora nastaviti kako bi se mogle donijeti neke druge bitne odluke za građane, kao što su omogućavanje ogrjeva socijalno ugroženim obiteljima, koncesije, imenovanje mrtvozornika, ali to je odbijeno. Izlaz iz ove situacije vidimo samo u raspisivanju novih izbora- poručili su iz SDP-a nakon prekida sjednice.
20. travanj 2024 06:47